Connect with us

ACTUALITATE

Medic epidemiolog: ”Părinţii au rolul să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2”

Publicat

Medicul epidemiolog Tania Bejan, şefa Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, consideră că, la reîntoarcerea elevilor în bănci, părinţii au rolul să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă.

Copiii trebuie încurajaţi să socializeze cu prietenii şi colegii, dar cu menţinerea distanţei fizice, este mesajul medicului la deschiderea şcolilor odată cu începerea noului semestru.

„Aş ruga părinţii, în primul rând, să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă. În cazul în care copilul dezvoltă simptomatologie, părinţii să comunice acest lucru cabinetelor medicale şcolare şi să nu ducă copiii în colectivitate atâta timp cât sunt bolnavi.

Copiii care nu prezintă simptomatologii ale unei infecţii respiratorii, cum ar fi febra sau tusea, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii să-i încurajeze să adopte comportamente sănătoase şi regulile de igienă ale mâinilor şi respiraţiei. Copiii trebuie încurajaţi să socializeze, până la urmă, cu prietenii şi colegii, menţinând, bineînţeles, distanţa fizică, deocamdată, în asemenea condiţii”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Tania Bejan.

Medicul epidemiolog consideră că profesorii vor avea rolul de a-i supraveghea pe copii cât timp sunt la şcoală şi să le explice, în mod corect, cât de importante sunt măsurile de spălare a mâinilor şi de purtare a măştii, să aibă grijă la aerisirea încăperilor şi, în mod regulat, să facă acest lucru pe parcursul unei zile.

„Aşa cum ştim, anul 2020 a venit cu o problemă neaşteptată, ne-a schimbat efectiv rutina de zi cu zi, ne-a pus la încercare, în primul rând, capacitatea de adaptare. Ne îngrijorăm pentru sănătatea noastră, dar şi a copiilor, a părinţilor şi bunicilor noştri. Iar începerea şcolii ne face mult mai responsabili. Sănătatea tuturor depinde de fiecare în parte, dar, totodată, fiecare copil trebuie să aibă posibilitatea de a învăţa într-un mediu sigur.

Astfel, şcolile au luat câteva măsuri pentru a proteja elevii: la intrarea în şcoli se va face triajul epidemiologic, şcolile sunt dotate cu materiale igienico-sanitare şi de dezinfecţie adecvate. O recomandare foarte importantă ar fi faptul că încurajez spălarea pe mâini în mod frecvent şi riguros, iar purtarea corectă a măştii de protecţie este foarte importantă, de asemenea”, a afirmat medicul.

Imunitatea copiilor, mai puternică decât a adulților în fața SARS-CoV-2

Epidemiologul precizează că imunitatea copiilor este mai puternică decât a adulţilor în faţa SARS-CoV-2, însă ei pot fi asimptomatici purtători şi pot duce acasă virusul, unde ar putea să-şi îmbolnăvească părinţii sau bunicii, persoanele vulnerabile, însă, susţine ea, deschiderea şcolilor este vitală.

„Copiii fac, în general, forme mai uşoare de boală. Eu sunt pro deschiderea şcolilor pentru că am văzut modul de desfăşurare a cursurilor online. Pandemia nu se va termina foarte curând şi trebuie să ne adaptăm şi să găsim cele mai bune soluţii, dar şcoala să continue. Toţi trebuie să fim răspunzători pentru modul nostru de acţiune şi să înţelegem că lucrurile trebuie să meargă mai departe, cu anumite restricţii, dar şcoala este foarte importantă”, a subliniat dr. Tania Bejan. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe