Connect with us

ACTUALITATE

Masa de Paște: La ce preț se vinde carnea de miel și ouăle, comparativ cu anul trecut

Publicat

carne

Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte din acest an rămâne la 180 de lei, similară cu cea din 2020, deşi toate preţurile materiilor prime s-au majorat în acest an, iar producătorii agricoli au avut probleme majore din cauza secetei, susţin reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.

Asociaţia agricolă a calculat preţul produselor cumpărate de români în această perioadă.

Producătorii de legume autohtoni sunt pregătiţi să aducă la raft legume şi verdeţuri de sezon, la preţuri constante sau cu maximum 10% mai mari faţă de anul trecut, după un an dificil în care s-au luptat cu seceta, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei transmis miercuri AGERPRES.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Deşi pentru o parte dintre produse preţurile au avut o creştere uşoară, de 2-10% în plus faţă de anul trecut, la ouă s-a înregistrat un minim istoric în această perioadă: 8,99 lei/cofrajul cu 30 de bucăţi.

„Menţinerea preţului constant la ouă, în această perioadă atât de importantă pentru toţi românii, a constituit una dintre priorităţile noastre în ultimii ani. Pot spune că am reuşit, dar a fost greu. Dacă vă amintiţi, în urmă cu 3-4 ani, înregistram creşteri chiar şi de 200% în perioada sărbătorilor”, susţine preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Acesta a precizat că producătorii autohtoni pot pune la dispoziţie tot ceea ce trebuie pentru a pregăti masa de Paşte. Cooperativa Ţara Mea asigură direct din ferme o gamă variată de produse, de la carne de miel, ouă, verdeţuri, legume de sezon – ceapă verde, salată, ridichi, astfel încât să ne putem bucura de o masă tradiţională românească.

Pe de altă parte, carnea de miel a atins recorduri pe pieţele externe în acest an, fiind cu până la 40% mai mare ca anul trecut.

„Preţul cărnii de miel este şi el în creştere, cu 10 – 40% în raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic faţă de nivelul din celelalte ţări din Uniunea Europeană, ceea ce spune multe despre eforturile producătorilor români”, a adăugat preşedintele organizaţiei agricole.

Consumul de carne de oaie este mic în România, de numai 2,2 kg/cap locuitor, potrivit datelor INS, românii consumând, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă. În 2020, importurile au scăzut uşor pe total, faţă de 2018, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosată având cea mai mare pondere în importuri. Volumul importurilor se situează, în general, în jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600.000 de euro.

Potrivit datelor furnizate de Cooperativa Ţara mea, produsele care alcătuiesc coşul de Paşte sunt: carnea de miel carcasă, care se găseşte la un preţ de 34,99 lei/kg, pulpă faţă – 29,99 lei/kg, pulpă spate – 38,99 lei/kg, pentru grătar (cotlet) – 44,99 lei/kg, piept cu os – 29,49 lei/kg, gât – 24,99 lei/kg, spată cu os – 37,99 lei/kg, ficat, plămâni, rinichi, inimă şi prapure – între 14,60 lei şi 16,99 lei/kg, ficat de vită – 12,90 lei/kg, ficat de pui – 11,98 lei/kg – 16,49 lei/kg.

De asemenea, ouăle au un preţ cuprins între 8,99 lei şi 17,99 lei pentru 30 de bucăţi, cozonacul între 8,05 lei şi 29,35 lei, salata verde – 2,19 lei/bucată, ceapa verde – 1,39 lei/legătura, usturoiul verde – 1,59 lei/legătura, ridichile – 1,49 lei/legătura, leuşteanul – 2,29 lei/legătura, pătrunjelul – 0,89 lei/legătura, mărarul – 0,90 lei/legătura, legumele pentru ciorbă – 3,49 lei – 4.15 lei/ caserolă, cartofii noi – 1,80 lei/kg, uleiul – 5,19 lei/litru, smântâna cu 12% grăsime – 2,80 lei/200 grame, untul de masă – 7,99 lei/200 grame şi brânza proaspătă de vaci – 18,98 lei/kg.

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România şi are peste 1.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Marșul pentru viață 2025, la Botoșani. Traseul stabilit de organizatori

Publicat

marșul pentru viață 2025, la botoșani. traseul stabilit de organizatori

Publicitate

Duminică, 30 martie 2025, va avea loc a cincisprezecea ediție a Marșului pentru Viață, eveniment care se desfășoară în sute de localități din România și Republica Moldova. Tema evenimentului din acest an este „Fiecare om contează”.
În municipiul Botoșani, marșul va începe la ora 14:00 de la Biserica Buna Vestire și se va parcurge următorul traseu: Biserica „Buna Vestire” – Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata șomajului a coborât la 3,37% în luna februarie 2025

Publicat

rata şomajului înregistrat în evidenţele ajofm botoșani în luna februarie 2025

Publicitate

Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii februarie 2025, a fost de 3,37%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 268.393 de persoane.

Din totalul șomerilor înregistrați, 58.419 au fost șomeri indemnizați și 209.974…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 52 de ani, din Dorohoi, amendat pentru piraterie auto

Publicat

bărbat de 52 de ani, din dorohoi, amendat pentru piraterie

Publicitate

Joi, polițiștii au oprit pentru control, pe drumul public, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta trei persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, totodată, fiindu-i suspendat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ilarion cel nou, egumenul mănăstirii

Publicitate

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului a trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820). Sfântul Cuvios Ilarion a mers pe calea călugăriei încă din tinerețe, de la vârsta numai 20 de ani, purtându-și crucea și urmând lui Hristos Cel răstignit, supunându-și cu înfrânare patimile trupești.

Îi covârșea pe ceilalți monahi cu fapta bună. Sfântul Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului și-a pus…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe