Connect with us

EVENIMENT

Masă de aer tropical peste România. În vest, de la caniculă, la furtuni violente. Prognoza meteo în săptămâna 27 iunie – 03 iulie 2022

Publicat

nori furtuna alba iulia 1000x600.jpeg

O masă de aer tropical va domina cea mai mare parte a Europei, deci și regiunea țării noastre, ceea ce va aduce în săptămâna 27 iunie – 3 iulie temperaturi peste normalul perioadei, în special în zilele de joi și vineri.

În vestul țării se vor înregistra temperaturi caniculare, care pot ajunge până la 37 – 38 de grade Celsius. Apoi, în weekend sunt așteptate furtuni violente și ploi abundente.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2022

Săptămâna care urmează se anunță a fi una plină de evenimente, în special pentru vestul țării. Aici, de la temperaturi de 37 – 38 de grade, posibile la mijlocul săptămânii,  weekendul vine cu posibil furtuni violente și ploi abundente (se pot acumula și 40 – 50 de l/mp).

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu valori minime cuprinse între 12 – 14, 15 grade prin zonele montane, deluroase, Transilvania, nordul Maramureșului și 16 – 18 grade în restul țării.

Vezi și VREMEA până în 10 iulie: Zonele în care căldura devine greu de suportat. Unde vor fi peste 37 de grade. Prognoza pe 2 săptămâni

Dimineața zilei de MARȚI aduce deja valori tropicale ale minimelor, cu 20 – 22 de grade prin bună parte din țară, iar minimele din zonele montane, deluroase, Transilvania și Maramureș mai câștigă 1 – 2 grade, spre 16 – 18 grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

Situația nu se schimbă foarte mult nici în dimineața zilelor de MIERCURI și JOI,  cu temperaturi de la 18 spre 20 , 22 de grade (aceste ultime valori mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, respectiv 16 – 18 grade la munte, prin Trasnilvania, nordul Maramureșului și zonele deluroase. Pe crestele montane vom avea 10 – 12 grade.

Minimele zilei de VINERI vor fi foarte mari prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului (22 – 24, izolat 25 de grade), dar și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (21 – 23 de grade). În restul Moldovei, Transilvania, nordul Maramureșului vor fi temperaturi în jurul a 18 – 20 de grade, cu 15 – 16 grade la munte (10 – 11 pe creste).

Aceleași valori ridicate, caracteristice nopților tropicale, le vom regăsi și în WEEKEND, diminețile de sâmbătă și duminică urmând să vină cu minime de la 21 – 23, 24 de grade prin cea mai mare parte a țării.

Temperaturi maxime:

Regimul diurn ar săptămânii nu va suporta modficări semnificative de la o zi la alta, astfel că maximele vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 30 – 32, 33 de grade. Miercuri, joi și vineri, în Banat, Crișana, vestul Maramureșului avem parte de maxime care urcă la 36 – 38 de grade, valori care sunt posibile și prin Oltenia.

Prin zonele montane maximele, pe tot parcursul săptămânii, vor fi cuprinse între 24 – 26, 27 de grade, cu 13 – 15 grade pe creste.

Ziua de duminică aduce o răcire semnificativă prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase, depresiunile Transilvaniei, unde mai depășim 22 – 24 de grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova rămânem cu temperaturi de la 31 spre 33, 34 de grade.

Precipitații:

Ploile de vară sunt prezente încă din dimineața zilei de LUNI, prin zonele montane, Moldova, dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar vorbin de cantități total neimportante (3- 4 l/mp).

Pe parcursul nopții de luni spre MARȚI, ploile sunt prezente prin Dobrogea, izolat estul Munteniei, Orientali iar pe parcursul după amiezii ploile, însoțite și de fenomene convective (vijelie, grindină, descărcări electrice) vor apărea prin toate zonele montane, Transilvania, Oltenia, Muntenia. În ceea ce privește cantitățile așteptate, putem acumula 10 – 15 l/mp prin Oltenia, Dobrogea.

Pentru MIERCURI așteptăm ploi convective prin zonele montane, Moldova, situație pe care o regăsim și pe parcursul zilei de JOI, dar cu posibile cantități mai importante (10 – 15 l/mp prin Orientali și sudul Moldovei).

Ziua de VINERI aduce ploile și prin Muntenia, Dobrogea, în continuare prin zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15 l/mp.

WEEKENDUL se anunță total neprietenos din punct de vedere al precipitațiilor cu cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane aferente acestor rogiuni dar și Oltenia. În aceste zone așteptăm precipitații abundente, care, mai ales pe parcursul zilei de duminică, pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Vorbim de o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 5 – 7, 10 l/mp prin Muntenia, Dobrogea, Moldova.

Totuși, în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania și zonele montane se vor acumula 30 – 50, izolat chiar 60 – 70 l/mp.

Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână dominată de prezența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, noi aflându-ne sub influența dorsalei unui anticiclon poziționat pe nordul extrem al Europei.

Asta înseamnă că nici fronturile atmosferice nu vor avea drum spre țara noastră iar singurele speranțe pentru precipitații vor veni din dezvoltările orografice locale.

Din punct de vedere al maselor de aer, aerul tropical va domina cea mai mare parte a Europei în această săptămână, deci și regiunea țării noastre, iar cele mai mari abateri la 850 hPa vor fi prin V, NV, SV, când, pe parcursul zilelor de joi și vineri vor fi abateri și de +10. +12 grade peste normalul perioadei. În restul țării abaterile termice nu vor trece de +4, +6 grade peste normalul perioadei.

Finalul săptămânii (duminică) este posibil să aducă o ușoară răcorire, în special prin zonele de Vest, Sud-Vest, Sud și Sud-Est.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum a scăpat de proces un polițist al Penitenciarului Aiud, care a amenințat un bărbat că îi va tăia gătul și îi va da foc

Publicat

cum a scăpat de proces un polițist al penitenciarului aiud,

Un polițist de penitenciar al Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud a scăpat de o condamnare penală. Motivul pentru care a scăpat de judecată și de condamnare este acela că a intervenit prescripția. 

Acesta a fost cercetat și trimis în judecată în 2022, pe rolul Judecătoriei Aiud, pentru șantaj. Potrivit motivării instanței, acesta a șantajat, în 2018, un alt bărbat. L-ar fi amenințat, pe un bărbat că dacă nu își retrage plangere într-un dosar ”îi va tăia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aplicaţie unică de control a agenților economici: Statul vrea să evite suprapunerea organelor de control la aceeași firmă

Publicat

aplicaţie unică de control a agenților economici: statul vrea să

Aplicaţie unică de control a agenților economici: statul vrea să evite suprapunerea organelor de control, atunci când se duc să verifice un agent economic. 

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), lucrează la această aplicaţie unică de control.

Informația a fost făcută publică miercuri de ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, citat de Agerpres.

Aplicaţie unică de control a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Publicat

card de sanatate specimen.jpg

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de asigurat. Începând de miercuri, 27 martie, aceștia nu mai trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni.

Potrivit unui Ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, adeverința de asigurat este valabilă, începând de astăzi, până la eliberarea unui nou card de asigurat.

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci elevi ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, în faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală

Publicat

cinci elevi ai liceului de arte ,,regina maria” din alba

Cinci elevi ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia s-au calificat în faza finală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală cu punctaj maxim.

Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele V-VIII, faza zonală, s-a desfășurat recent la Alba Iulia.

Liceul de Arte ,,Regina Maria” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, a fost gazda acestui eveniment de înaltă ținută artistică, la care au participat cei mai buni elevi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe