Connect with us

ACTUALITATE

Masa de Paște: La ce preț se vinde carnea de miel și ouăle, comparativ cu anul trecut

Publicatcarne

Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte din acest an rămâne la 180 de lei, similară cu cea din 2020, deşi toate preţurile materiilor prime s-au majorat în acest an, iar producătorii agricoli au avut probleme majore din cauza secetei, susţin reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.

Asociaţia agricolă a calculat preţul produselor cumpărate de români în această perioadă.

Producătorii de legume autohtoni sunt pregătiţi să aducă la raft legume şi verdeţuri de sezon, la preţuri constante sau cu maximum 10% mai mari faţă de anul trecut, după un an dificil în care s-au luptat cu seceta, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei transmis miercuri AGERPRES.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Deşi pentru o parte dintre produse preţurile au avut o creştere uşoară, de 2-10% în plus faţă de anul trecut, la ouă s-a înregistrat un minim istoric în această perioadă: 8,99 lei/cofrajul cu 30 de bucăţi.

“Menţinerea preţului constant la ouă, în această perioadă atât de importantă pentru toţi românii, a constituit una dintre priorităţile noastre în ultimii ani. Pot spune că am reuşit, dar a fost greu. Dacă vă amintiţi, în urmă cu 3-4 ani, înregistram creşteri chiar şi de 200% în perioada sărbătorilor”, susţine preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Acesta a precizat că producătorii autohtoni pot pune la dispoziţie tot ceea ce trebuie pentru a pregăti masa de Paşte. Cooperativa Ţara Mea asigură direct din ferme o gamă variată de produse, de la carne de miel, ouă, verdeţuri, legume de sezon – ceapă verde, salată, ridichi, astfel încât să ne putem bucura de o masă tradiţională românească.

Pe de altă parte, carnea de miel a atins recorduri pe pieţele externe în acest an, fiind cu până la 40% mai mare ca anul trecut.

“Preţul cărnii de miel este şi el în creştere, cu 10 – 40% în raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic faţă de nivelul din celelalte ţări din Uniunea Europeană, ceea ce spune multe despre eforturile producătorilor români”, a adăugat preşedintele organizaţiei agricole.

Consumul de carne de oaie este mic în România, de numai 2,2 kg/cap locuitor, potrivit datelor INS, românii consumând, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă. În 2020, importurile au scăzut uşor pe total, faţă de 2018, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosată având cea mai mare pondere în importuri. Volumul importurilor se situează, în general, în jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600.000 de euro.

Potrivit datelor furnizate de Cooperativa Ţara mea, produsele care alcătuiesc coşul de Paşte sunt: carnea de miel carcasă, care se găseşte la un preţ de 34,99 lei/kg, pulpă faţă – 29,99 lei/kg, pulpă spate – 38,99 lei/kg, pentru grătar (cotlet) – 44,99 lei/kg, piept cu os – 29,49 lei/kg, gât – 24,99 lei/kg, spată cu os – 37,99 lei/kg, ficat, plămâni, rinichi, inimă şi prapure – între 14,60 lei şi 16,99 lei/kg, ficat de vită – 12,90 lei/kg, ficat de pui – 11,98 lei/kg – 16,49 lei/kg.

De asemenea, ouăle au un preţ cuprins între 8,99 lei şi 17,99 lei pentru 30 de bucăţi, cozonacul între 8,05 lei şi 29,35 lei, salata verde – 2,19 lei/bucată, ceapa verde – 1,39 lei/legătura, usturoiul verde – 1,59 lei/legătura, ridichile – 1,49 lei/legătura, leuşteanul – 2,29 lei/legătura, pătrunjelul – 0,89 lei/legătura, mărarul – 0,90 lei/legătura, legumele pentru ciorbă – 3,49 lei – 4.15 lei/ caserolă, cartofii noi – 1,80 lei/kg, uleiul – 5,19 lei/litru, smântâna cu 12% grăsime – 2,80 lei/200 grame, untul de masă – 7,99 lei/200 grame şi brânza proaspătă de vaci – 18,98 lei/kg.

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România şi are peste 1.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO Incendiu la cel mai mare spital COVID din Filipine; sute de persoane evacuate

Publicat

Un incendiu a izbucnit la cel mai mare spital COVID-19 din Filipine duminică dimineaţă, înainte de zorii zilei, impunând evacuarea a sute de pacienţi, susţin oficiali locali citaţi de dpa.

Nimeni nu a fost rănit în incendiul care s-a propagat rapid la etajul al treilea al Spitalului General din Filipine înainte de ora locală 01.00 (sâmbătă, 17.00 GMT), a declarat inspectorul Hector Agadulin, din cadrul Biroului de protecţie împotriva incendiilor.

“Incendiul a început din zona de lenjerie şi s-a răspândit cu uşurinţă la etajul al treilea”, a spus el. “Fumul era atât de gros, încât pompierii noştri nu au putut pătrunde în interior fără aparatele de respirat”, a adăugat Hector Agadulin.

Nu existau pacienţi pe etajul afectat de incendiu, dar fumul a cuprins şi alte etaje, forţând evacuarea a circa 500 de pacienţi, inclusiv a 156 pacienţi COVID-19.

Incendiul a fost stins aproape cinci ore mai târziu, a precizat oficialul citat.

Secţia de urgenţe a spitalului va fi închisă temporar întrucât unii pacienţi au fost mutaţi aici, a spus Jonas Del Rosario, un purtător de cuvânt al Spitalului General.

Alţi pacienţi se află acum în capela spitalului, în timp ce unii au fost mutaţi la diferite spitale.

“A fost o problemă complicată să mutăm pacienţii. Eram foarte conştienţi că nu puteam amesteca pacienţii. Avem un sistem aici pentru a separa pacienţii COVID de cei non-COVID”, a spus Del Rosario.

Bilanţul total al pandemiei în Filipine era sâmbătă de 1,13 milioane de persoane contaminate, iar numărul deceselor asociate COVID era de 19.051, potrivit Departamentului Sănătăţii. AGERPRES

 

* Sursa foto din deschidere: cnnphilippines.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Generalul care conducea campania de vaccinare în Canada, suspectat de hărţuire sexuală

Publicat

Fostul responsabil de coordonarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Canada, care a fost nevoit să se retragă din funcţie în urma unei anchete militare care îl viza, este suspectat de hărţuire sexuală, relatează AFP, citând media canadiană de sâmbătă.

Generalul Dany Fortin, care a condus misiunea NATO în Irak, şi-a părăsit postul de coordonator “în aşteptarea rezultatelor unei anchete militare”, a anunţat vineri seara Ministerul canadian al Apărării, fără a preciza natura anchetei respective.

Potrivit cotidianului The Globe and Mail, care citează o sursă neidentificată, ancheta s-ar referi la o acuzaţie de conduită sexuală necorespunzătoare anterioară accederii lui Fortin la gradul de general în 2015. Reclamanta a cerut ca alegaţia să nu fie făcută publică, precizează cotidianul.

Canalul public CBC a indicat la rândul său că are confirmarea că generalul Fortin este vizat de o suspiciune de hărţuire sexuală.

Autorităţile canadiene nu reacţionaseră sâmbătă dimineaţă la informaţiile despre această acuzaţie. Dacă aceasta se confirmă, ea devine un nou subiect stânjenitor pentru armată şi guvern.

Armata canadiană este afectată de mai multe luni de o serie de anchete cu privire la înalte cadre militare suspectate de hărţuire sexuală, printre care fostul şef al Statului Major al apărării, generalul în rezervă Jonathan Vance.

Vance s-a pensionat la începutul anului înainte ca aceste acuzaţii, cărora el le neagă veridicitatea, să fie făcute publice. Succesorul său, amiralul Art McDonald a demisionat şi el la câteva săptămâni după numirea sa ca urmare a deschiderii unei anchete privind acuzaţii similare.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul apărării Harjit Sajjan a dispus ca fosta procuroare a Tribunalului Penal Internaţional (TPI), Louise Arbour, să desfăşoare o anchetă independentă asupra gestionării cazurilor de hărţuire sexuală în cadrul armatei.

Generalul Fortin fusese numit în noiembrie de premierul Justin Trudeau la conducerea unui nou Centru naţional de operaţiuni, pentru a coordona logistica “celei mai importante campanii de vaccinare din istoria ţării” cu scopul de a limita propagarea pandemiei de coronavirus.

AGERPRES

sursa foto: ottawacitizen.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Majoritatea angajaţilor de la Termocentrala Mintia s-au înscris pe listele de disponibilizări

Publicat

Cea mai mare parte dintre angajaţii Termocentralei Mintia au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai unităţii fiind dispuşi să plece din companie, relevă datele centralizate vineri de conducerea CEH.

Alţi 887 de angajaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului au decis să înainteze cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Conducerea CEH a decis să prelungească până vineri, 21 mai, termenul până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să fie disponibilizaţi din cadrul societăţii, după ce, iniţial, acesta fusese anunţat pentru joi, 13 mai.

“Termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit până vineri, 21 mai, la ora 13,00. Am luat această decizie pentru că există o dorinţă mare de înscriere pe liste şi vrem să oferim această posibilitate tuturor celor care doresc să depună cereri”, a precizat administratorul special al CEH.

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care doresc să plece din cadrul companiei prin procedura de disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproape 10.000 de euro şi de venituri de completare, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi sindicate.

Administraţia şi Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, au modificat Contractul Colectiv de Muncă al societăţii, în sensul în care persoanele disponibilizate vor primi plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, de la bugetul de stat, venitul urmând să fie impozitat cu 10%.

De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de 4 ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

Administratorul special al CEH a arătat că disponibilizările de personal vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

Pe de altă parte, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, nu a recomandat angajaţilor să completeze cererile de disponibilizare motivând, între altele, că nu există o ordonanţă sau hotărâre de guvern prin care să fie susţinută suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premierul Cîţu: De la 1 iunie se va lua o decizie privind purtarea sau nu a măştii de către cei vaccinaţi la muncă

Publicat

Arhivă foto

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă seara că o decizie în privinţa purtării sau nu a măştii la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, va fi luată de la 1 iunie.

“Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie. Este în ordinul ministrului Sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de analiza foarte bine.

De la 1 iunie stabilim acest lucru. Deocamdată cu mască la locul de muncă, la interior. (…) După 1 iunie vorbim de alte modificări”, a spus Cîţu, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prim-ministrul a mai spus că de la 1 iunie Guvernul va modifica actele normative necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor culturale.

Actele normative vor fi modificate

“Vom modifica actele normative necesare, pentru a crea cadrul legal necesar ca să putem să mergem în acea etapă. În acest moment noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să foarte clar pentru români la ce să se aştepte”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă toţi românii vor avea acces la spectacole după 1 iunie, premierul Cîţu a spus: “Pentru toţi românii… depinde, dacă sunt vaccinaţi sau nu.

Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii (referitoare n.r.) la număr de persoane la interior, dacă persoanele sunt vaccinate, dacă organizatorii îşi asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane”, a spus premierul.

Referitor la o eventuală falsificare a actelor care atestă vaccinarea, Florin Cîţu a precizat că la TNB “s-a verificat foarte uşor” şi că “putem să discutăm de soluţii” pentru că “suntem în anul 2021”.

“Astăzi am intrat aici cu un buletin”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Cîţu a menţionat că “România a luat decizia, poate unică în Uniunea Europeană, de a permite cetăţenilor care vin din zona verde să intre în România, turiştii, fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt sau nu vaccinaţi, doar cu documentele necesare pentru a intra în România”.

Premierul Florin Cîţu a fost prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot cu piesa “Dineu cu proşti” de Francis Veber, la Teatrul Naţional Bucureşti.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate