Connect with us

EVENIMENT

METEO: Din 5 iunie, vremea se va încălzi treptat. Instabilitatea atmosferică rămâne ridicată, în următoarele două săptămâni

Publicat

vremea

Vremea se va încălzi treptat începând din 5 iunie, dar instabilitatea atmosferică rămâne ridicată în următoarele două săptămâni, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1 – 14 iunie.

În Banat, în primele zile de prognoză vremea va fi rece, cu medii diurne de 18 – 20 de grade, dar va deveni treptat deosebit de caldă spre finalul săptămânii, când maximele vor fi în medie de 28 – 29 de grade. În a doua săptămână mediile maximelor se vor situa între 26 şi 28 de grade. Minimele vor avea cele mai scăzute valori în data de 3 iunie, cu medii regionale de 7 grade, dar în restul intervalului nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa între 14 şi 16 grade. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine relativ ridicat în aproape tot intervalul, astfel încât vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor manifesta cu o probabilitate mai mare în cursul după-amiezelor.

În Crişana, în prima săptămână de prognoză regimul termic va avea variaţii semnificative, astfel încât, dacă în primele zile valorile diurne mediate regional se vor situa între 16 şi 18 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece, spre finalul acesteia vor creşte accentuat, spre 26 – 28 de grade, cu mult mai ridicate decât normalul perioadei. Următoarea săptămână va fi caracterizată de valori apropiate mediilor multianuale, cu valori mediate între 24 şi 26 de grade. Temperaturile minime, foarte scăzute la începutul perioadei, cu medii de 6 grade, vor creşte treptat şi se vor situa între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţi atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu precădere în intervalul 5 – 9 iunie.

În Transilvania, vremea va fi rece în intervalul 1 – 4 iunie când mediile maximelor se vor situa între 14 şi 18 grade, iar ale minimelor între 4 şi 8 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în intervalul 5 – 7 iunie regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei, cu maxime până la 28 de grade şi minime de 12 grade. În intervalul 8 – 14 iunie nu vor fi variaţii termice semnificative, astfel că, în medie, maximele se vor situa între 24 şi 26 de grade, iar minimele între 10 şi 12 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

În Maramureş, oscilaţiile termice vor fi semnificative în prima săptămână de prognoză, cu valori ce vor caracteriza la început o vreme rece şi vor ajunge spre final mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. În aceste condiţii, maximele mediate regional se vor situa între 14 şi 18 grade în intervalul 1 – 4 iunie şi între 22 şi 26 de grade în intervalul 5 – 7 iunie. În a doua săptămână nu vor avea variaţii mari, astfel că se vor încadra între 24 şi 26 de grade. Minimele vor avea un parcurs asemănător, mai scăzute la început, apoi în creştere şi ulterior constante, astfel că mediile acestora vor porni de la 8 grade, vor coborî la 4 grade apoi vor creşte spre 12 – 14 grade. Instabilitatea atmosferică va avea un grad relativ accentuat de manifestare pe aproape tot parcursul intervalului, dar cu cea mai mare probabilitate între 5 şi 9 iunie.

În Moldova, în primele trei zile vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru începutul lunii iunie, media maximelor termice urmând a se situa între 15 şi 20 de grade. Ulterior se va încălzi treptat, iar această tendinţă se va menţine până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză, atunci când se estimează că temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 28 – 29 de grade. Din data de 08 iunie, temperatura aerului va scădea uşor, spre medii ale maximelor de 26 – 27 de grade. Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 9 grade în prima dimineaţă, spre 6 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere, spre valori de 14 – 15 grade. Probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

În Dobrogea, prima săptămână va debuta cu o răcire a vremii, astfel încât în primele trei zile, media temperaturilor maxime va fi de 16 – 19 grade, apoi se va încălzi treptat, spre valori de 26 – 27 grade, în data de 07 iunie. Ulterior temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor fi de 24 – 25 de grade, în medie regională. Media temperaturilor minime va scădea, de la 12 grade în prima dimineaţă spre 9 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată spre 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată îndeosebi în intervalul 01 – 04 iunie, respectiv 08 – 14 iunie.

În Muntenia, în primele trei zile ale intervalului de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această dată, valorile medii ale temperaturilor maxime urmând a se încadra între 16 şi 20 de grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în data de 07 iunie maximele se vor situa în jurul a 29 de grade, în medie regională. Ulterior acestei date, temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 27 – 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, de la 9 grade, în prima dimineaţă, la 7 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată, spre o medie de 15 grade. Probabilitatea de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 01 – 03 iunie, apoi în intervalul 08 – 14 iunie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză vremea va avea un aspect schimbător, cu variaţii bruşte ale valorilor termice. Astfel, maximele mediate regional se vor încadra între 18 şi 20 de grade la începutul intervalului, apoi în creştere până în jur de 28 de grade în data de 7 iunie, urmând ca în a doua săptămână de prognoză să se situeze între 26 şi 28 de grade. Mediile minimelor vor fi cuprinse între 12 şi 16 grade, mai scăzute în intervalul 1 – 5 iunie când vor fi cuprinse între 7 şi 9 grade. Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată în perioada 1 – 3 iunie şi din nou în 8 – 14 iunie.

La munte, vremea se va răci la început, astfel că în intervalul 1 – 4 iunie mediile maximelor se vor situa între 6 şi 8 grade, iar ale minimelor între -1 şi 2 grade. Ulterior acestea vor intra într-un proces de creştere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 şi 18 grade, iar cele nocturne între 6 şi 10 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

gemina 12 e1713881764209.jpg

Sediul Comandamentului Diviziei 4 de Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, și-a deschis marți, 23 aprilie, porțile pentru sute de vizitatori, dornici de a pătrunde, pentru o zi, în universul forțelor armate.

Evenimentul, ce a avut loc în intervalul orar 10:30- 14:30, a fost unul dinte cele încadrate în celebrarea „Zilei Forțelor Terestre Române”. Acesta le-a oferit vizitatorilor o experiență captivantă, inclusiv expoziții statice cu tehnică militară,

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Mihnea Costachi, șahistul din Alba care a adus Romaniei cea mai mare performanță la “dezlegări”. Ce planuri de viitor are

Publicat

video: mihnea costachi, șahistul din alba care a adus romaniei

Șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi, a adus României cea mai mare performanță de până acum la Campionatul European de Șah, proba Dezlegări.

Maestrul internațional din Alba Iulia s-a situat pe locul patru la general, după ce a concurat cu 71 de șahiști, din 20 de țări. 

L-am invitat în studioul alba24.ro pentru a ne explica mai bine ce însemnă proba de dezlegări la șah, dar mai ales ce planuri are pe viitor.

Mihnea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este unul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesorul Iosif Fiț, propus pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia. Carieră didactică de peste 40 de ani

Publicat

profesorul iosif fiț, propus pentru titlul de cetățean de onoare

Profesorul Iosif Fiț va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia. Distincția îi va fi oferită pentru cariera didactică, dirijorală și componistică de excepție.

În 42 de ani de activitate, Iosif Fiț a înființat și a dirijat 12 coruri mixte, 3 coruri bărbătești și 5 coruri de copii.

Activitatea didactică de peste 40 de ani s-a concretizat în numeroase premii obținute de elevi la olimpiadele naționale de muzică. De asemenea, sunt amintite premii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca aniversează 75 de ani de la înființare. Investiții, 7 milioane de euro. Producția, mai mare cu 20%

Publicat

carbo 4.jpg

SC Carbochim S.A. Cluj-napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere.

Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare.

Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins atât achiziționarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe