Connect with us

ACTUALITATE

Măsuri dure anunțate de Mihai Chirica

Publicat

primar iasi

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va aplica măsuri economice dure comercianţilor care nu respectă şi nu implementează măsurile sanitare care se impun pe perioada în care municipiul se află în scenariul roşu.

Primarul Iaşiului a declarat în conferinţa de presă că se va merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare dacă în centrele comerciale, mall-uri sau supermarketuri nu se poartă măşti de protecţie sanitară, nu sunt dezinfectante, nu se respectă distanţa socială între clienţi, nu se dezinfectează zonele de lângă casele de marcat sau cărucioarele.

„Din weekend-ul trecut şi Iaşiul a trecut în scenariul roşu, care aduce unele interdicţii ce se văd foarte clar în activitatea economică a unor operatori, în special a celor din domeniul barurilor, restaurantelor, cafenelelor. (…) Vor fi mai mult supravegheate acele restricţii care au fost deja introduse. Împreună cu poliţia locală vom începe nişte acţiuni foarte rigide de control în spaţiile publice privind purtarea măştilor. În supermarketuri şi mall-uri supravegherea distanţei sociale şi a purtării măştilor va deveni o condiţie obligatorie pentru funcţionarea de funcţionare. Să nu vă surprindă modul în care o voi face acolo unde nu se vor respecta normele de distanţare socială, acolo unde nu se respectă toate cerinţele impuse anterior privind respectarea purtării măştilor, a substanţelor dezinfectante, a distanţei dintre cumpărători, dezinfectarea coşurilor de cumpărături, a cărucioarelor, a suprafeţelor comune, a zonelor de la casele de marcat, voi retrage autorizarea de funcţionare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

El a spus totodată că va convoca în cursul zilei de joi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta despre aceste măsuri care sunt impuse pe perioada în care Iaşiul se află în scenariul roşu.

„Este interzisă deplasarea unui grup mai mare de şase persoane pentru cei care nu fac parte din aceeaşi familie. (…) Avem o perioadă grea. Urmează aprilie şi mai, care sunt două luni esenţiale, pentru că vom avea şi un aport foarte mare de vaccinuri şi trebuie să ne organizăm, dar trebuie să ne organizăm astfel încât să scadă numărul de îmbolnăviri care ajung la ATI, pentru că terapiile intensive sunt deja aglomerate. Trebuie să ne pregătim foarte judicios pentru Sărbătorile Pascale, atât pentru cele ale cultului catolic, cât şi pentru cele ale cultului ortodox, fără a mai transforma sărbătorile pascale într-un circ din care să vedem suitori pe statuie care îşi arogă statutul de salvatori ai naţiunii. Nu, într-un mod decent, controlat, în care toţi cei care vor să ajungă la biserică să poată să o facă într-un mod controlat, decent, fără să favorizăm sub nicio formă infectarea credincioşilor”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Iaşiul a intrat în scenariul roşu de vineri, 19 martie, după ce incidenţa infectărilor a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Restricții relaxate în Grecia. Măştile nu vor mai fi obligatorii în spații închise și avioane. De când intră în vigoare

Publicat

Grecia a anunţat miercuri că de la 1 iunie măştile de protecţie în avioane şi în spaţii publice închise nu vor mai fi obligatorii, relatează Reuters.

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au anunţat în această lună că măştile nu mai sunt obligatorii în aeroporturi şi în avioane, în Europa, din 16 mai.

Dar regulile pentru purtarea măştilor variază după ce obligativitate a fost eliminată, companiilor aeriene li s-a cerut să-i încurajeze pe pasageri să folosească măşti în zborurile către sau dinspre destinaţii unde purtarea măştii în transportul public este încă obligatorie.

”Purtarea obligatorie a măştilor rămâne în spitale, aziluri de bătrâni şi transportul urban, cum ar fi autobuzele, metroul şi tramvaiul”, a declarat ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris, într-un mesaj televizat.

El a adăugat că un comitet de experţi va anunţa săptămâna viitoare o decizie pentru pasagerii de pe feriboturi. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eveniment organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Program

Publicat

dsc 0882 e1542098362532.jpg

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei”, organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.

În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media).

De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă. Invitația organizatorilor este adresată tuturor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

RESTRICȚII de circulație, duminică, la Cluj-Napoca. Ce străzi se închid pentru Crosul Companiilor

Publicat

restrictii piata unirii.jpg

Duminică, 22 mai, are loc la Cluj-Napoca Crosul Companiilor, iar circulația va fi restricționată în centrul orașului, anunță Primăria.

Restricțiile de circulație vor fi în vigoate în între orele 8.00 și 11.30.

Restricții de circulație: Ce străzi vor fi închise

Circulația rutieră va fi închisă pe următorul traseu: Start – Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Str. Baba Novac – str. Iuliu Maniu – latura de est și de sud a Pieței Unirii – str. Napoca – str. Fortăreței – str. I. M. Klein – str. Universității – str. M. Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I. C. Brătianu – str. Universității.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutor din partea Comisiei Europene: Două miliarde de euro pentru țările cele mai dependente de petrolul rusesc

Publicat

bai euro sursa foto pixabay

Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, relatează agenţia EFE.

„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, semnalează planul „Repower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.

Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi „investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol”.

Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice”.

Ajutor din partea Comisiei Europene: Două miliarde de euro pentru țările cele mai dependente de petrolul rusesc: Investiții totale

„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro”, arată CE în documentele prezentate.

Bruxelles a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.

Pachetul de sancţiuni s-a confruntat cu opoziţia Ungariei şi puternice reticenţe şi din partea altor ţări, precum Slovacia şi Republica Cehă, dar şi a unor state cu afaceri în transportul maritim, precum Grecia, Cipru şi Malta.

Surse comunitare au precizat că în cazul Ungariei investiţiile vor fi de „câteva sute de milioane de euro”. Dar, acestea vor fi condiţionate de respectarea de către Budapesta a Statului de drept, după cum cere Bruxelles. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate