EVENIMENT
Metode de fraudare a angajărilor la stat. Detalii „de culise”, de la un fost angajat al Guvernului
Un fost consilier în cadrul cancelariei Prim-ministrului a dezvăluit cum se fraudează angajările la stat.
Creator al site-ului guvernamental PublicJob.ro, devenit posturi.gov.ro, Cristian Botan a explicat, din propria experienţă în administrarea acestui site unde sunt centralizate aproape toate angajările și promovările din sectorul public, modalitățile prin care se facilitează fraudarea concursurilor de angajare în instituțiile publice.
“În ultimii 5 ani am urmărit îndeaproape concursurile de angajare în administrație. Pentru încurajarea transparenței și combaterea situațiilor frecvente de favoritism și nepotism, în 2012 am creat platforma PublicJob.ro, adoptată ulterior de Guvern drept posturi.gov.ro, unde sunt centralizate aproape toate angajările și promovările din sectorul public”, scrie Cristian Botan, pe Facebook.
Potrivit acestuia, portalul posturi.gov.ro a devenit cel mai accesat site guvernamental şi a fost recunoscut drept exemplu de bună practică în cadrul mai multor evenimente internaţionale.
“În ciuda acestor succese, site-ul nu poate rezolva problema fundamentală cu care ne confruntăm în sectorul public, respectiv angajarea oamenilor nu pe baza lucrurilor pe care le cunosc, ci pe baza a cine îi cunoaște și îi recomandă”, susţine Botan.
Acesta dezvăluie câteva dintre modalitățile prin care se facilitează fraudarea concursurilor de angajare în instituțiile publice:
“Metoda #1: Timpul alocat pentru înscrieri – se stabilește un interval cât mai scurt pentru depunerea dosarelor, astfel încât concurența să fie cât mai redusă. Acest interval este uneori de numai 5 zile, incluzând sfârșitul de săptămână. Rămân astfel 3 zile în care candidații de bună-credință trebuie să vadă anunțul, să-și adune documentele necesare dosarului și să se deplaseze fizic la instituție pentru a-l depune. Ca regulă de lucru, e mult mai simplu să fraudezi un concurs cu 3 candidați, decât unul cu 39.
Metoda #2: Studiile necesare – se aleg domenii de studiu care n-au nimic de-a face cu activitatea funcției pentru care se organizează concursul. Spre exemplu, pentru funcția de inspector la Compartimentul Relaţii cu Publicul al unei primării din județul Iași se admit studii superioare în domeniul geografie. La fel și pentru funcția de consilier la Compartimentul Evidenţă Asiguraţi, Carduri şi Concedii Medicale dintr-o casă județeană de asigurări de sănătate.
Metoda #3: Documentele necesare pentru dosar – se solicită adeverințe, certificate, atestate sau diplome a căror obținere depășește calendarul stabilit pentru depunerea dosarelor. În absența acestor documente, dosarul este respins, iar ca o „pură coincidență” este destul de probabil ca unul dintre contracandidați să aibă deja toate aceste documente pregătite.
Metoda #4: Subiectele pentru proba scrisă – se stabilește o bibliografie cât mai complexă, menită a descuraja candidații de bună-credință. Spre exemplu, pentru un post de director general în cadrul unui minister (concurs care se desfășoară în această perioadă, de altfel), bibliografia cuprinde 29 legi, hotărâri de guvern, ordine de ministru și regulamente europene. Am făcut un exercițiu simplu și am adăugat toate cele 29 documente în același fișier Word, cu font Times New Roman de 12, la spațiere de un rând. Rezultă 2.377 pagini (898.741 cuvinte, 5.489.741 semne) pe care trebuie să le înveți în cele 12 zile stabilite între momentul în care postul a fost scos la concurs și ziua în care susții proba scrisă, adică o medie de 198 pagini/zi. Dacă totuși te încăpățânezi să încerci, atunci ia în calcul faptul că este destul de posibil ca unul dintre contracandidații tăi să aibă deja cele câteva subiecte de concurs posibile, adică va învăța cam o pagină pe zi, iar acest lucru îi va fi mai mult decât suficient pentru a obține punctaj maxim la proba scrisă.
Metoda #5: Interviul – se departajează candidații chiar și la doar câteva puncte, suficiente însă pentru ca postul să meargă în direcția prestabilită. O situație interesantă este aceea în care unul dintre candidați lucrează deja în instituție sub o formă contractuală (detașat, angajat temporar ș.a.) și se prezintă pentru a fi intervievat ‘independent’ de oameni care-i sunt deja colegi de câteva luni sau uneori chiar de câțiva ani. Contestația față de rezultatul interviului este inutilă, dat fiind că nu poți compara prestația ta față de cea a contracandidatului care a obținut postul”.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Alessia Păcurar și Mario Popa, MISS și MISTER Boboc la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, în anul 2024
Șase perechi de boboci au concurat, vineri seara, pentru titlul de Miss și Mister Boboc, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Tema Balului bobocilor a fost ”Zeii Greciei antice”.
Tinerii au susținut mai multe probe și au prezentat personajele pe care le-au ales.
În urma competiției, titlurile de Miss și Mister Boboc 2024 la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia au fost obținute de:
- Alessia Păcurar – Miss…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Cum s-a terminat totul
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Așa a început un proces ce s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Blaj, proces în care studentul a cerut anularea amenzii. În data de 21 noiembrie 2024, magistrații instanței au dat o decizie în acest caz.
Tânărul a spus că a fost amendat cu 5000 de lei, pentru deranjarea liniștii publice, în urma unei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Care este valoarea estimată a contractului
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, vineri, spre validare în SEAP, documentaţia pentru licitaţia contractului necesar realizării studiului de fezabilitate.
Anunțul a fost făcut de șeful CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit acestuia, contractul pentru modernizarea DN 67C Transalpina este estimat la aproape 49 de milioane de lei (fără…
Citește mai mult pe Alba24.ro