Connect with us

EVENIMENT

Meteorologii anunță că luna octombrie va fi călduroasă, cu mult soare. Temperaturile vor ajunge până la 25 de grade Celsius

Publicat

Temperaturile aerului vor creşte începând de miercuri, urmând să ajungă, în a doua parte a săptămânii viitoare, chiar şi la 25 de grade în Lunca Dunării, potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Aceasta a arătat, de asemenea, că pe parcursul lunii octombrie vor fi multe zile cu soare şi temperaturi ridicate.

„Începând de miercuri vom înregistra creşteri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi de la o zi la alta astfel încât este posibil din a doua jumătate a săptămânii să vorbim de valori cuprinse între 21 şi chiar 24, 25 de grade în Lunca Dunării. 25 de grade la nivelul unei temperaturi maxime în ţara noastră reprezintă pragul unei zile de vară. Vom mai avea, pe parcursul lunii octombrie, perioade în care mercurul în termometre să ne aducă valori de temperaturi ridicate şi multe zile cu soare”, a declarat Elena Mateescu, sâmbătă dimineaţa, la Antena3.

Directorul general al ANM a precizat, în context, că în acest an episodul de iarnă autentică a venit mai devreme decât anul trecut, respectiv în prima decadă a lunii octombrie. În 2018, în ultima decadă a lunii octombrie, 23 – 24 octombrie, erau în vigoare o avertizare de cod galben şi una de cod portocaliu de ninsori viscolite pentru zona montană.

De altfel, potrivit prognozei pe 4 săptămâni elaborate de ANM, în primele două săptămâni din octombrie, până cel mult la începutul ultimei decade din lună, este posibil să se înregistreze, în medie, temperaturi uşor mai ridicate decât normalul climatologic, cu cele mai mari valori în special în partea de sud şi sud-est.

„După 10 octombrie vorbim de temperaturi maxime mai mari de 20, 21 grade în Lunca Dunării şi temperaturi apropiate de normele climatologice. Din punct de vedere climatic, luna octombrie marchează o scădere a regimului de temperaturi comparativ cu prima lună de toamnă, în medie cu 4,5 grade. Dacă la nivelul lunii septembrie vorbim de o medie climatologică lunară de 14,5 grade, iată că deja în octombrie vorbim de 9,8 grade iar în noiembrie de 4,5 grade”, a mai spus directorul general al ANM.

Aceasta a amintit şi de fenomenul înregistrat în urmă cu două zile, când în România au fost „două anotimpuri” în 24 de ore. În timp ce, în vestul ţării, erau valori foarte coborâte de temperatură, de cel mult 10 – 12 grade, în sudul şi sud-estul ţării s-au înregistrat 30-31 grade.

„În mai puţin de 24 de ore, în partea de vest a ţării mercurul în termometre a coborât cu mai mult de 10, 15 grade. Aceste alternanţe de perioade foarte călduroase urmate de perioade mai reci, cu siguranţă au o probabilitate mai mare de producere pe parcursul următoarelor două luni de toamnă. Elementul caracteristic a ceea ce s-a întâmplat pe întreg anul 2019 a fost această evoluţie. Mai multe luni cu abateri termice pozitive mai mari de 1,5 – 2,5 grade chiar pe parcursul lunii februarie, o lună de iarnă, în iunie 2,5 grade, în august 1,8 grade, în septembrie 1,5 grade”, a explicat Elena Mateescu.

Datele preliminare la acest moment indică faptul că, din cele nouă luni parcurse până în prezent, 6, şi este posibil ca şi octombrie, ţinând cont de estimările celor 4 săptămâni, să încheie pe un plus în ceea ce priveşte abaterea termică pozitivă.

Referitor la regimul de precipitaţii, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a subliniat că este nevoie să plouă pentru că în bună parte din ţară cantităţile sunt deficitare iar fenomenul de secetă pedologică este puternic.

„Încă mai este nevoie de precipitaţii pentru că perioada actuală coincide cu campania însămânţărilor de toamnă”, a precizat Elena Mateescu.

Pe de altă parte, aceasta nu a exclus ca anul 2019, pe medie, să fie un an din seria celor mai călduroşi înregistraţi atât la nivelul ţării noastre cât şi la nivel mondial.

„Şi Organizaţia Meteorologică Mondială estimează perioada 2015 – 2019 drept una dintre cele mai călduroase perioade din seria istoriilor măsurătorilor meteorologice şi 2019 să se alăture seriei anilor anteriori ca fiind cei mai călduroşi. Vom face bilanţul după 31 decembrie şi vom vedea cum ne vom situa”, a mai afirmat sursa citată. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Plin de oameni ai străzii în Piața Gării. Unii își fac nevoile în fața porților caselor

Publicat

gara e1752664619899.jpg






Un clujean semnalează o problemă gravă și constantă din zona Piața Gării din Cluj-Napoca unde zilnic, mai mulți oameni ai străzii dorm pe băncile publice, consumă alcool sau substanțe suspecte și își fac nevoile fiziologice direct pe trotuare sau în fața porților locuințelor.

”Este o situație care afectează grav siguranța, igiena și imaginea orașului. În ciuda sesizărilor anterioare făcute către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Copii vor fi implicați în deciziile publice care îi privesc. Ghidurile au fost publicate în Monitorul Oficial

Publicat

copii vor fi implicați în deciziile publice care îi privesc.

Copii vor fi implicați în deciziile publice care îi privesc. Instituțiile publice care trebuie să consulte copiii în luarea deciziilor care îi privesc, au la dispoziție, de miercuri, trei ghiduri oficiale, elaborate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Cele trei documente includ recomandări despre cum pot fi organizate consultările cu copiii, atât la nivel local, cât și central, cum trebuie alese și pregătite persoanele care se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rețea de tineri traficanți de droguri de mare risc, destructurată de BCCO Alba Iulia și DIICOT. 6 persoane reținute

Publicat

rețea de tineri traficanți de droguri de mare risc, destructurată

O rețea de tineri traficanți de droguri de mare risc a fost destructurată de BCCO Alba Iulia, SCCO Hunedoara și DIICOT. Cei șase membri ai grupului aveau între 10 și 22 de ani. Au fost cu toții reținuți. 

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Palaneț uriaș cu brânză, pregătit la Ceanu Mare, pentru a intra în Cartea Recordurilor. Ingrediente bio în compoziție

Publicat

pala 3.jpg






Un palaneț uriaș, cu un diametru de 1,2 m, va fi pregătit la sfârșitul acestei săptămâni în comuna clujeană Ceanu Mare pentru a intra în Cartea Recordurilor. În compoziție vor intra doar ingrediente bio.

Primarul comunei, Virgil Păcurar, a declarat pentru Cluj24 că palanețul este un produs tradițional din zonă, pentru care se va organiza sâmbătă și duminică un festival special.

”Anul trecut am…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe