EVENIMENT
Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară

Meteorologii anunță că seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza de specialitate pentru perioada 11 – 17 august 2022.
„Conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, local în sudul, sud-vestul, centrul, estul şi nord-estul Transilvaniei, izolat nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-estul şi sud-vestul Moldovei, nordul Olteniei”, menţionează ANM.
Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Situația pe culturi
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 – 32 grade Celsius), asociate cu deficite accentuate de apă în sol, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare se va deprecia, înregistrându-se ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, frunze bazale uscate parţial sau total, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, precum şi coacere forţată, cu efecte negative asupra potenţialului productiv al plantelor.
La cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (40-100%) şi deplină (10-50%), în cea mai mare parte a regiunilor.
În funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de înflorire-mătăsire (50-100%), maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi deplină (10-30%), în majoritatea zonelor de cultură.
De asemenea, sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de vară.
La pomii fructiferi se vor semnala predominant fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, maturarea rodului, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.
În toate podgoriile, viţa-de-vie va parcurge fazele de creştere/dezvoltare a boabelor, acumulare a zaharurilor, precum şi izolat începutul coacerii boabelor la soiurile timpurii de masă.
Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc), în zilele fără precipitaţii.
Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din ţară. Media temperaturilor minime și maxime
Din punct de vedere meteorologic, intervalul analizat se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16 şi 27 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 23 – 33 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar cea minimă între 8 şi 21 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
În perioada menţionată sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
Agerpres
EVENIMENT
Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei
Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.
Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena. 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri, 21 mai, onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați, scrie Agerpres.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin – 422.622, urmat de Cosmin – 116.727, Costel – 74.184, Costică – 23.698, Costin – 22.235 și Costinel –…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.
Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului
Final de săptămână plin de eveimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Indiferent că ai sau nu experiență, din postura de parior contează foarte mult euforia pe care o experimentezi atunci când ești în așteptarea unui rezultat sau când te afli la o masă de joc ca să vezi ce anume se va întâmpla. Ne place adrenalina aia care pulsează din euforie și, odată trăită, vrem să o retrăim.
Jocurile de noroc oferă o astfel de emoție, la care revenim când și când, motiv pentru care uneori vrem să încercăm mai multe jocuri, până le…
Citește mai mult pe Cluj24.ro