ACTUALITATE
Mexic a depăşit pragul de 200.000 de decese
Mexic, a treia cea mai îndoliată de COVID-19 ţară din lume, după Statele Unite şi Brazilia, a depăşit joi pragul de 200.000 de decese asociate acestei maladii, transmite France Presse.
‘Este vorba despre 200.211 persoane care, din nefericire, au decedat din cauza complicaţiilor maladiei’ COVID-19, a declarat José Luis Alomia, directorul Direcţiei de epidemiologie din Ministerul Sănătăţii.
Pragul de 200.000 de morţi a fost depăşit joi, când au fost raportate încă 584 de decese.
Hugo Lopez-Gatell, responsabilul strategiei guvernamentale de luptă cu coronavirusul, a explicat proporţiile bilanţului prin faptul că ţara a trebuit să facă faţă epidemiei cu un sistem sanitar fragilizat de mulţi ani de corupţie.
El a subliniat că 87% dintre persoanele infectate cu coronavirus şi decedate ulterior sufereau de ‘cel puţin o boală cronică’.
Bilanţul deceselor depăşeşte cu mult previziunile iniţiale ale guvernului condus de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, care estima la începutul epidemiei 8.000 de morţi.
Totuşi, ţara iese dintr-o perioadă de nouă săptămâni de coşmar, cu recorduri de infectări şi decese şi spitale suprasaturate, mai ales în capitală şi aglomerarea sa urbană.
Chiar dacă cifrele actuale arată o ameliorare, scenariul unui al treilea val nu poate fi exclus, varianta braziliană a SARS-CoV-2, mult mai virulentă, circulând în multe ţări din America Latină.
Autorităţile mexicane au raportat până acum doar în jur de zece cazuri de infectare cu varianta britanică şi doar trei cazuri cu varianta braziliană, unul din ele la o femeie revenită din Brazilia la sfârşitul lui ianuarie şi plasată imediat în izolare.
Acuzat de laxism de oponenţii săi, preşedintele de stânga Lopez Obrador răspunde că Mexicul a fost printre primele ţări latino-americane care au lansat o campanie de vaccinare. Guvernul său afirmă că a alocat circa 3,6 miliarde de dolari în lupta împotriva coronavirusului.
Cu toate acestea, vaccinarea progresează lent, prioritate având personalul medical şi persoanele vârstnice, a căror vaccinare ar trebuie încheiată în mai.
În trei luni, în Mexic au sosit aproape 10 milioane de doze, din care au fost administrate 6,1 milioane. AGERPRES