EVENIMENT
Meteorologii au anunțat când începe valul de caniculă
Meteorologii anunță un val de căldură peste România. Din 1 iunie începe disconfortul termic, cu maxime de 32 – 34 de grade.
BANAT
Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 24…27 grade ziua şi 11…14 grade noaptea. Din 1 iunie, temperaturile vor creşte semnificativ, astfel că vremea va deveni călduroasă la sfârşitul săptămânii, cu maxime termice de 32…33 de grade şi minime de 15…21 de grade, în medie regională, determinând disconfort termic ridicat în zonele de câmpie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va mai pondera, dar va caracteriza o vreme caldă în majoritatea zilelor (medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade). În prima săptămână, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, posibil mai însemnate cantitativ.
CRIŞANA
În primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă din an (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…15 grade). Din 1 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că la finalul săptămânii va deveni călduroasă, cu valori diurne, în medie, de 30…33 de grade şi nocturne de 14…18 grade, cu disconfort termic relativ ridicat în zona de câmpie. Scăderea de temperatură estimată din data 6 iunie va determina revenirea la un regim mai apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 24…28 de grade, dar cu oscilaţii de la o zi la alta, fiind de aşteptat şi zile uşor mai răcoroase. În după-amiezile primei săptămâni, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior ploile vor fi mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ.
TRANSILVANIA
În cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în medie cu maxime termice de 24…27 de grade şi minime de 9…14 grade, iar în perioada 2-6 iunie va deveni local călduroasă, astfel că la amiază vor fi 28…31 de grade, mediat regional. Pentru intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, în general apropiat de normele climatologice ale primei decade a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, izolat fiind posibile şi averse torenţiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ.
MARAMUREŞ
În majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…13 grade), iar perioada 2-6 iunie va fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă, local călduroasă în vestul regiunii, cu valori diurne în medie de 28…32 de grade. În intervalul 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat, apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie. Până în data de 5 iunie, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior crescând probabilitatea pentru ploi frecvente şi local însemnate cantitativ.
MOLDOVA
Temperatura aerului va fi în creştere treptată, dar semnificativă, de la valori apropiate sau uşor peste cele normale în primele zile (în medie cu maxime de 23…26 de grade şi minime de 12…15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 şi 6 iunie, când la amiază, în medie regională, vor fi 30…34 de grade. Ulterior, vremea se va mai răcori şi se vor înregistra temperaturi în jurul celor obişnuite pentru prima decadă a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, local vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat după data de 6 iunie când fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi sunt estimate cantităţi de apă mai însemnate.
DOBROGEA
Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât mediile multianuale, iar în perioada 2-7 iunie vremea va deveni deosebit de caldă, călduroasă în partea continentală, cu maxime de 31…34 de grade (pe litoral se vor înregistra 25…28 de grade) şi minime de 16…20 de grade. În intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial,
dar după data de 7 iunie vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilităţii atmosferice pot fi mai frecvente şi ploile local mai însemnate cantitativ.
MUNTENIA
Vremea va fi caldă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-6 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 30…34 de grade, în special în zonele de câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 25…28 de grade, mediat regional). În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torenţial, dar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 6 iunie când se estimează că vor fi perioade în care fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse, fiind posibile local ploi mai însemnate cantitativ.
OLTENIA
Vremea caldă (valori diurne de 26…30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-5 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 31…34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru intervalul 6-9 iunie se estimează un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 26…28 de grade, mediat regional). În după-amiezile primelor zile, izolat vor fi averse în general slabe, dar după data de 6 iunie vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată şi se estimează că fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse (pe alocuri fiind posibile şi cantităţi de apă mai însemnate).
LA MUNTE
Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6 iunie, când se vor înregistra maxime termice de 20…25 de grade şi minime e 8…14 grade, cu valori mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari. În intervalul 8-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, ce se va apropia de cel normal pentru prima decadă a lunii iunie. În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probablitatea pentru ploi mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6-9 iunie.
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro