Connect with us

ACTUALITATE

Metodele clasice de furat din mașină. Cum funcţionează „valetul“, „cerşetorul“, „abţibildul“ şi „cutiile de bere“

Publicat

Infractorii sunt foarte inventivi atunci când vor să dea o ”lovitură”. Printre cele mai vizate de aceştia sunt obiectele sau sumele de bani din interiorul autoturismelor sau chiar maşinile, dacă le găsesc pornite sau cu cheile la vedere.

În afară de metoda foarte cunoscută, a accidentului, mai sunt şi alte practici ilegale prin intermediul cărora infractorii reuşesc să ”spargă” autoturismele.

Prezentăm, în continuare, câteva dintre aceste metode ”ingenioase”:

Metoda cerşetorului

Acţionează de obicei la semafoare în grup, dacă văd obiecte sau genţi pe bancheta din spate. Unul dintre cerşetori apelează la mila şoferului, iar ceilalţi dau lovitura. Recomandarea este să se circule cu uşile închise din interior, astfel încât să nu poată fi deschise din afară atunci când se staţionează în trafic.

Cerşetorii infractori acţionează seara sau noaptea.

Metoda abţibildului

Constă în lipirea unui abţibild pe lunetă, care, de obicei, nu este observat de şofer decât atunci când porneşte de pe loc şi se uită în oglinda retrovizoare. Se recomandă oprirea motorului şi blocarea uşilor la coborârea din maşină pentru a nu da posibilitatea hoţilor să intre şi să fure ceva din interior.

Metoda ”am nevoie de ajutor!”

O maşină (de obicei cu numere de înmatriculare străine) este oprită pe marginea şoselei cu capota deschisă, iar lângă ea se află un bărbat sau o femeie care face semne disperate pentru că ar avea nevoie de ajutor.

Într-o astfel de situaţie, cea mai bună soluţie este continuarea drumului deşi aşa-zisul ”nepăstuit” ar putea să alerge după maşină disperat. O oprire este pagubă sigură, fiind mai mulţi infractori implicaţi.

Cel care stă în drum distrage atenţia, în timp ce altcineva are grijă ca persoana să rămână fără lucruri sau chiar fără maşină. Nu trebuie acceptat sub nicio formă tractarea maşinii sau transportul unuia dintre ei către un service sau cea mai apropiată localitate.

Metoda înţepării anvelopei

Operaţiunea se întâmplă de cele mai multe ori în parcări, unde hoţii pot urmări posibilele ţinte fără a fi reperaţi uşor.

Aşa că atunci când văd pe cineva cu o maşină scumpă, trec imediat la treabă: înţeapă una dintre anvelope cu un obiect subţire, dar foarte ascuţit, ca să nu pară că pneul a fost tăiat.

Când ţinta se întoarce la maşină şi vede că are o roată dezumflată, hoţii pândesc dacă şi-a lăsat lucrurile de valoare în maşina descuiată şi acţionează când şoferul sau şoferiţa schimbă roata.

Într-o astfel de situaţie, proprietarul maşinii trebuie să se asigure că a încuiat uşile şi portbagajul. Pe lângă parcări, unii hoţi mai îndrăzneţi urmăresc maşini în trafic, le depăşesc şi frânează brusc în faţa lor, obligându-i pe şoferi să oprească.

După aceea, unul dintre hoţi înţeapă unul dintre cauciucuri.

O altă metodă asemănătoare implică o trecere de pietoni şi un pieton grăbit, care sare în faţa maşinii, obligând şoferul să oprească brusc. Atunci, cineva înţeapă o anvelopă a maşinii şi scenariul devine asemănător.

Metoda cutiilor de bere

Această metodă implică un singur hoţ, care leagă nişte cutii de metal goale sub bara din spate a maşinii, după care se ascunde în apropiere. Când se porneşte la drum şi se aud zgomotele, e firesc ca şoferul să oprească ca să vadă ce se întâmplă. Şi în acest caz este obligatorie oprirea motorului şi blocarea uşilor.

Altfel, hoţul va profita de neatenţie şi poate fura chiar şi maşina în doar câteva secunde.

Metoda valetului

O modalitate de furt practicată mai ales în staţiunile de pe litoralul din Bulgaria, la hotelurile scumpe, unde ar trebui să existe valeţi care parchează maşinile clienţilor.

În realitate, nu este sigur că omul care vrea să ia maşina pentru a o parca chiar lucrează pentru hotel, chiar dacă poartă costum şi are ecuson. Cel mai bine ar fi ca parcarea să fie realizată de proprietarul maşinii, altfel se poate trezi că falsul valet se urcă la volan şi pleacă în trombă.

Din experienţa multor români care au rămas fără maşini în Bulgaria, autorităţile de aici nu sunt capabile să recupereze autoturismele furate.

Sursă: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro

Publicat

index 5 1000x600.webp.webp

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor, scrie ADEVĂRUL.

Motivele pentru care construcția modernă, cu dotări de top, la nivel european, nu a fost încă recepționată de Compania Națională de Investiții sunt greu de înțeles, dar explicații de tot felul apar an de an.

Epopeea Spitalului de boli paliative din Botoșani începe în anul 2018. Investiția a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții cu 3.2 milioane de euro.

Spitalul era proiectat cu 20 de saloane şi 84 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

index 3 996x600.webp.webp

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani! Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 11 aprilie 2024, în intervalul orar 09:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată pe str. Doboșari (zona Izvor).

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ștefan cel Mare, Doboșari, Hatman Arbore, Luizoaia, Aleea Iacob Iacobovici, A.N.L. Cișmea.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei,  consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe