Connect with us

EVENIMENT

Mieii crescuţi în fermele româneşti, căutaţi în aceste zile pentru masa de Paşte. Cât costă kilogramul de carne

Publicat

mielul martiros - sursa ARCA

Carnea de miel nu va lipsi nici anul acesta de pe masa de Paşte a românilor, chiar dacă va fi mai puţin îmbelşugată faţă de anii precedenţi, cei mai căutaţi în aceste zile fiind mieii crescuţi în fermele româneşti.

Dacă la începutul acestei săptămâni, mielul în viu se vindea la poarta fermei cu preţuri cuprinse între 20 şi 22 de lei/kg, iar carcasa cu 40 -50 lei/kg, acum în apropierea Paştelui, preţurile au coborât uşor, chiar şi în marile lanţuri de magazine, unde carcasa de miel poate fi achiziţionată şi cu aproximativ 38 de lei/kg.

„Foarte puţin fermieri comercializează mielul în viu la noi în zonă, însă preţul este undeva la 20-22 lei/kg la poarta fermei, în timp ce carcasa se vinde cu circa 40-50 de lei/kg. Faţă de anul trecut aş spune că preţul mielului la poarta fermei e aproape la fel. Într-adevăr în pieţe poate ajunge şi la 60 de lei/kg, pentru că lumea îl preferă, pentru că ştiu că mielul este crescut natural şi cumpăra o bucată bună şi sănătoasă de carne.

Românii care mai ţin tradiţia cumpără miel în această perioadă, dar poate nu unul întreg ca în anii trecuţi, ci o jumătate sau părţi din miel”, a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) Păstorul Crişana Arad.

Acesta spune că o parte dintre mieii româneşti pleacă şi la export, în această perioadă fiind ceruţi în Ţările Arabe, dar animalele trebuie să aibă o greutate mult mai mare decât cea preferată pe piaţa internă.

Cu ce probleme se confruntă crescătorii

„La export pleacă acum animale mai mari pentru că mieii mici au plecat acum o săptămână pentru Paştele Catolic, în ţările europene. Acum se caută pe partea arabă miei de 30-40 de kg, iar preţul este de 17-17,5 lei/kg pe animal viu.

Preţul este să zicem potrivit, nu e bun, nu e rău, este undeva la mijloc. Oamenii care s-au aflat în zone secetoase, unde n-au făcut furaje şi au fost obligaţi să cumpere chiar şi fânul, nu mai vorbim de concentratele de porumb, grâu, orz, au o problemă, faţă de cei din zonele unde s-a făcut ceva producţie. Lucrurile nu sunt super, dar ce putem face?”, a subliniat Cioranu.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă pentru fermieri este cea legată de preţul ridicat al furajelor, în condiţiile în care grâul şi porumbul au un preţ mult mai mic în prezent.

„Necazul cel mai mare astăzi este legat de preţul concentratelor pe care noi le cumpărăm de la fabrici şi care este unul foarte mare în raport cu preţul actual al porumbului şi grâului. Răspunsul lor a fost că au furaje cumpărate în septembrie, când preţul era mai mare şi de aceea nu pot să scadă preţul. Eu aş zice că asta e o abureală, dar mergem mai departe.

Fermierii s-au obişnuit să finiseze cu furaje granulate – ce-i drept mielului îi merge mai bine, pune un spor mai bun – dar când trage linie şi ia 17 lei/kg vede că are o problemă. O să ne trezim la anul că îl pierdem pe om ca fermier, care va spune că decât să lucreze degeaba, mai bine stă degeaba. Fermierii noştri fac însă asta de zeci de ani datorită microbului din sânge, datorită plăcerii, datorită atracţiei faţă de oaie”, a menţionat Nicolae Cioranu.

Românii consumă puțină carne de miel, în special în perioada Sărbătorilor de Paște

Reprezentantul oierilor susţine că este foarte greu să facă o estimare a numărului de miei care ar putea fi sacrificaţi în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, dar în niciun caz nu poate fi vorba de cifrele anilor trecuţi de 2,5 – 3 milioane de miei, mai ales că românii consumă foarte puţină carne de miel, cu precădere doar în această perioadă.

„S-a simţit creşterea consumului de carne de miel în România atunci când ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu câţiva ani a lansat campania de promovare „Alege Oaia”. Acum şi puterea de cumpărare a românului este scăzută mai ales că iarna aceasta a venit peste el cu facturi majorate la curent, gaze, etc. Românii consumă într-adevăr foarte puţină carne de miel şi eu nici nu mă mir de acest lucru, în condiţiile în care acum dacă mergeţi la un restaurant, poate la unul din 10 găsiţi carne de ovine. În al doilea rând dacă vreţi să luaţi o pulpă de oaie proaspătă să o faceţi un grătar sau ceva pentru ciorbă nu aveţi de unde”, a mai spus acesta.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat, anul acesta, pentru Sărbătorile Pascale, la nivelul întregii ţări, 28 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor şi 14 crescători de ovine, funcţionarea acestora fiind permisă până la data 15 aprilie 2023. La nivelul întregii există şi 81 de abatoare.

Potrivit ANSVSA, în Bucureşti nu a fost solicitată nicio o cerere pentru amenajarea unor puncte de sacrificare temporare.

Începând din acest an, Autoritatea a oferit posibilitatea ca unităţile mici, respectiv exploataţiile autorizate care funcţionează pe persoană fizică, să îşi poată amenaja inclusiv centre de sacrificare în exploataţie, mai ales că până în prezent nu era posibil acest lucru pentru un crescător de ovine dacă nu era constituit într-o formă juridică.

Conform celor mai recente date statistice furnizate de INS, în România, consumul anual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la 2,7 kg în 2021, în creştere cu 3,8% faţă de 2020, când se consemna 2,6 kg/locuitor.

Efectivele totale de ovine şi caprine la finele lui 2021 au fost de 11,536 milioane de capete, România situându-se pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: PNL Alba, în deplasare la Cluj-Napoca. Peste 1000 de liberali din județ, la mitingul de susținere a lui Crin Antonescu

Publicat

video: pnl alba, în deplasare la cluj napoca. peste 1000 de

Liberalii din Alba se deplasează sâmbătă, 29 martie, la Cluj Napoca pentru a participa la un miting de susținere al candidatului Alianței PNL-PSD-UDMR, pentru prezidențiale, Crin Antonescu. 

Est vorba despre un miting regional, la care participă liberali din mai multe județe din țară. Reprezentanții PNL Alba au declarat că din județ vor participa peste 1000 de liberali.

Aceștia se deplasează în mașini personale către Cluj Napoca. O mică parte dintre ei, în frunte cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România trece la ora de vară 2025. De ce nu se modifică ceasurile la miezul nopții

Publicat

românia trece la ora de vară 2025. de ce nu

Ora se schimbă în această noapte, în ultimul weekend din luna martie 2025. România trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie (sâmbătă spre duminică), astfel că ora 3:00 devine ora 4:00.

Mâine, 30 martie, va fi cea mai scurtă zi din an.

Prin urmare, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3. Orarul de vară va fi valabil până în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară 2025. De ce nu se modifică ceasul la 00:00 în România

În România,

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR

Publicat

olga kononenko 98 mskausi unsplash scaled e1743233551643.jpg

O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.

Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

29 Martie 2025: Eclipsă parțială de soare. De unde, când și cum poate fi observată

Publicat

eclipsa parțială de soare. când, unde și cum va putea

Eclipsa parțială de Soare va avea loc astăzi, 29 martie și va putea fi observată doar din anumite zone ale țării, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul va dura mai puțin de o oră, iar Soarele va fi acoperit în proporție de maximum 1%, potrivit sursei citate. Eclipsa va fi vizibilă în vestul și nord-vestul României.

Cel mai mare grad de acoperire al Soarelui va putea fi observat în apropierea orașului Satu Mare, unde va atinge 0,84%, iar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe