Connect with us

EVENIMENT

Mieii crescuţi în fermele româneşti, căutaţi în aceste zile pentru masa de Paşte. Cât costă kilogramul de carne

Publicat

mielul martiros - sursa ARCA

Carnea de miel nu va lipsi nici anul acesta de pe masa de Paşte a românilor, chiar dacă va fi mai puţin îmbelşugată faţă de anii precedenţi, cei mai căutaţi în aceste zile fiind mieii crescuţi în fermele româneşti.

Dacă la începutul acestei săptămâni, mielul în viu se vindea la poarta fermei cu preţuri cuprinse între 20 şi 22 de lei/kg, iar carcasa cu 40 -50 lei/kg, acum în apropierea Paştelui, preţurile au coborât uşor, chiar şi în marile lanţuri de magazine, unde carcasa de miel poate fi achiziţionată şi cu aproximativ 38 de lei/kg.

„Foarte puţin fermieri comercializează mielul în viu la noi în zonă, însă preţul este undeva la 20-22 lei/kg la poarta fermei, în timp ce carcasa se vinde cu circa 40-50 de lei/kg. Faţă de anul trecut aş spune că preţul mielului la poarta fermei e aproape la fel. Într-adevăr în pieţe poate ajunge şi la 60 de lei/kg, pentru că lumea îl preferă, pentru că ştiu că mielul este crescut natural şi cumpăra o bucată bună şi sănătoasă de carne.

Românii care mai ţin tradiţia cumpără miel în această perioadă, dar poate nu unul întreg ca în anii trecuţi, ci o jumătate sau părţi din miel”, a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) Păstorul Crişana Arad.

Acesta spune că o parte dintre mieii româneşti pleacă şi la export, în această perioadă fiind ceruţi în Ţările Arabe, dar animalele trebuie să aibă o greutate mult mai mare decât cea preferată pe piaţa internă.

Cu ce probleme se confruntă crescătorii

„La export pleacă acum animale mai mari pentru că mieii mici au plecat acum o săptămână pentru Paştele Catolic, în ţările europene. Acum se caută pe partea arabă miei de 30-40 de kg, iar preţul este de 17-17,5 lei/kg pe animal viu.

Preţul este să zicem potrivit, nu e bun, nu e rău, este undeva la mijloc. Oamenii care s-au aflat în zone secetoase, unde n-au făcut furaje şi au fost obligaţi să cumpere chiar şi fânul, nu mai vorbim de concentratele de porumb, grâu, orz, au o problemă, faţă de cei din zonele unde s-a făcut ceva producţie. Lucrurile nu sunt super, dar ce putem face?”, a subliniat Cioranu.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă pentru fermieri este cea legată de preţul ridicat al furajelor, în condiţiile în care grâul şi porumbul au un preţ mult mai mic în prezent.

„Necazul cel mai mare astăzi este legat de preţul concentratelor pe care noi le cumpărăm de la fabrici şi care este unul foarte mare în raport cu preţul actual al porumbului şi grâului. Răspunsul lor a fost că au furaje cumpărate în septembrie, când preţul era mai mare şi de aceea nu pot să scadă preţul. Eu aş zice că asta e o abureală, dar mergem mai departe.

Fermierii s-au obişnuit să finiseze cu furaje granulate – ce-i drept mielului îi merge mai bine, pune un spor mai bun – dar când trage linie şi ia 17 lei/kg vede că are o problemă. O să ne trezim la anul că îl pierdem pe om ca fermier, care va spune că decât să lucreze degeaba, mai bine stă degeaba. Fermierii noştri fac însă asta de zeci de ani datorită microbului din sânge, datorită plăcerii, datorită atracţiei faţă de oaie”, a menţionat Nicolae Cioranu.

Românii consumă puțină carne de miel, în special în perioada Sărbătorilor de Paște

Reprezentantul oierilor susţine că este foarte greu să facă o estimare a numărului de miei care ar putea fi sacrificaţi în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, dar în niciun caz nu poate fi vorba de cifrele anilor trecuţi de 2,5 – 3 milioane de miei, mai ales că românii consumă foarte puţină carne de miel, cu precădere doar în această perioadă.

„S-a simţit creşterea consumului de carne de miel în România atunci când ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu câţiva ani a lansat campania de promovare „Alege Oaia”. Acum şi puterea de cumpărare a românului este scăzută mai ales că iarna aceasta a venit peste el cu facturi majorate la curent, gaze, etc. Românii consumă într-adevăr foarte puţină carne de miel şi eu nici nu mă mir de acest lucru, în condiţiile în care acum dacă mergeţi la un restaurant, poate la unul din 10 găsiţi carne de ovine. În al doilea rând dacă vreţi să luaţi o pulpă de oaie proaspătă să o faceţi un grătar sau ceva pentru ciorbă nu aveţi de unde”, a mai spus acesta.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat, anul acesta, pentru Sărbătorile Pascale, la nivelul întregii ţări, 28 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor şi 14 crescători de ovine, funcţionarea acestora fiind permisă până la data 15 aprilie 2023. La nivelul întregii există şi 81 de abatoare.

Potrivit ANSVSA, în Bucureşti nu a fost solicitată nicio o cerere pentru amenajarea unor puncte de sacrificare temporare.

Începând din acest an, Autoritatea a oferit posibilitatea ca unităţile mici, respectiv exploataţiile autorizate care funcţionează pe persoană fizică, să îşi poată amenaja inclusiv centre de sacrificare în exploataţie, mai ales că până în prezent nu era posibil acest lucru pentru un crescător de ovine dacă nu era constituit într-o formă juridică.

Conform celor mai recente date statistice furnizate de INS, în România, consumul anual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la 2,7 kg în 2021, în creştere cu 3,8% faţă de 2020, când se consemna 2,6 kg/locuitor.

Efectivele totale de ovine şi caprine la finele lui 2021 au fost de 11,536 milioane de capete, România situându-se pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Recidivist, arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a violat un minor, pe raza municipiului Alba Iulia. Ce spun procurorii

Publicat

doi dealeri condamnați de magistrații din alba. au fost prinși

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, recidivist, Nicolae T.L., a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a violat un minor în vârstă de 15 ani. În data de 16 mai 2025, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au decis arestarea preventivă a bărbatului. 

Cazul a fost comunicat de reprezentații Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Potrivit procurorilor, în fapt, din cercetările efectuate în cauză, a reieșit că, la data de 12 mai 2025, pe raza municipiului Alba Iulia,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pregătiri pentru Raliul Clujului. S-au stabilit probele de traseu. Superspecială la Cluj-Napoca

Publicat

raliu.jpg

Raliul Clujului Star Lubricants va avea loc în Cluj-Napoca și în împrejurimi în perioada 20-22 iunie, evenimentul sportive fiind organizat de Clubul Sportiv Savu Racing, cu aprobarea Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.

”Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment, vă rugăm să respectaţi indicaţiile agenţilor de poliţie, jandarmilor, oamenilor de ordine şi oficialilor raliului şi să respectaţi planul următor de închidere al circulaţiei. Acesta poate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Lucrări de modernizare a halei de lactate din piața agroalimentară Teiuș

Publicat

foto: lucrări de modernizare a halei de lactate din piața

Administrația locală din Teiuș a demarat un proces de renovare și modernizare a halei de lactate din cadrul pieței agroalimentare din oraș. Potrivit unui anunț făcut de Primărie, lucrările sunt în plină desfășurare și vizează îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de comercializare a produselor lactate și perisabile.

Echipa Primăriei a început lucrările prin înlocuirea ușii de intrare și a întregii instalații electrice. De asemenea, se efectuează reparații la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vrei să-ți schimbi telefonul? Iată de ce ar trebui să treci pe la BSG Amanet & Exchange înainte de orice altă opțiune (P)

Publicat

vrei să ți schimbi telefonul? iată de ce ar trebui să

Puțini știu că electronicele second-hand pot oferi aceleași performanțe ca produsele noi. Diferența? Prețul. Cu testare profesională, garanție extinsă și prețuri substanțial mai mici decât cele din magazinele de retail, BSG Amanet & Exchange oferă o alternativă sigură și inteligentă.

Piața de electronice second-hand a crescut semnificativ în ultimii ani, iar tot mai mulți consumatori caută alternative inteligente la produsele noi, tot mai scumpe. În acest context, BSG…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe