Connect with us

ACTUALITATE

Medic: Decembrie, lună de risc. Sărbători de iarnă „în familia restrânsă” și igienă strictă

Publicat

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că decembrie este o lună „de risc” în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, având în vedere evenimentele care au loc în această perioadă.

„În luna decembrie au fost şi vor fi mai multe momente care pot să ducă la creşterea numărului de infecţii. Dacă vorbim de vacanţa de 1 decembrie care tocmai s-a încheiat, aici, într-adevăr, dacă regulile nu au fost respectate şi distanţarea şi măsurile de igienă recomandate au fost poate trecute cu vederea în anumite momente, ne aşteptăm ca în următoarele două săptămâni să avem o creştere a numărului de infectări. Un alt moment extrem de dificil sau un moment extrem de sensibil, aş putea spune, este momentul alegerilor, pentru că, sigur, este un drept, trebuie să-l exercităm, este bine să ne exercităm acest drept, dar, în acest an, măsurile pe care le aplicăm atunci când vine vorba despre igienă personală trebuie să fie stricte. Dacă vom fi tot timpul prezenţi în momentul în care mergem către secţiile de votare, vom dezinfecta mâinile, vom purta masca corect şi vom păstra distanţa faţă de cei din jur, cu siguranţă riscul de infecţie este unul redus”, a explicat medicul.

În opinia sa, sărbătorile de iarnă ar trebui petrecute în acest an „în familia restrânsă”.

„Urmează sărbătorile de iarnă, sărbători pe care, de obicei, le petrecem în familie sau între prieteni. Probabil că anul acesta va trebui să le petrecem în familia restrânsă. Din punctul de vedere al evenimentelor pe care le parcurgem în luna decembrie şi al interacţiunii sociale, da, luna decembrie este o lună la risc pentru infecţia SARS-CoV-2, pentru că pornim de pe un platou destul de ridicat, avem un număr mare de infectări în acest moment, un număr de infectări care aduce, la rândul lui, un număr mare de pacienţi cu forme critice, un număr mare de pacienţi care, probabil, vor avea nevoie de un pat în spital”, a precizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Mahler a afirmat că îşi doreşte ca în această lună să se modifice procedura de testare şi să se folosească teste rapide pentru a putea fi izolate cât mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

„Mi-aş dori ca în acest decembrie să modificăm procedura de testare, să aplicăm testele rapide şi să putem depista cât mai multe cazuri, pentru a le izola”, a transmis ea.

Managerul Institutului „Marius Nasta” a subliniat necesitatea purtării corecte a măştii de protecţie, dezinfectării dese a mâinilor, păstrării distanţei fizice faţă de alte persoane.

„Trebuie mare prudenţă atunci când ieşim din casă, trebuie să purtăm corect masca de protecţie, trebuie să evităm să ne apropiem de persoanele din jurul nostru, nu pentru că ele ar fi bolnave, ci pentru că s-ar putea ca noi să fim bolnavi şi să riscăm să îi îmbolnăvim pe ei. Trebuie să dezinfectăm frecvent mâinile mai ales atunci când atingem suprafeţe comune, chiar şi clanţa de la secţiile de votare, chiar şi pixul sau ştampila de vot. Este foarte important ca dezinfecţia mâinilor să se facă cu substanţe pe bază de alcool care să fie lăsate pe mână până în momentul în care mâna se usucă”, a evidenţiat medicul. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe