EVENIMENT
FOTO: Mașină răsturnată în afara drumului, într-o localitate din Argeș. Două victime

Un accident rutier a avut loc, miercuri după-amiază în localitatea Călinești, județul Argeș. În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme. În urma impactului, una dintre mașini, condusă de un șofer care consumase alcool, s-a răsturnat.
Potrivit ISU Argeș, accidentul s-a produs în comuna Călinești.
Din primele date, în eveniment au fost implicate două autoturisme. În urma impactului, una dintre mașini s-a răsturnat la marginea drumului.
UPDATE: Precizările IPJ Argeș:
Din verificările preliminare efectuate de polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Topoloveni s-a stabilit că un bărbat de 31 de ani, din Topoloveni, care conducea un autoturism pe DN 7, din direcția Topoloveni către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, a intrat în coliziune cu autoturismul care circula în fața sa, în aceeași direcție de mers, condus de un bărbat de 29 de ani, din Călinești.
În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 31 de ani s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Evenimentul rutier s-a soldat cu rănirea ușoară a bărbatului de 31 de ani, care a fost transportat la spital.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, pentru șoferul de 31 de ani, aparatul indicând o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, va fi întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut.
În urma evenimentului rutier au rezultat două victime de sex masculin neîncarcerate și fără leziuni grave.
Este vorba despre cei doi șoferi.
Conducătorul autoturismului răsturnat a fost transportat la spital pentru investigații medicale amănunțite.
Conform sursei citate, la fața locului au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Topoloveni cu o autospecială de intervenție și un echipaj SMURD.
Citește Romania24.ro pe Google News

România a primit acord din partea Ucrainei să măsoare adâncimea canalului Bâstroe, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele și echipamentele ucrainene.
”Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 și 22 plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar și în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
El afirmă că vor fi modificări față de precedentele măsurători.
„Pe viitor vom folosi navele și echipamentele ucrainene, după o discuție cu Apărarea”, încheie Scrioșteanu.
Partea ucrainenă a dat săptămâna trrecută un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia – partea ucraineană, anunța Sorin Grindeanu: „este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”.
„Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.
Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.
România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei. Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe
În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, transmitea Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor insista, însă, ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.
Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spunea pe 9 martie ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani, a transmis pe 18 februarie Ambasada Ucrainei la București, cu referire la lucrările de pe canalul Bâstroe.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Avertisment ANAF: Zeci de firme interpuse în achiziţii de autoturisme rulate au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat marți, 21 martie 2023, că a confiscat zeci de mașini de lux după ce au descoperit firme „fantomă” în Uniunea Europeană care le vindeau. Acestea au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro.
„În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.
ANAF recomandă analizarea cu atenţie a acestor achiziţii, având în vedere că tranzacţiile utilizează firme interpuse din Bulgaria şi Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantomă”.
Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziţionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania şi Franţa, prin intermediul platformelor de vânzare online”, avertizează ANAF.
În context, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează intensiv achiziţiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate.
În data de 16 martie, aceştia au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state şi 67 de platforme şi trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărşand, Turnu şi Cenad.
Astfel, au fost identificate şi indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria.
„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală.
Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări”, precizează ANAF. Agerpres
sursa foto: Facebook / Agenția Națională de Administrare Fiscală
EVENIMENT
FOTO: Incendiu produs într-o localitate din Vrancea. Un bărbat a ajuns la spital. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de 3 ore

Un incendiu a izbucnit în noaptea de luni spre marți, la o casă aflată într-o localitate din Vrancea. Un bărbat a fost transportat la spital.
Potrivit ISU Vrancea, un astfel de eveniment nefericit, generat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a produs luni, 20 martie 2023, în jurul orei 00:20, la o locuință din comuna Slobozia Ciorăști.
După anunțarea incendiului la numărul unic de urgență 112, pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD.
Forțele de intervenție au acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Slobozia Ciorăști.
La momentul sosirii forțelor de intervenție, la locul indicat flăcările se manifestau violent atât la nivelul întregului acoperiș, cât și în interiorul locuinței.
Incendiul a fost lichidat în limitele găsite după mai bine de 3 ore de luptă cu flăcările.
În urma evenimentului au ars: 150 metri pătrați din acoperișul locuinței și s-au deteriorat bunuri de uz casnic și mobilier din 4 camere.
Pe timpul intervenției, paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin, în vârstă de 52 de ani, care a suferit atac de panică și ușoară intoxicație cu fum.
Ulterior, pacientul a fost preluat și transportat cu ambulanța SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe Focșani.
EVENIMENT
Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public

Proiectul de modificare a Legii privind protecţia avertizorilor în interes public a fost adoptat marți, 21 martie 2023 de Plenul Camerei Deputaţilor.
Deputaţii au aprobat modificarea legii în forma venită de la Senat.
„Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în proiectul de lege.
Potrivit modificărilor făcute la Senat, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.
Modificarea a fost făcută la solicitarea Comisiei Europene.
Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937.
Transpunerea Directivei constituie jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
În cadrul evaluării legii efectuate cu prilejul celei de a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităţilor naţionale obiecţiile sale. În opinia Comisiei Europene, „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, mai spune Comisia Europeană, prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.
Proiectul urmează să meargă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Agerpres