Connect with us

ACTUALITATE

Menopauza prematură ”creşte riscul problemelor multiple de sănătate mai târziu pe parcursul vieţii”

Publicat

Femeile care trec printr-o menopauză prematură au o probabilitate de trei ori mai mare de a avea probleme de sănătate cronice multiple mai târziu pe parcursul vieții, sugerează un studiu.

Femeile care trec prin menopauză prematură au un risc mai mare de a dezvolta cel puțin două probleme medicale după 60 de ani cum ar fi afecțiuni cardiovasculare și diabet, potrivit unui studiu la care care au participat peste 5.000 de femei din Australia, în comparație cu femeile care intră la menopauză la vârsta de 50 sau 51 de ani – cea din urmă fiind vârsta medie de la care femeile din Regatul Unit nu mai au ciclu menstrual.

Aproximativ una din 100 de femei se confruntă cu menopauza înaintea vârstei de 40 de ani, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Două sau chiar mai multe afecțiuni

Se știe deja că menopauza prematură este asociată cu probleme individuale de sănătate mai târziu pe parcursul vieții. Scăderea nivelului de hormoni ovarieni afectează procesul de îmbătrânire a celulelor și organelor și crește riscul apariției unei serii de afecțiuni cronice.

Acesta este considerat însă primul studiu care stabilește o legătură între momentul la care survine menopauza și dezvoltarea ulterioară a două sau mai multe afecțiuni. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Brisbane, au analizat datele medicale de la un număr de 5.107 femei, începând cu 1996, când participantele aveau între 45 și 50 de ani, până în 2016. Acestea au completat chestionare la fiecare trei ani de-a lungul a două decenii.

Dintre participante, 2,3% au trecut printr-o menopauză prematură (119 femei) și 55% (2.814 femei) au dezvoltat două sau mai multe afecțiuni, fenomen cunoscut sub denumirea de multimorbiditate, notează Press Association și Agerpres.

La realizarea chestionarelor au fost luate în calcul 11 afecțiuni: diabet, hipertensiune, afecțiuni cardiace, accident cerebral, artrită, osteoporoză, astm, boala obstructivă pulmonară cronică, depresie, anxietate și cancer de sân.

Circa 71% dintre femeile care au trecut printr-o menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani, în comparație cu 55% dintre femeile care au ajuns la menopauză la vârsta de 50-51 de ani.

Risc mai mare de a avea multimorbiditate

După o serie de corecții aplicate datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care s-au confruntat cu menopauza prematură au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani și de trei ori mai mare de a dezvolta multimorbiditate după această vârstă în comparație cu femeile care au ajuns la menopauză la 50 sau 51 de ani.

„Descoperirile noastre arată că multimorbiditatea este un fenomen obișnuit la femeile ajunse la vârsta de mijloc sau la cele aflate la începutul vârstei a treia”, a precizat Gita Mishra, autoarea principală a studiului.

„Menopauza prematură este asociată cu un risc crescut de a dezvolta multimorbiditate chiar și după corectarea rezultatelor în funcție de afecțiuni cronice preexistente și alți posibili factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi dacă femeia are sau nu copii, câți anume, educație, indexul de masă corporală, fumătoare sau nefumătoare și nivelul de activitate fizică”.

Cercetătorii își exprimă speranța ca descoperirile lor vor îndemna profesioniștii din sănătate să ia în calcul monitorizarea și evaluarea factorilor de risc la femeile afectate de menopauza timpurie.

Aceștia încearcă să descopere care ar fi factorii de risc care pot fi combătuți pentru a reduce problemele de sănătate mai târziu pe parcursul vieții femeilor. O dietă sănătoasă și activitate fizică, renunțarea la fumat, controlul masei corporale și monitorizarea frecventă pentru depistarea cancerului se numără printre opțiunile luate în considerare.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe