Connect with us

EVENIMENT

METEO: Prognoza meteo până la sfârșitul lunii iulie. Când se încălzește și când scăpăm de ploi

PublicatÎn următoarele două săptămâni, vremea va fi în general călduroasă, cu maxime termice de 30 de grade Celsius şi peste în anumite regiuni, dar perioadele în care aversele îşi vor face simţită prezenţa nu vor lipsi, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meterorologie (ANM), valabile pentru intervalul 20 iulie – 2 august, publicate luni.

Conform meteorologilor, în Banat, vremea se va încălzi până în data de 22 iulie, când media maximelor termice se va situa în jurul a 30 de grade.

În 23 iulie va fi o răcire de aproximativ 2 grade Celsius, apoi maximele termice vor creşte din nou, spre 30 de grade, în medie, pe 26 iulie.

În a doua săptămână, media temperaturilor maxime se va situa între 27 şi 29 de grade, cu mici variaţii de la o zi la alta. Media minimelor termice va creşte de la 14 la 16 grade în primele trei nopţi, apoi, după o uşoară scădere, aceasta va urca până la 17 grade în dimineaţa de 26 iulie.

În continuare, până pe 2 august, mediile termice nocturne vor oscila uşor în jurul a 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 24 şi 29 iulie.

În Crişana, vremea se va încălzi până în data de 21 iulie, când media maximelor termice se va situa în jurul a 29 de grade. Până pe 23 iulie va fi o răcire de aproximativ 3 grade Celsius, după care maximele termice vor creşte uşor, spre 28 de grade, în medie, pe 25 iulie şi 26 iulie.

În a doua săptămână, media temperaturilor maxime se va situa între 26 şi 28 de grade, cu mici variaţii de la o zi la alta. Media minimelor termice va creşte de la 14 la 16 grade în primele trei nopţi, apoi, după o uşoară scădere, va urca spre 17 grade în dimineaţa de 26 iulie. În continuare, până pe 2 august, mediile termice nocturne vor oscila uşor în jurul a 15 – 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 25 şi 30 iulie.

În Transilvania, vremea va deveni treptat apropiată de normalul perioadei. Astfel, în prima săptămână, în medie, maximele termice vor fi în jurul a 26 de grade, iar minimele nocturne de 13 – 14 grade, în timp ce pe parcursul celei de-a doua săptămâni media temperaturilor maxime va fi de 26 – 28 de grade, iar cea a minimelor termice de 14 – 15 grade.

Probabilitatea pentru averse, posibile zilnic, va fi mai ridicată în intervalele 22 – 24 iulie şi 26 – 29 iulie.

În Maramureş, vremea va fi apropiată de normalul perioadei, în aşa fel încât în prima săptămână, în medie, maximele termice se vor situa în jurul a 26 de grade, iar media minimelor nocturne va fi de 12 – 14 grade, în timp ce pe parcursul celei de-a doua săptămâni media temperaturilor maxime va fi de 26 – 27 de grade, iar cea a minimelor termice de 14 – 15 grade.

Probabilitatea pentru averse, posibile zilnic, va fi mai ridicată în intervalele 22 – 23 iulie şi 25 – 29 iulie.

În Moldova, până în data de 24 iulie, media temperaturilor maxime va oscila în jurul a 28 de grade, iar în următoarele două zile va creşte la 30 de grade. În cea de-a doua săptămână, maximele termice se vor situa, în medie, între 29 şi 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi în jurul a 16 grade în primele trei nopţi, scăzând uşor spre 14 grade pe 24 iulie, urmând ca, până pe 2 august, să se menţină în apropierea valorii de 16 grade.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi în intervalele 20 – 21 iulie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

În Dobrogea, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 27 şi 29 de grade, iar cea a minimelor între 17 şi 19 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză nu vor fi modificări semnificative, astfel încât maximele se vor situa, în medie, între 28 şi 30 de grade, iar media minimelor va fi de 19 – 20 de grade.

Condiţii pentru averse vor fi la începutul intervalului şi, posibil, după data de 30 de iulie.

În Muntenia, vremea va fi în general călduroasă. Media maximelor termice se va situa în jurul a 31 de grade pe 21 şi 22 iulie. În 23 şi 24 iulie această medie va fi de 29 – 30 de grade, apoi aceasta va creşte spre 32 de grade pe 26 iulie, medie ce se va menţine cu mici variaţii până la sfârşitul intervalului de prognoză. Media minimelor termice va fi în jur de 17 grade, cu excepţia debutului primei săptămâni, când va fi cu 1 – 2 grade mai scăzută.

Probabilitatea mai ridicată de averse va fi pe 20 iulie, în intervalul 23 – 25 iulie, precum şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

În Oltenia, vremea va fi caldă, iar Media maximelor termice se va situa în jurul a 31 de grade, pe 21 şi 22 iulie. Ulterior, pe 23 şi 24 iulie această medie va fi de 28 – 29 de grade şi va creşte spre 30 – 31 de grade pe 25 iulie, medie ce se va menţine cu mici variaţii până la sfârşitul intervalului de prognoză. Media minimelor termice va fi în jur de 17 grade, cu excepţia primelor două nopţi, când va fi cu două grade Celsius mai scăzută. Probabilitatea de averse va fi mai ridicată în intervalul 23 – 29 iulie.

La munte, în prima săptămână, media maximelor termice se va situa între 16 şi 19 grade, iar minimele între 8 şi 10 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile maxime se vor menţine, în medie, în jurul a 20 de grade, iar media minimelor va fi cuprinsă între 10 şi 12 grade. Vor fi posibile averse în fiecare zi ale celor două săptămâni, cu o probabilitate mai ridicată pentru cantităţi local mai însemnate în intervalele 23 – 24 iulie şi 27 – 29 iulie. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

A treia zi consecutiv fără paturi libere la Secția ATI a Spitalului de Urgență Suceava, pentru bolnavii de COVID-19

Publicat

spitalul judetean suceava

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava rămâne fără paturi libere la ATI pentru patologia COVID-19 a treia zi consecutiv, dar numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus păstrează un trend descendent, ajungând la 532, comparativ cu 565, respectiv 597 la raportările precedente.

Potrivit Prefecturii Suceava, din totalul celor 525 pacienţi internaţi în SJU, 105 sunt diagnosticaţi cu COVID-19, dintre care patru prezintă forme uşoare, 53 au forme medii ale bolii, 30 prezintă forme severe, iar 18 cu forme grave sunt internaţi în secţia ATI, opt fiind ventilaţi non – invaziv şi cinci intubaţi.

SJU Suceava dispune, la această dată, de 359 paturi libere, dintre care 96 pentru pacienţi cu COVID-19 şi are 17 ventilatoare libere, dintre care cinci pentru pacienţii cu COVID-19.

La Spitalul Municipal Rădăuţi sunt internaţi 35 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, opt cu forme grave şi unul în stare critică, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc sunt 13 pacienţi cu COVID-19, opt fiind cu forme grave, la Spitalul Municipal Vatra Dornei sunt 27 de pacienţi cu această patologie, dintre care patru cu forme grave şi doi în stare critică, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului are internaţi 21 de pacienţi, iar Spitalul Boli Cronice Siret nu mai are pacienţi cu COVID-19 internaţi.

Numărul total de persoane testate până în prezent este de 194.845, în ultimele 24 de ore fiind testate 942 de persoane.

La nivelul judeţului Suceava se înregistrează un număr de 21.849 de persoane declarate vindecate, iar 57.665 de suceveni au fost vaccinaţi până în prezent, dintre care 41.337 cu rapel. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident într-o intersecție din Craiova. Un autoturism s-a izit de un stâlp de curent. Ce alcoolemie avea șoferul

Publicat

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a fost provocat, sâmbătă după-amiază, de un  șofer care a consumat alcool. Accidentul s-a produs într-o intersecție din Craiova.

Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, iar autoturismul s-a izbit de un stâlp de curent, pe care l-a doborât.

Potrivit IPJ Dolj, accidentul s-a produs la intersectia dintre strada Raului si strada Brestei.

La fata locului, politistii au identificat conducatorul autoturismului respectiv, un barbat de 56 de ani, din Craiova, care a fost testat cu aparatul alcooltest de politisti, rezultand o concentratie de 0,42 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Șoferul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestuia urmeaza sa ii fie prelevate mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei.

Politistii continua cercetarile in acest caz in cadrul unui dosar penal deschis pentru comiterea infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Gospodărie distrusă de flăcări, într-o localitate din Giurgiu. De la ce a pornit focul

Publicat

O gospodărie din localitatea Pietrele, județul Giurgiu, a fost mistuită de flăcări, sâmbătă după-amiaza, după ce proprietara casei dat foc gunoiului menajer.

Potrivit ISU Giurgiu, după ce a dat foc unor gunoaie în gospodărie, o femeie din localitatea Pietrele a intrat în casă, fără să își dea seama de pericolul unui incendiu.

Scânteile purtate de vânt au aprins anexele și locuința, iar flăcările au fost observate târziu.

Femeia și fiul acesteia au reușit să iasă din casă și au cerut ajutor.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Giurgiu, Gărzii de Intervenție Colibași și Punctului de Lucru Greaca.

Pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent la întreaga locuință, arderea fiind întreținută de vânt.

Au ars acoperișul casei și al anexelor, pe o suprafață de aproximativ 50 mp, uși, mobilier, articole textile, materialul lemnos folosit la construcţia anexelor și s-au deteriorat pereții din paiantă, tavanele, dar și alte bunuri pe care familia le avea în două camere.

Pentru a preveni astfel de evenimente, trebuie respectate următoarele măsuri:
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor şi a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate, numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
– trebuie adoptate măsurile necesare pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– arderea trebuie supravegheată în permanență, iar jarul să fie stins după terminarea activităţii;
– trebuie asigurate mijloacele şi materialele pentru stingerea eventualelor incendii, cât mai aproape de locul arderii;
– acoperirea focarelor cu pământ este interzisă.

Citește mai departe

EVENIMENT

A scăzut semnificativ indicele de infectare în județul Botoșani. Doar trei comune au o rată de peste trei cazuri la mia de locuitori

Publicat

Doar trei comune din judeţul Botoşani înregistrau, sâmbătă, o rată de infectare cu COVID-19 mai mare de trei cazuri la 1.000 de locuitori, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Astfel, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile în comuna Ştiubieni este de 4,42‰, în comuna Nicşeni de 4,18‰, iar în comuna Roma de 3,55‰.

Raportarea transmisă de DSP arată că situaţia epidemiologică din municipiul Botoşani s-a îmbunătăţit în ultimele 24 de ore, indicele de infectare scăzând la 2,70‰, faţă de 2,78‰ cât a fost în ziua precedentă.

De asemenea, la nivel judeţean rata de îmbolnăvire la nivel judeţean a înregistrat o scădere importantă faţă de ziua anterioară, ea fiind sâmbătă de 1,57‰, în condiţiile în care vineri se situa la 1,61‰.

În ultimele 24 de ore, la nivel judeţean au fost declarate pozitiv 47 de persoane, cele mai multe dintre ele, 22, fiind din municipiul Botoşani. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate