Connect with us

EVENIMENT

Masă de aer tropical peste România. În vest, de la caniculă, la furtuni violente. Prognoza meteo în săptămâna 27 iunie – 03 iulie 2022

Publicat

nori furtuna alba iulia 1000x600.jpeg

O masă de aer tropical va domina cea mai mare parte a Europei, deci și regiunea țării noastre, ceea ce va aduce în săptămâna 27 iunie – 3 iulie temperaturi peste normalul perioadei, în special în zilele de joi și vineri.

În vestul țării se vor înregistra temperaturi caniculare, care pot ajunge până la 37 – 38 de grade Celsius. Apoi, în weekend sunt așteptate furtuni violente și ploi abundente.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2022

Săptămâna care urmează se anunță a fi una plină de evenimente, în special pentru vestul țării. Aici, de la temperaturi de 37 – 38 de grade, posibile la mijlocul săptămânii,  weekendul vine cu posibil furtuni violente și ploi abundente (se pot acumula și 40 – 50 de l/mp).

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu valori minime cuprinse între 12 – 14, 15 grade prin zonele montane, deluroase, Transilvania, nordul Maramureșului și 16 – 18 grade în restul țării.

Vezi și VREMEA până în 10 iulie: Zonele în care căldura devine greu de suportat. Unde vor fi peste 37 de grade. Prognoza pe 2 săptămâni

Dimineața zilei de MARȚI aduce deja valori tropicale ale minimelor, cu 20 – 22 de grade prin bună parte din țară, iar minimele din zonele montane, deluroase, Transilvania și Maramureș mai câștigă 1 – 2 grade, spre 16 – 18 grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

Situația nu se schimbă foarte mult nici în dimineața zilelor de MIERCURI și JOI,  cu temperaturi de la 18 spre 20 , 22 de grade (aceste ultime valori mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, respectiv 16 – 18 grade la munte, prin Trasnilvania, nordul Maramureșului și zonele deluroase. Pe crestele montane vom avea 10 – 12 grade.

Minimele zilei de VINERI vor fi foarte mari prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului (22 – 24, izolat 25 de grade), dar și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (21 – 23 de grade). În restul Moldovei, Transilvania, nordul Maramureșului vor fi temperaturi în jurul a 18 – 20 de grade, cu 15 – 16 grade la munte (10 – 11 pe creste).

Aceleași valori ridicate, caracteristice nopților tropicale, le vom regăsi și în WEEKEND, diminețile de sâmbătă și duminică urmând să vină cu minime de la 21 – 23, 24 de grade prin cea mai mare parte a țării.

Temperaturi maxime:

Regimul diurn ar săptămânii nu va suporta modficări semnificative de la o zi la alta, astfel că maximele vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 30 – 32, 33 de grade. Miercuri, joi și vineri, în Banat, Crișana, vestul Maramureșului avem parte de maxime care urcă la 36 – 38 de grade, valori care sunt posibile și prin Oltenia.

Prin zonele montane maximele, pe tot parcursul săptămânii, vor fi cuprinse între 24 – 26, 27 de grade, cu 13 – 15 grade pe creste.

Ziua de duminică aduce o răcire semnificativă prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase, depresiunile Transilvaniei, unde mai depășim 22 – 24 de grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova rămânem cu temperaturi de la 31 spre 33, 34 de grade.

Precipitații:

Ploile de vară sunt prezente încă din dimineața zilei de LUNI, prin zonele montane, Moldova, dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar vorbin de cantități total neimportante (3- 4 l/mp).

Pe parcursul nopții de luni spre MARȚI, ploile sunt prezente prin Dobrogea, izolat estul Munteniei, Orientali iar pe parcursul după amiezii ploile, însoțite și de fenomene convective (vijelie, grindină, descărcări electrice) vor apărea prin toate zonele montane, Transilvania, Oltenia, Muntenia. În ceea ce privește cantitățile așteptate, putem acumula 10 – 15 l/mp prin Oltenia, Dobrogea.

Pentru MIERCURI așteptăm ploi convective prin zonele montane, Moldova, situație pe care o regăsim și pe parcursul zilei de JOI, dar cu posibile cantități mai importante (10 – 15 l/mp prin Orientali și sudul Moldovei).

Ziua de VINERI aduce ploile și prin Muntenia, Dobrogea, în continuare prin zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15 l/mp.

WEEKENDUL se anunță total neprietenos din punct de vedere al precipitațiilor cu cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane aferente acestor rogiuni dar și Oltenia. În aceste zone așteptăm precipitații abundente, care, mai ales pe parcursul zilei de duminică, pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Vorbim de o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 5 – 7, 10 l/mp prin Muntenia, Dobrogea, Moldova.

Totuși, în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania și zonele montane se vor acumula 30 – 50, izolat chiar 60 – 70 l/mp.

Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână dominată de prezența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, noi aflându-ne sub influența dorsalei unui anticiclon poziționat pe nordul extrem al Europei.

Asta înseamnă că nici fronturile atmosferice nu vor avea drum spre țara noastră iar singurele speranțe pentru precipitații vor veni din dezvoltările orografice locale.

Din punct de vedere al maselor de aer, aerul tropical va domina cea mai mare parte a Europei în această săptămână, deci și regiunea țării noastre, iar cele mai mari abateri la 850 hPa vor fi prin V, NV, SV, când, pe parcursul zilelor de joi și vineri vor fi abateri și de +10. +12 grade peste normalul perioadei. În restul țării abaterile termice nu vor trece de +4, +6 grade peste normalul perioadei.

Finalul săptămânii (duminică) este posibil să aducă o ușoară răcorire, în special prin zonele de Vest, Sud-Vest, Sud și Sud-Est.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primul plan de menținere a calității aerului în Cluj. Implementarea măsurilor de reducre a poluării costă 1,5 miliarde de lei

Publicat

cluj poluare stadion.jpg

Județul Cluj va avea un plan de menținere a calității aerului pentru perioada 2024-2028.

Este primul plan de acest fel care va fi implementat la nivelul Clujului, iar acesta prevede măsuri de îmbunătățire a calității aerului acolo unde este nevoie.

Primul plan de menținere a calității aerului în Cluj. Implementarea măsurilor de reducre a poluării costă 1,5 miliarde de lei

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe este inițiatorul proiectului de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Drept la replică PSD Alba. Dumitrel și sindromul Biden: A uitat că PNL a cerut cu disperare alegeri parlamentare în 1 Decembrie

Publicat

crește tensiunea în interiorul psd alba din cauza unor întâlniri

Domnul Ion Dumitrel a ajuns la nivelul maxim al ipocrizie politice și suferă de amnezia specifică politrucilor demagogi: uită că de fapt PNL și Nicolae Ciucă au ținut cu disperare ca alegerile parlamentare să fie organizate în 1 Decembrie.

Acum, văzând că „Ciucă al lor” privește cum i se spulberă posibilitatea de a intra în turul 2, domnul Ion Dumitrel uită ca liberalii au impus în coaliția de guvernare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. 1.000 de polițiști, jandarmi și pompieri mobilizați la Cluj în ziua scrutinului

Publicat

foto actiune 4.jpg

Duminică, 24 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale.

Forțe impesionante vor fi mobilizate în județul Cluj pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României. Secțiile votare se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. 1.000 de polițiști, jandarmi și pompieri mobilizați la Cluj în ziua scrutinului

Structurile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Unde votează alegătorii din Alba? LISTA secțiilor de votare și ce trebuie cetățenii să știi despre Alegerile Prezidențiale 2024

Publicat

unde votează alegătorii din alba? lista secțiilor de votare și

Românii își aleg duminică noul președinte, iar pe 1 Decembrie vor fi alegerile parlamentare. Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 trebuie să voteze, în mod obligatoriu, la secția la care sunt arondate. Persoanele care nu sunt în această situație și se află în altă localitate sau în afara țării pot vota pe listele suplimentare.

Pentru alegerile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe