Connect with us

EVENIMENT

Mesaje FALSE care folosesc sigla ANAF. Atenție, NU accesați documentele sau linkurile din conținut!

Publicat

anaf sigla mailuri false mesaje

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat, în ultimele zile, o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de email.

Se pare că infractori cibernetici folosesc identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.

Conform unui comunicat al DNSC, mulţi utilizatori au observat că este vorba despre un atac şi nu un e-mail legitim din partea autorităţii şi au notificat autorităţile.

Atenţie la mesajele de email false care folosesc sigla ANAF! Cum acționează

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.

„În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au „˜plăţi restante fiscale”, iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze „factura fiscală ataşată”. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot”, explică specialiştii DNSC.

LokiBot, cunoscut şi sub denumirile alternative de Lokibot, Loki PWS şi Loki-bot utilizează o variantă de malware tip troian, având ca scop principal furtul de informaţii sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, portofele de criptomonede şi alte credenţiale. Reuşeşte să facă acest lucru prin utilizarea unui keylogger care monitorizează activitatea din browser şi de pe calculator, reuşind să înregistreze informaţiile tastate pe dispozitivul infectat.

„Actorii cibernetici rău intenţionaţi folosesc de obicei LokiBot pentru a viza sistemele de operare Windows şi Android şi de multe ori distribuie malware-ul prin intermediul ataşamentelor maliţioase anexate unor e-mail-uri nesolicitate, site-uri web maliţioase, mesaje text sau platforme de mesagerie”, subliniază sursa citată.

Atenţie la mesajele de email false care folosesc sigla ANAF. Recomandările specialiștilor

Principalele recomandări pe care echipa DNSC le oferă în astfel de cazuri se referă în primul rând la prevenţie.

„De fiecare dată când primiţi un mesaj nesolicitat, trebuie să fiţi atenţi şi să verificaţi sursa mesajului primit. În acest caz, dacă se accesau informaţiile din header-ul mail-ului, se putea observa că mesajul a fost transmis de pe domeniul newtargets24.online şi nu de pe anaf.ro.

Mai departe, dacă utilizatorul era atent la textul mesajului, observa că este cel mai probabil tradus automatizat în română dintr-o limbă străină, deoarece există greşeli clare de exprimare care pot fi identificate imediat. Formula iniţială de adresare din mail („˜o zi bună”) este una des utilizată în încheierea unui mesaj, nu la începutul lui.

În continuare, textul sună extrem de ciudat, ceea ce ar fi trebuit să ridice serioase semne de întrebare destinatarului („Acest lucru este pentru a vă informa”) cu privire la legitimitatea acestui mail. În plus, dacă utilizatorul analiza ataşamentul din e-mail cu o soluţie de securitate existentă pe dispozitiv, ori una disponibilă gratis online (ex: VirusTotal), îşi putea da imediat seama că este vorba despre un fişier infectat cu malware”, explică experţii în securitatea cibernetică.

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice şi să evite astfel de atacuri cu malware, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT Sentinel, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas au lansat modulul Anti-Malwarer din cadrul campaniei de conştientizare la nivel naţional sigurantaonline.ro. Acest site este un instrument util utilizatorilor de toate vârstele pentru a-şi îmbunătăţi igiena de securitate cibernetică.

Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Avertizare nowcasting: Zone din patru județe, sub cod GALBEN de ploi, vânt și grindină

Publicat

nori furtuna 3.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineață, 14 august 2022, o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județele Prahova, Giurgiu, Ilfov și Dâmbovița.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala local averse ce vor acumula peste 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

Avertizare nowcasting: Cod GALBEN

Județul Prahova: Ploiesti, Băicoi, Brazi, Filipeștii de Pădure, Bărcănești, Ariceștii Rahtivani, Filipeștii de Târg, Târgșoru Vechi, Florești, Măgureni, Poienarii Burchii, Șirna, Mănești, Cocorăștii Colț, Tinosu;

Județul Giurgiu: Comana, Adunații-Copăceni, Vărăști, Colibași, Gostinari;

Județul Ilfov: Buftea, Jilava, Măgurele, Vidra, Periș, Glina, 1 Decembrie, Berceni, Corbeanca, Copăceni, Popești-Leordeni;

Județul Dâmboviţa: Moreni, I. L. Caragiale, Cornești, Răzvad, Băleni, Gura Ocniței, Răcari, Bucșani, Crevedia, Văcărești, Cojasca, Lungulețu, Ciocănești, Comișani, Tărtășești, Dărmănești, Finta, Braniștea, Conțești, Niculești, Nucet, Ocnița, Sălcioara, Dobra, Iedera, Ulmi, Vlădeni, Butimanu, Slobozia Moară, Cornățelu, Bilciurești;

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Zona strict protejată Sărături-Murighiol și caii sălbăticiţi din pădurea Letea, afectați din cauza secetei

Publicat

cai salbatici padurea letea sursa foto arbdd
sursa foto: ARDBB

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza secetei prelungite, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă.

Zona strict protejată Sărături-Murighiol a secat, iar autorităţile nu pot interveni, pentru a nu afecta ecosistemele.

„Din păcate, este o zonă în care nu se poate interveni deloc, din cauză că orice intenţie de a se decolmata sau a duce apă acolo ar strica iremediabil tot ce înseamnă ecosistem. Apa din zonă e apă sărată, drept pentru care şi speciile şi habitatele din acea arie sunt specifice unei asemenea tipologii. Deja s-a observat o reducere a numărului de exemplare din speciile zonei, iar faptul că nu mai există deloc apă e îngrijorător. Toată speranţa este în ploaie”, a afirmat directoarea executivă a ARBDD.

Zona strict protejată Sărături-Murighiol și caii sălbăticiţi din pădurea Letea, afectați din cauza secetei prelungite. ”Toată speranța e în ploaie”

O altă situaţie cauzată de secetă a fost observată în pădurea Letea, însă în cazul acesteia autorităţile au putut interveni.

„Un alt semnal a fost în Pădurea Letea, o altă zonă strict protejată, în care mai există exemplare de cai sălbăticiţi care aveau zone de adăpare. Inclusiv acele zone s-au redus dramatic. A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, a mai spus directoarea executivă Viorica Bîscă.

Autorităţile au intervenit de altfel şi în cazul complexului Somova-Parcheş, unde au închis călugării pentru ca apa din lacuri să nu ajungă în Dunăre, iar resursa naturală să nu fie afectată.

Până în momentul de faţă, ARBDD nu a primit raportări privind mortalităţi piscicole.

„Sistemele lacustre din Deltă sunt influenţate de distribuţia apei. Când volumul apei este redus la jumătate, zonele cu cote scăzute au ajuns la limita la care nu mai au oxigenul necesar pentru fauna piscicolă şi pentru mamiferele acvatice, în general. Peştele s-a retras în zonele greu accesibil sau imposibil de accesat de pescari şi de aceea şi capturile de peşte sunt foarte mici”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, ARBDD nu deţine informaţii din care să reiasă scăderea capturilor de peşte, în condiţiile în care pescarii şi centrele de primă vânzare a peştelui transmit autorităţii raportările la un interval de o lună, iar seceta s-a accentuat la finele lunii iunie-începutul lunii iulie.

Agerpres

Sursa foto: Facebook/ ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Citește mai departe

EVENIMENT

Informare de fenomene meteorologice periculoase pentru municipiul București

Publicat

Meteorologii anunță că vor fi averse duminică dimineață în București și au emis o informare de fenomene meteorologice periculoase.

Potrivit informării, duminică dimineață, vor fi „averse ce vor acumula 10…15 l/mp și izolat 20 l/mp”.

Informarea vizează tot municipiul București.

Avertizarea este valabilă cel puțin până la ora 8.47.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo: Cod galben de ceață în două județe

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineață, 14 august 2022, o avertizare meteo cod galben de ceață densă pentru județele Tulcea și pentru județul Harghita.

Ambele avertizări sunt valabile până la ora 09.00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala  local ceaţă, care determină scăderea vizibilității sub 200 m şi izolat sub 50 m.

Cod galben de ceață: Zone vizate

Județul Tulcea;

Județul Harghita: zona depresionară.

 

Citește mai departe