Connect with us

EVENIMENT

Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară

Publicat

seceta

Meteorologii anunță că seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza de specialitate pentru perioada 11 – 17 august 2022.

„Conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, local în sudul, sud-vestul, centrul, estul şi nord-estul Transilvaniei, izolat nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-estul şi sud-vestul Moldovei, nordul Olteniei”, menţionează ANM.

Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Situația pe culturi

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 – 32 grade Celsius), asociate cu deficite accentuate de apă în sol, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare se va deprecia, înregistrându-se ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, frunze bazale uscate parţial sau total, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, precum şi coacere forţată, cu efecte negative asupra potenţialului productiv al plantelor.

La cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (40-100%) şi deplină (10-50%), în cea mai mare parte a regiunilor.

În funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de înflorire-mătăsire (50-100%), maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi deplină (10-30%), în majoritatea zonelor de cultură.

De asemenea, sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de vară.

La pomii fructiferi se vor semnala predominant fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, maturarea rodului, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.

În toate podgoriile, viţa-de-vie va parcurge fazele de creştere/dezvoltare a boabelor, acumulare a zaharurilor, precum şi izolat începutul coacerii boabelor la soiurile timpurii de masă.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc), în zilele fără precipitaţii.

Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Media temperaturilor minime și maxime

Din punct de vedere meteorologic, intervalul analizat se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16 şi 27 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 23 – 33 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar cea minimă între 8 şi 21 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

În perioada menţionată sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe