Connect with us

EVENIMENT

Măsuri excepţionale luate în unele state UE pentru limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19

Publicatmae

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluţiei epidemiei de infecţie cu COVID-19 la nivelul Europei, în mai multe state europene au fost adoptate măsuri excepţionale menite să contribuie la limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19, cu impact asupra liberei circulaţii a persoanelor şi a bunurilor/mărfurilor.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, măsurile vizează printre altele: reintroducerea controalelor la frontieră, suspendarea tranzitului pe teritoriu sau condiţionarea acestuia de îndeplinirea unor condiţii speciale, închiderea unor puncte de frontieră.

În comunicat, MAE menţionează măsurile adoptate de către statele vecine României, precum şi măsurile adoptate de către statele care au frontieră cu Italia, cu precizarea că informaţiile sunt valabile la data de 13 martie 2020.

Bulgaria – Compania de transport aerian Bulgaria Air a suspendat toate zborurile către şi dinspre Milano până la data de 27 martie 2020. În aeroporturi sunt amplasate camere termice, iar în toate punctele de trecere a frontierei există personal specializat cu termometre mobile. Persoanele care sosesc din China continentală, Italia, Coreea de Sud şi Iran vor completa un formular. Autorităţile pot dispune măsuri, inclusiv de control medical, teste de laborator, plasarea în carantină. La 13 martie 2020, Bulgaria a declarat stare de urgenţă şi Guvernul a anunţat că va da publicităţii măsurile suplimentare adoptate.

Republica Moldova – Sunt sistate cursele aeriene regulate cu Italia, Spania, Franţa, începând cu 15 martie 2020, orele 00:00. Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România începând cu 16 martie 2020, orele 00:00. Interdicţia pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franţa, Germania, China, Iran şi Coreea de Sud.

Ucraina – Compania Ukraine International Airlines (UIA) a anulat o serie de zboruri internaţionale către Italia, Elveţia, Grecia, Germania, Israel, Spania, Marea Britanie, Lituania, Azerbaidjan, Turcia, Polonia, Ungaria, Austria, Cehia, Finlanda, Danemarca, precum şi curse interne. Totodată, în următoarele 48 de ore autorităţile ucrainene vor restricţiona intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de doua săptămâni. Excepţie fac cetăţenii străini care lucrează pe teritoriul Ucrainei, membrii corpului diplomatic acreditat în Ucraina şi ai organizaţiilor internaţionale care activează pe teritoriul Ucrainei.

Ungaria – Au fost reintroduse, pentru o perioadă nedeterminată, controalele la frontiera ungaro-slovenă, respectiv la frontiera ungaro-austriacă. Este interzisă intrarea în Ungaria a tuturor cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Nu pot intra pe teritoriul Ungariei trenurile internaţionale, autobuzele, respectiv avioanele civile care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Este permis doar survolul curselor aeriene. Au fost recomandate trasee rutiere pentru tranzit (a se vedea https://www.mae.ro/node/51938).

Serbia – este interzisă cu titlu temporar intrarea pe teritoriul Serbiei a cetăţenilor străini care revin din: Italia (întreg teritoriul), unele provincii din China, Coreea de Sud, Iran şi Elveţia. De asemenea, au fost închise unele puncte de frontieră care nu au program permanent. Punctele de frontieră între România şi Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare- Nakovo (rutier), Foeni – Jasa Tomic (rutier), Naidas – Kaluderovo (rutier), Porţile de Fier 2 – Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche – Golubac (fluvial), Sviniţa – Donji Milanovac (fluvial), Orşova – Tekija (fluvial), Porţile de Fier/Drobeta – Kladovo (fluvial), Jimbolia-Kikinda (feroviar). Sunt anulate toate zborurile dinspre şi înspre Italia şi Elveţia cu aterizare pe aeroportul Niş şi majoritatea zborurilor din/către aceste ţări de pe aeroportul din Belgrad.

MAE menţionează şi măsurile adoptate de către Italia şi statele vecine acesteia:

Italia – Italia a suspendat din 30 ianuarie 2020, toate zborurile din/către China (inclusiv Hong Kong şi Macao) şi Taiwan, pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, au fost adoptate măsuri excepţionale care limitează circulaţia persoanelor pe întreg teritoriul Italiei. Sunt permise doar deplasările strict necesare ale cetăţenilor (pentru motive de sănătate, muncă sau alte motive bine întemeiate). Autorităţile italiene pot efectua controale şi solicita completarea unei declaraţii pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. O serie de companii aeriene şi-au întrerupt sau limitat zborurile din/către Italia. MAE recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt absolut necesare către Republica Italiană.

Austria – A fost interzis accesul dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein al persoanelor care doresc să rămână în Austria şi nu posedă certificat medical care atestă starea de sănătate, nu mai vechi de 4 zile (în limba germană, engleză sau italiană). Pot intra pe teritoriul Austriei fără acest certificat medical cetăţenii austrieci şi cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în Austria cu obligaţia de a intra în carantină 14 zile la domiciliu. De asemenea, este permisă intrarea dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein în scopul tranzitării fără oprire a teritoriului Austriei pentru: (1) persoane care călătoresc spre alte ţări fără oprire cu condiţia semnării unei declaraţii în acest sens, dar numai în măsura în care poliţia de frontieră nu decide altfel; (2) transportul de marfă, navetiştii în interes de serviciu, forţele de intervenţie şi personalul diplomatic. De asemenea, a fost întreruptă circulaţia trenurilor către Italia şi au fost suspendate zborurile de pasageri cu Spania, Franţa, Elveţia, Italia, China, Coreea de Sud, Iran. Totodată, a fost introdusă carantina pentru două regiuni: Patznauntal şi St. Anton am Arlberg. Astfel, cetăţenii străini pot ieşi din aceste regiuni cu condiţia să părăsească imediat Austria şi să intre ulterior în izolare la domiciliu.

Slovenia – Începând din 11 martie 2020 au fost închise toate punctele de trecere a frontierei cu Italia, cu excepţia Ratece, Robic, Vrtojba, Skofije, Fernetici şi Krvavi potok, unde se aplică verificări stricte. Pentru cetăţenii străini sau care nu au permis de şedere în Slovenia este permisă intrarea doar în anumite condiţii – prezentarea unei adeverinţe în limba slovenă, engleză sau italiană, emisă cu maximum trei zile în urmă, care să ateste rezultatul negativ al testării pentru infecţia cu COVID-19. Transporturile feroviar şi rutier (inclusiv cel de marfă) între Republica Italiană şi Republica Slovenia se întrerup şi este sistată aterizarea aeronavelor din zonele cu risc ridicat: regiunile italiene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont şi Marche, precum şi pe cele din China, Coreea de Sud şi Iran. Sunt exceptate aeronavele oficiale, de curierat sau de marfă, precum şi cele fără pasageri, care se întorc la bază pentru întreţinere.

Franţa – La aeroportul Charles de Gaulle din Paris, călătorii sosiţi din China (China Continentală, Hong Kong, Macao), Coreea de Sud, Iran şi Italia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna şi Piemonte) sunt supuşi unui control specific şi li se recomandă măsurile care trebuie luate în termen de 14 zile de la întoarcere: să se adopte o bună practică de igienă, să se reducă activităţile neesenţiale şi frecventarea locurilor unde se găsesc persoane fragile (spitale, maternităţi, unităţi pentru persoanele în vârstă etc.); să se monitorizeze temperatura de două ori pe zi. În caz de febră sau senzaţie de febră, tuse, dificultăţi de respiraţie trebuie contactat rapid centrul SAMU 15 raportând călătoria; nu trebuie mers direct la medic sau la camerele de urgenţă ale spitalelor. Zborurile către China continentală, Hong Kong şi Taipei au fost suspendate temporar. Unele companii aeriene anulează sau suspendă zborurile către sau dinspre Iran, inclusiv în tranzit. Mai multe rute aeriene comerciale dinspre Teheran rămân funcţionale (https://www.tehran-airport.com/departures.php). Air France a anunţat toate zborurile către Italia pentru perioada 14 martie – 3 aprilie 2020. De asemenea, toate zborurile Air France din şi către Tel Aviv sunt anulate până la 28 martie 2020, inclusiv.

Germania – Lufthansa a luat decizia reducerii semnificative a numărului total de zboruri. Conexiunile directe de tren din Germania spre Italia sunt suspendate. Nu există încă restricţii privind traficul internaţional de trenuri cu Franţa, dar controalele preventive au fost intensificate în ceea ce priveşte traficul rutier. Este recomandat călătorilor să obţină informaţii periodice despre posibile anulări şi restricţii. Ministrul federal al Transporturilor a adresat solicitarea generală de limitare a deplasărilor private şi de evitare a orelor de vârf.

Elveţia – Sunt închise, începând cu 11 martie 2020, nouă puncte de frontieră situate în cantonul Ticino (vor rămâne deschise 83 de posturi de control), la frontiera cu Italia. Persoanele care intenţionează să treacă graniţa Italia-Elveţia vor fi legitimate şi interogate la punctele de trecere, cu privire la motivul trecerii frontierei şi, în cazul în care acesta nu este în scop de muncă, persoanei i se va recomanda întoarcerea pe teritoriul italian (nu există obligaţia în acest sens). Compania aeriană SWISS şi-a anulat zborurile spre China până la data de 24 aprilie a.c. Autorităţile din cantonul Ticino au decretat stare de urgenţă pentru perioada 12-29 martie 2020.

Informaţii detaliate referitoare la măsurile adoptate de statele europene în acest context sunt disponibile pe site-ul MAE, în secţiunea Alerte de călătorie – Europa – COVID-19 – https://www.mae.ro/node/51880.

Toate aceste informaţii vor fi actualizate în permanenţă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Tânără de 21 de ani, răpită ziua în amiaza mare, dintr-un mall din Arad. Trei persoane urmărite şi prinse de poliţişti în trafic

Publicat

Trei persoane care ar fi răpit o tânără de 21 de ani dintr-un mall din municipiul Arad au fost urmărire de poliţişti şi prinse în trafic, la o distanţă de 45 de kilometri, fiind reţinute pentru lipsire de libertate, după ce victima a fost eliberată.

Incidentul a avut loc în cursul zilei de joi, iar presupuşii răpitori sunt un bărbat de 50 de ani, unul de 20 de ani şi o femeie de 40 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad, Claudia Iuga, a precizat, vineri, că tânăra a fost luată din mall “prin folosirea forţei fizice”, ea fiind urcată într-un autoturism care a plecat într-o direcţie necunoscută.

În urma unui apel la 112, au fost formate filtre în trafic, iar poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat maşina în localitatea Chişineu-Criş.

Suspecţii au fost duşi la audieri, în urma cărora au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru lipsire de libertate, urmând să fie prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Arad cu propunere de arestare preventivă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Un copil de 9 ani a fost rănit, după ce a fost lovit de un autoturism într-o localitate din Tulcea

Publicat

Un copil de 9 ani a fost rănit, după ce a fost lovit de un autoturism, pe raza localității Cataloi din județul Tulcea.

Potrivit IPJ Tulcea, accidentul s-a produs pe raza localității Cataloi, iar din primele verificări a rezultat faptul că o femeie de 30 de ani, din Cataloi, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Cataloi a accidentat un minor de nouă ani, care se deplasa pe partea carosabilă.

În urma accidentului a rezultat rănirea minorului.

Conducătorul auto poseda permis de conducere și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Cercetarile continuă pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat dintr-o localitate din Alba, cercetat pentru relații sexuale cu minori. Copiii fac parte dintr-o comunitate defavorizată

Publicat

arhivă foto

O arestare preventivă a unui bărbat din localitatea Aiud, județul Alba, scoate la iveală un caz teribil de viol asupra unor minori din comunități defavorizate din oraș.

Din cauza faptului că dosarul este unul cu minori, informațiile nu sunt făcute publice, pentru protejarea copiilor implicați.

Conform ziarului Alba24.ro, magistrații Judecătoriei Aiud au admis joi, joi, 17 septembrie, cererea de arestare preventivă a unui bărbat, pentru o perioadă de 30 de zile. Acesta este cercetat că ar fi întreținut mai multe relații sexuale orale cu minori.

Bărbatul ar fi chemat mai mulți copiii cu vârste mai mici de 14 ani în locuința sa, iar acolo bărbatul le-ar fi făcut minorilor sex oral.

Faptele au ajuns în atenția anchetatorilor după ce mama unuia dintrecopii ar fi aflat ce s-a întâmplat în locuința bărbatului.

Copiii în cauză nu au discernământ pentru a-și da consimțământul în ceea ce privește un act sexual, iar din această cauză bărbatul va fi cercetat pentru viol.

Citește mai departe

EVENIMENT

Date oficiale: 1.527 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 48 de decese în ultimele 24 de ore. Situația pe județe

Publicat

Potrivit datelor oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până vineri, 18 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 110.217 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 88.235 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cifra reprezintă numărul total de persoane vindecate de la începutul pandemiei și a rezultat ca urmare a revizuirii și actualizării datelor de către Ministerul Sănătații și CNCCI.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.527 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

1.

Alba

1464

25

2.

Arad

2343

39

3.

Argeș

5356

19

4.

Bacău

3740

59

5.

Bihor

3179

47

6.

Bistrița-Năsăud

1375

17

7.

Botoșani

1492

9

8.

Brașov

5368

56

9.

Brăila

2155

33

10.

Buzău

2609

16

11.

Caraș-Severin

1087

36

12.

Călărași

707

15

13.

Cluj

2765

68

14.

Constanța

2235

22

15.

Covasna

1050

33

16.

Dâmbovița

3633

52

17.

Dolj

2370

77

18.

Galați

3759

40

19.

Giurgiu

955

16

20.

Gorj

1798

21

21.

Harghita

871

15

22.

Hunedoara

2055

25

23.

Ialomița

1129

19

24.

Iași

4128

91

25.

Ilfov

2833

33

26.

Maramureș

1667

-1*

27.

Mehedinți

1315

24

28.

Mureș

1632

11

29.

Neamț

2764

45

30.

Olt

1676

24

31.

Prahova

5219

59

32.

Satu Mare

506

10

33.

Sălaj

559

19

34.

Sibiu

1901

37

35.

Suceava

6082

49

36.

Teleorman

916

28

37.

Timiș

3336

61

38.

Tulcea

722

15

39.

Vaslui

2471

39

40.

Vâlcea

1813

30

41.

Vrancea

2579

22

42.

Mun. București

14487

171

43.

116

1

TOTAL

110.217

1.527

*Numărul total de cazuri aferent județului Maramureș a fost rectificat.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 581 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri:

Nr. Crt. 

JUDEȚ

Probe pozitive la retestare

1

ALBA

17

2

ARAD

9

3

ARGEŞ

10

4

BACĂU

74

5

BIHOR

17

6

BISTRIŢA-NĂSĂUD

3

7

BOTOŞANI

3

8

BRĂILA

13

9

BRAŞOV

7

10

BUZĂU

4

11

CĂLĂRAŞI

4

12

CARAŞ-SEVERIN

0

13

CLUJ

21

14

CONSTANŢA

13

15

COVASNA

4

16

DÂMBOVIŢA

11

17

DOLJ

1

18

GALAŢI

9

19

GIURGIU

5

20

GORJ

5

21

HARGHITA

1

22

HUNEDOARA

11

23

IALOMIŢA

0

24

IAŞI

52

25

MARAMUREŞ

3

26

MEHEDINŢI

11

27

MUREŞ

10

28

NEAMŢ

25

29

OLT

4

30

PRAHOVA

16

31

SĂLAJ

3

32

SATU MARE

0

33

SIBIU

36

34

SUCEAVA

22

35

TELEORMAN

4

36

TIMIŞ

10

37

TULCEA

1

38

VÂLCEA

7

39

VASLUI

14

40

VRANCEA

9

41

BUCUREŞTI

98

42

ILFOV

14

TOTAL

581

Până astăzi, 4.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 17.09.2020 (10:00) – 18.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 48 de decese (28 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

44 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.081. Dintre acestea, 447 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.185.923 de teste. Dintre acestea 25.254 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.065 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.189 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.684 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.962 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 38.999 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate