Connect with us

EVENIMENT

SFÂNTUL VASILE 2022: Peste 530.000 de români își aniversează onomastica pe 1 ianuarie. Ce nume se sărbătoresc

Publicat

Peste 530.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, 1 ianuarie 2022, de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. 1 Conform datelor de la Direcţia de evidenţa persoanei, este vorba despre peste 530.000 de persoane.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL VASILE. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui

Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaţilor este Vasile. Se mai regăsesc următoarele prenume derivate precum: Sica/Sică, Sile, , Silica/Silică, Vasi sau Vasilica/Vasilică.

La femei, cel mai des întâlnit este prenumele Vasilica. Mai sunt regăsite derivatele numelui precum: Sica, Silica, Vasi, Vasila sau Vasilca.

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați iar cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.

A devenit cel mai bogat dintre oameni la vârsta de 12 ani, moştenind averea familiei. O atenţie deosebită a acordat Sf. Vasile păturii sărace şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate.

Este primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii

Sfântul Vasile a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

Sfântul Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgani, dovadă a marii sale popularităţi. Este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. Se spune că s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

sursă: Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Publicat

cotabita2.jpg

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.

Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu grave probleme de sănătate.

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.

Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Degustare de vinuri, la Alba Iulia. 50 de degustători au luat „pulsul” calității vinurilor produse în acest an

Publicat

video: degustare de vinuri, la alba iulia. 50 de degustători

Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) a organizat sâmbătă, 23 noiembrie, o degustare tematică dedicată vinurilor din zona Alba Iulia, cu accent pe producătorii mici locali, membri ai Asociației Țara Vinului. 50 de degustători au venit la Alba Iulia pentru a lua „pulsul” calității vinurilor produse în acest an în această zonă viticolă.  

În cadrul evenimentului desfășurat la Hotel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Publicat

bitcoin pixabay.jpg

Românii care realizează venituri din criptomonede vor beneficia de amnistia fiscală.

Parlamentul a adoptat un amendament la Legea privind amnistia fiscală, inițiat de deputatul neafiliat de Cluj, Sabin Sărmaș, care este un investitor pe piața cripto.

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Astfel, conform noii reglementări, câștigurile realizate din tranzacțiile cu criptomonede…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Măsuri de siguranță luate pentru alegerile prezidențiale, în Alba. Ce trebuie să știe alegătorii

Publicat

video: măsuri de siguranță luate pentru alegerile prezidențiale, în alba.

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Alba au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

Peste 1.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de la imigrări și de la alte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe