Connect with us

EVENIMENT

”Metoda vedeta” – un nou tip de fraudă online. Infractorii pretind că sunt persoane publice sau celebrități

Publicat

frauda online 1

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online. Astfel, infractorii pretind că sunt persoane publice şi le determină pe victime să ”investească” în produse sau fonduri de investiţii false.

Potrivit IGPR, prin această metodă, denumită şi ”celebrity impersonating scam”, bănuiţii folosesc imaginile şi numele unor personalităţi publice sau celebrităţi din România sau internaţionale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiţii false.

SMS-uri în numele unor persoane publice

”Modul de operare în cazul acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiţii care este legată de o celebritate cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiţia este sigură şi profitabilă.

Persoanele bănuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunţuri online, mesaje pe reţelele sociale sau e-mail-uri spam. De exemplu, mesajele pot promova investiţii în afaceri, acţiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiţii care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogăţire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp”, precizează IGPR.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiţii pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declaraţii false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide şi mari, manipularea emoţională sau presiunea de a lua o decizie rapidă şi neîntârziată.

Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiţi, afirmă sursa citată.

Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă, cu ajutorul cărora bănuiţii îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât şi crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare, informează Poliţia Română.

Recomandările polițiștilor

”Având în vedere aceste considerente, este important ca cetăţenii să fie vigilenţi şi să cerceteze cu atenţie orice oportunitate de investiţie înainte de a investi bani reali şi, totodată, să fie foarte precauţi atunci când sunt contactaţi de o astfel de persoană şi să nu se lase înşelaţi de promisiunile de îmbogăţire rapidă. De asemenea, recomandăm o atenţie deosebită la platformele de investiţii care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt.

Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogăţirea rapidă. Prin această metodă de înşelăciune, denumită ‘trading scam’, banii investiţi sunt pierduţi în întregime. Înainte de a lua o decizie de investiţie, cercetaţi atent platforma, verificaţi feedback-ul altor investitori şi consultaţi-vă cu un specialist în domeniu (consultant financiar)”, mai arată sursa citată.

Poliţia atrage atenţia că trebuie acordată o atenţie deosebită, în principal, la fondurile de investiţii care promit un randament garantat, întrucât nicio investiţie nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesate trebuie să înţeleagă riscurile şi să analizeze cu atenţie performanţele anterioare ale acestuia.

”Este important să plasaţi sumele de bani în fonduri de investiţii care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care prezintă informaţii reale referitoare la activele financiare investiţionale. Totodată, pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) puteţi identifica la secţiunea ‘Alerte Investitori – Informări’ şi secţiunea ‘Atenţie la Entităţi Neautorizate!’ informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere”, precizează IGPR.

Astfel, pentru a lua o decizie mai bună de a plasa banii în fonduri de investiţii, puteţi analiza informaţiile puse la dispoziţie de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau puteţi cere sfaturile unui consultant financiar, recomandă Poliţia.

Un consultant financiar este un specialist care oferă consultanţă şi servicii în domeniul finanţelor, precum managementul bugetului, investiţiile, planificarea financiară, asigurări şi taxe, acesta putând fi un profesionist independent sau poate lucra pentru o firmă specializată în consultanţă financiară. Consultantul financiar furnizează analize şi recomandări privind situaţia financiară a persoanei care doreşte să plaseze banii în active financiare şi elaborează planuri personalizate în funcţie de profilul de risc specific al fiecărei persoane.

De asemenea, acesta oferă asistenţă în administrarea investiţiilor şi a portofoliilor, evaluarea riscurilor şi selectarea produselor şi serviciilor financiare adecvate.

”Poliţia Română recomandă să folosiţi metode sigure de plată online şi să vă asiguraţi că vă aflaţi pe site-uri securizate înainte de a introduce informaţii despre cardurile şi conturile bancare. Informaţi-vă cât mai bine despre produsele financiare în care investiţi, fiţi vigilenţi şi sesizaţi orice suspiciune în legătură cu ofertele de investiţii, identitatea persoanelor care vă fac aceste oferte sau tranzacţiile efectuate”, potrivit sursei citate.

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Volei Alba Blaj, a câștigat cupa României la volei feminin. Sportivele din Mica Romă au învins CSO Voluntari

Publicat

volei alba blaj, a câștigat cupa româniei la volei feminin.

A fost o seară magică la Sala Polivalentă din Blaj. Sâmbătă, 29 martie 2025, sportivele din Blaj au scris din nou istorie. 

Volei Alba Blaj a câștigat cupa României, la volei feminin după un derby cu CSO Voluntari. 

Sportivele din Blaj au cucerit Cupa României, după ce au câștigat cu scorul de 3 – 1. Meciul s-a jucat cu sala plină în fața fanilor din Blaj.

Sportivele se vor pregăti intens pentru următoare confruntare din cupa CEV. Mai exact, acestea au suferit o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce înseamnă să fii un bun patriot. Daniel David: Luptele dintre noi pun la risc țara. Trebuie să ne concentrăm pe ce ne unește

Publicat

daniel david 3.jpg

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre patriotism și despre cum acesta este înțeles de către cetățenii României, în cadrul unei conferințe susținute la Cluj-Napoca.

Invitat al conferinței „Despre patriotismul la români. Ce înseamnă astăzi un bun român?”, organizată vineri, 28 martie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a subliniat că patriotismul nu este un concept uniform și simplu, ci unul plin de nuanțe.

Iubirea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CSM Târgu Mureș – U-BT Cluj, 102-104. Silvășan: A fost un meci extrem de DIFICIL

Publicat

u bt corona e1743274813462.jpg

U-BT Cluj-Napoca a avut din nou parte de un meci greu pe teren străin, de această dată la Târgu Mureș, unde gazdele de la CSM au fost la conducere în cea mai mare parte a jocului. Totuși, partida din etapa cu numărul 25 a Ligii Naționale de Baschet Masculin s-a încheiat cu scorul de 104-102 pentru campioana en-titre.

Mihai Silvășan și-a avertizat jucătorii cu privire la faptul că va fi un meci greu. CSM a mizat pe câțiva dintre cei mai importanți veterani ai Ligii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Alba fără banii din contul bancar. Ce au făcut magistrații după patru ani de la atacul hackerilor

Publicat

cum a rămas o femeie din alba fără banii din

Magistrații Tribunalului Alba au detaliat cum o femeie a fost victima unei escrocherii clasice pe interent. Deși fapta s-a petrecut în urmă cu foarte mulți ani, magistrații din Alba au dat o decizie abia recent, pe 24 martie 2025. 

Este vorba despre o tentativă clasică de înșelaciune, făcută de hackeri în numele unei bănci.

Pe 18 octombrie 2021, victima a primit un email fals, care părea a fi trimis de o bancă (conținea sigla băncii și părea autentic), cu mesajul că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe