EVENIMENT
MASCA – mic ghid antiCOVID: ”O barieră fizică este mai bună decât nicio barieră”

Deși inițial autoritățile nu recomandau purtarea măștii decât a persoanelor cu simptome de gripă sau răceală, tot mai mulți specialiști recomandă ca în momentul în care ieșim din casă să ne acoperim nasul și gura. Anunțul a fost făcut duminică și de șeful DSU, Raed Arafat. De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru a notat pe pagina de Facebook de ce este important să purtăm mască și un ghid de utilizare, dar și de refolosire a măștii.
Citeşte și Raed Arafat recomandă să purtăm măști pe stradă: „Puteți improviza”
”Atenție, toți ar trebui să știm asta! Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. Center of Disease Control din SUA anunță că ,,o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră” pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare. Cum o utilizăm?
#mic ghid de utilizare (ABC): fixare, purtare, reutilizare.#mic ghid anticovid
A. Fixare:
1.Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
2.Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!
3.Fixați masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
4.Adaptați masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
5.Spălați și dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
6.Scoateți masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.
B. Cât timp purtaţi masca:
1.Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă.
2.Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina.
3.Dacă situaţia impune acces temporar la gură- pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
4.Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.
5.(!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.
C. Cum o reutilizăm:
1.Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
2.Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.
3.Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.
E bine de știut:
1.Măștile chirurgicale, poate chiar masca de schi, bandanele sau eșarfa, pot asigura mai multă protecție decât recomandările oficiale inițiale (de înțeles, dar nefericite) împotriva purtării de măști de către populație.
2.CDC sugerează chiar utilizarea eșarfei de către furnizorii de servicii medicale ca ultimă soluție atunci când nu sunt disponibile măști pentru față.
3.Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).
4.Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.
5. !!! Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.
6. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.
7. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).
Rețineți:
1. Din punct de vedere practic și social, măștile chirurgicale sau auto-fabricate, dacă sunt manipulate corect, pot fi de ajutor (în cel mai rău caz nu vor face rău).
2. Asigurați-vă că aruncați sau spălați după utilizare, fără a atinge suprafața exterioară.
3. (!!!) Utilizarea lor nu va elimina măștile respiratorii valoroase ffp3/N95 pentru protecția personalului din sănătate.
4. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.
5. Încurajarea purtării măștilor faciale în public ar fi un bun compromis între blocarea totală și libertatea totală care riscă reapariția inamicului invizibil.
6. Există acum date suficiente pentru a recomanda sau chiar a folosi pe scară largă măștile faciale (ca în țările asiatice unde au modificat rata de transmitere).
#reusimimpreuna
sursa: Facebook Tudor Ciuhodaru
EVENIMENT
Spitalul Județean din Alba Iulia va avea o linie de gardă pentru computer tomograf. Proiect, pe masa consilierilor județeni

Consilierii județeni din Alba vor avea de votat, în ședința din 28 mai, un proiect privind completarea liniilor de gardă la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Proiectul vizează în mod specific înființarea unei noi linii de gardă în specialitățile paraclinice, dedicată serviciului de computer tomograf.
La mijlocul acestei luni, reprezentanții Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia au solicitat aprobarea completării liniilor de gardă prin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
30 mai: Ziua Porților Deschise la creșele din Alba Iulia. Părinții și copiii pot vizita unitățile de educație timpurie

Creșa Municipiului Alba Iulia organizează vineri, 30 mai, Ziua Porților Deschise la toate creșele din municipiu. Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru părinți și copii de a vizita unitățile de educație timpurie, de a cunoaște personalul și de a se familiariza cu facilitățile oferite.
Aflată în subordinea Direcției, Învățământ, Creșe din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, creșa face parte din Registrul Național al Furnizorilor de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Modificări ale circulației în Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca. Accesul auto, restricționat pe mai multe străzi

Primăria Cluj-Napoca anunță că proiectul de reabilitare a străzilor din cartierul Grigorescu continuă. Circulația auto a fost închisă pe două laturi ale Pieței 14 Iulie și pe mai multe străzi din zonă.
Circulația auto pe latura sudică și estică a Pieței 14 Iulie, pe sectorul cuprins între strada Sigismund Toduță și strada G. Garibaldi a fost închisă, în vederea continuării lucrărilor de modernizare, în cadrul proiectului „Creșterea și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Răzbunarea unui bărbat din Alba Iulia, pe un aparat de păcănele, i-a adus o condamnare. Ce a făcut după ce a pierdut mulți bani

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat pentru distrugere după ce a lovit cu pumnul un aparat de jocuri de noroc. O pedeapsă din partea magistraților Judecătoriei Alba Iulia a fost dată pe 14 mai 2025.
Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru o faptă veche de trei ani. Mai exact pentru un moment în care a dat cu pumnul într-un aparat de păcănele.
Nervos că a pierdut peste 6000 de lei bărbatul s-a răzbunat pe aparat.
”În data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 10:20,…
Citește mai mult pe Alba24.ro