Connect with us

ACTUALITATE

Măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată electronice

Publicat

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege ce conţine măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată, indiferent dacă acestea sunt electronice, prin telefon, internet sau tradiţionale ordine de plată, informează Ministerul Economiei.

Actul normativ transpune în legislaţia românească Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, fiind iniţiat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Ministerul Economiei.

„Prin acest act normativ asigurăm protecţia cetăţenilor români care folosesc servicii de plată, indiferent că acestea sunt electronice, realizate la bancomat sau prin aplicaţii pe telefonul mobil sau sunt reprezentate de tradiţionalele ordine de plată. Pentru un stat modern şi pentru comerţul anului 2019, efectuarea serviciilor de plată în condiţii de siguranţă şi de securitate, reprezintă o condiţie esenţială. Mai mult, securitatea plăţilor electronice este fundamentală pentru asigurarea protecţiei consumatorilor şi pentru dezvoltarea unui mediu solid pentru comerţul electronic”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Totodată, documentul prevede obligaţia instituţiilor de plată care funcţionează pe teritoriul României, dar al căror sediu real este situat în alt stat membru, să desemneze un punct unic de contact în România, pentru a asigura comunicarea şi raportarea adecvată a informaţiilor privind conformarea cu prevederile actului normativ.

Astfel, la solicitarea BNR, sucursalele şi agenţii economici al căror sediu real este situat în alt stat membru, transmit, în scopuri statistice şi de informare, precum şi pentru asigurarea supravegherii respectării prezentei legi, rapoarte referitoare la activitatea desfăşurată pe teritoriul României.

Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, numită şi Directiva Serviciilor de Plată 2 sau revizuită, înlocuieşte prima Directivă a Serviciilor de Plăţi – Directiva (CE) 64/2007, transpusă în legislaţia românească prin OUG nr. 113/2009 privind serviciile de plată.

Această Directivă extinde scopul şi aria de acoperire a fostei Directive, fiind aplicabilă plăţilor efectuate în interiorul Spaţiului Economic European precum şi plăţilor către şi din ţările din afara acestei zone, în orice valută.

Proiectul de lege adoptat de către Guvern transpune în legislaţia naţională această Directivă, ce conţine prevederi pentru o mai bună protecţie a consumatorilor împotriva fraudelor şi a incidentelor de plată.

De asemenea, sunt prevăzute drepturi sporite ale consumatorilor pentru realizarea de transferuri şi remiteri de bani în afara Europei sau plăţi în monede ale ţărilor terţe.

„Noua reglementare încurajează apariţia unor noi furnizori de servicii şi dezvoltarea de modalităţi inovatoare de plată de pe telefonul mobil şi prin Internet în Europa, pentru a stimula competitivitatea Uniunii Europene la nivel mondial. Totodată, se extinde categoria Instituţiilor de Plată cu noi tipuri de jucători, prin prevederi care permit accesul la contul bancar al unor entităţi externe, ce pot oferi clienţilor informaţii privind conturile şi servicii de iniţiere a plăţilor. Aceşti furnizori vor trebui să respecte aceleaşi standarde în materie de reglementare şi supraveghere ca toate celelalte instituţii de plată”, se menţionează în comunicatul ME.

Potrivit sursei citate, instituţiile de credit şi toţi furnizorii de servicii de plată vor trebui să crească nivelul de securitate a tranzacţiilor on-line, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăţii.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe