Connect with us

ACTUALITATE

Medic epidemiolog: ”Părinţii au rolul să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2”

PublicatMedicul epidemiolog Tania Bejan, şefa Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, consideră că, la reîntoarcerea elevilor în bănci, părinţii au rolul să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă.

Copiii trebuie încurajaţi să socializeze cu prietenii şi colegii, dar cu menţinerea distanţei fizice, este mesajul medicului la deschiderea şcolilor odată cu începerea noului semestru.

“Aş ruga părinţii, în primul rând, să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă. În cazul în care copilul dezvoltă simptomatologie, părinţii să comunice acest lucru cabinetelor medicale şcolare şi să nu ducă copiii în colectivitate atâta timp cât sunt bolnavi.

Copiii care nu prezintă simptomatologii ale unei infecţii respiratorii, cum ar fi febra sau tusea, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii să-i încurajeze să adopte comportamente sănătoase şi regulile de igienă ale mâinilor şi respiraţiei. Copiii trebuie încurajaţi să socializeze, până la urmă, cu prietenii şi colegii, menţinând, bineînţeles, distanţa fizică, deocamdată, în asemenea condiţii”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Tania Bejan.

Medicul epidemiolog consideră că profesorii vor avea rolul de a-i supraveghea pe copii cât timp sunt la şcoală şi să le explice, în mod corect, cât de importante sunt măsurile de spălare a mâinilor şi de purtare a măştii, să aibă grijă la aerisirea încăperilor şi, în mod regulat, să facă acest lucru pe parcursul unei zile.

“Aşa cum ştim, anul 2020 a venit cu o problemă neaşteptată, ne-a schimbat efectiv rutina de zi cu zi, ne-a pus la încercare, în primul rând, capacitatea de adaptare. Ne îngrijorăm pentru sănătatea noastră, dar şi a copiilor, a părinţilor şi bunicilor noştri. Iar începerea şcolii ne face mult mai responsabili. Sănătatea tuturor depinde de fiecare în parte, dar, totodată, fiecare copil trebuie să aibă posibilitatea de a învăţa într-un mediu sigur.

Astfel, şcolile au luat câteva măsuri pentru a proteja elevii: la intrarea în şcoli se va face triajul epidemiologic, şcolile sunt dotate cu materiale igienico-sanitare şi de dezinfecţie adecvate. O recomandare foarte importantă ar fi faptul că încurajez spălarea pe mâini în mod frecvent şi riguros, iar purtarea corectă a măştii de protecţie este foarte importantă, de asemenea”, a afirmat medicul.

Imunitatea copiilor, mai puternică decât a adulților în fața SARS-CoV-2

Epidemiologul precizează că imunitatea copiilor este mai puternică decât a adulţilor în faţa SARS-CoV-2, însă ei pot fi asimptomatici purtători şi pot duce acasă virusul, unde ar putea să-şi îmbolnăvească părinţii sau bunicii, persoanele vulnerabile, însă, susţine ea, deschiderea şcolilor este vitală.

“Copiii fac, în general, forme mai uşoare de boală. Eu sunt pro deschiderea şcolilor pentru că am văzut modul de desfăşurare a cursurilor online. Pandemia nu se va termina foarte curând şi trebuie să ne adaptăm şi să găsim cele mai bune soluţii, dar şcoala să continue. Toţi trebuie să fim răspunzători pentru modul nostru de acţiune şi să înţelegem că lucrurile trebuie să meargă mai departe, cu anumite restricţii, dar şcoala este foarte importantă”, a subliniat dr. Tania Bejan. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Ordinul care va simplifica regimul construcţiilor, semnat de ministrul Cseke Attila

Publicat

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă, în timpul proiectării și execuției unei construcții, au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur, de exemplu.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani, a atras atenția ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

„Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. „Analizele au arătat că aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a mai spus ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Moment de bucurie filmat. Buzăul a învins Parisul în finala „Cel mai bun brand de oraș din Europa”

Publicat

Primarul orașului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că orașul a câștigat în noaptea de miercuri spre joi titlul de „Cel mai bun brand de oraș din Europa”, după ce a învins în finală Parisul.

„Titlul de <Cel mai bun brand de oraș din Europa> a revenit azi noapte Buzăului, în cea mai importantă competiție de branduri din lume <Transform Awards>, ținută la Londra! Am învins în finală Parisul, ceea ce este incredibil!”, a scris pe Facebook joi dimineață Constantin Toma.

„Este un premiu pentru toți buzoienii și vă mulțumesc din tot sufletul pentru echipa formidabilă pe care o facem împreună. Hai să facem Buzăul Mare!”, a mai scris primarul.

Gala „Transform Awards” este organizată de publicația internațională Transform magazine, una dintre cele mai mari publicații care se ocupă de studiul și promovarea brandurilor la nivel mondial, a mai anunțat pe Facebook edilul din Buzău. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Interes scăzut pentru examenul de Bacalaureat

Publicat

Doar 77% dintre elevii care au terminat liceul anul acesta s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat, interesul fiind mult mai scăzut decât anul trecut, atât în procente, cât și în valoare absolută, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat doar 114.163 de absolvenți de clase terminale din promoția curentă. Lor li se adaugă 19.520 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat din promoții anterioare. Interesul este, însă, scăzut.

„Raportat la totalul promoției curente (…) procentul este de 77%. (…) Mic. Anul trecut a fost tot an de pandemie și procentul celor înscriși raportat la promoția curentă a fost de 83%”, a spus ministrul, la TVR.

În plus, potrivit lui Cîmpeanu, anul trecut, nu doar procentual numărul elevilor înscriși la examenul de Bacalaureat a fost mai mare, ci și în valoare absolută. Și numărul elevilor din promoții anterioare a fost mai mare anul trecut – peste 31.000, față de anul acesta – doar 19.520.

Întrebat cine sunt, în mod special, elevii care nu s-au mai înscris pentru a susține Bacalaureatul, Sorin Cîmpeanu a spus că a solicitat o analiză în acest sens.

„Am solicitat să facem o analiză pentru că rezultatul este foarte important. Cu siguranță cei care nu s-au înscris fie nu au dorit să se înscrie, au renunțat la educație, (…) după cum sunt și alții care au dorit susțină examenul de Bacalaureat, dar chiar dacă am flexibilizat încheierea mediilor (…) nu au reușit să își încheie situațiile școlare”, a mai spus Cîmeanu,

El a menționat că ar vrea să creadă că nu au fost cadre didactice care să nu fi dat note de trecere elevilor, tocmai pentru ca aceștia să nu intre în examenul de Bacalaureat. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Legea împotriva homofobiei. Italia este un “stat laic”, răspunde Draghi la criticile Vaticanului

Publicat

Şeful guvernului italian Mario Draghi a subliniat că Italia este un “stat laic” şi că parlamentul său este suveran, replicând astfel oficial criticilor formulate de Vatican la adresa unui proiect de lege vizând lupta împotriva homofobiei, relatează France Presse.

“Suntem un stat laic, nu un stat confesional”, a declarat Mario Draghi în faţa Senatului, salutat cu aplauze. “Parlamentul este, desigur, liber să dezbată şi să legifereze”, a adăugat el.

Într-o “notă verbală” diplomatică foarte neobişnuită transmisă Italiei, Vaticanul s-a opus formulărilor dintr-un proiect de lege italian consacrat luptei împotriva homofobiei.

Nota afirmă de fapt că unele părţi ale textului contravin unui Concordat în vigoare între Italia şi Sfântul Scaun, pentru că ele “reduc libertatea Bisericii catolice” în materie de organizare şi exercitare a cultului, precum şi “deplina libertate” de exprimare şi de gândire consimţită în rândul credincioşilor şi al asociaţiilor catolice.

Proiectul de lege italian urmăreşte să pedepsească acţiunile de discriminare şi de incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi a celor cu dizabilităţi.

Documentul nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi pentru ziua naţională împotriva homofobiei care va fi stabilită la 17 mai.

“Sistemul nostru juridic conţine toate garanţiile pentru ca legile să respecte întotdeauna principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale, inclusiv Concordatul cu Biserica”, a asigurat Mario Draghi în faţa senatorilor.

“Laicitatea nu înseamnă indiferenţa statului faţă de fenomenul religios, laicitatea înseamnă protejarea pluralismului şi a diversităţii culturale”, a apreciat el.

Textul cu privire la “măsurile de prevenire şi luptă împotriva discriminărilor şi a violenţei pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen şi handicap”, propus de deputatul Partidului Democrat (centru-stânga) Alessandro Zan, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în noiembrie. El este în prezent dezbătut în Senat.

Italia şi Vaticanul îşi normalizaseră relaţiile prin acordurile de la Latran în 1929, după 60 de ani de criză. Acestea cuprind un Concordat care a fost revizuit în 1984 pentru a pune capăt în special statutului particular al religiei catolice, care nu mai este religie de stat în Italia.AGERPRES

Citește mai departe