Connect with us

EVENIMENT

Miercuri – ULTIMA ZI în care românii din Diaspora care vor să voteze la prezidenţiale se pot înregistra online

Publicat

aep

Miercuri este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.

Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.

Vezi și  Ordinea candidaților pe buletinele de vot la Alegeri Prezidențiale 2019

Potrivit www.votstrainatate.ro, până marţi seară s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

În ceea ce priveşte votul la secţia de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.

Completând acest chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

În ceea ce priveşte votarea, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara gazdă după caz.

„Termen limită de înregistrare (pe www.votstrainatate.ro – n.r.) este 11 septembrie şi avem la acest moment, aşteptăm toate avizele, toate semnăturile, astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare, pe baza informaţiilor pe care le avem că cetăţenii ar fi fost în luna august în concediu în România”, declara preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, pe 2 septembrie.

Premierul Viorica Dăncilă afirma pe 5 septembrie că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

De asemenea, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a spus marţea aceasta că PNL solicită Guvernului prelungirea perioadei de înregistrare online a cetăţenilor români din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale. Totodată, PNL solicită şi prelungirea termenului până la care cetăţenii români din diaspora pot să solicite înfiinţarea de secţii de votare noi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Colaborare Cluj-Eindhoven în domeniul inovării și IT. Boc: Putem să ne conectăm cu Europa prin soluții inteligente de mobilitate

Publicat

cluj eindhoven colaborare boc 1.jpg

Colaborarea între Cluj și orașul olandez Eindhoven în domeniu inovării și IT. O delegație din regiunea Brabant a fost astăzi la Primăria Cluj-Napoca pentru a discuta cu universitățile clujene despre colaborări pe verticale comune legate de conceptul Smart Cities și dezvoltarea de orașe reziliente.

Delegația din Țările de Jos, de la Universitatea Tehnică Eindhoven, regiunea Brabant, parte a consorțiului european Cities 4.0, a fost primită marți la Primărie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Impactul prin VOLUNTARIAT: Experiența Magdei în Izmir cu AIESEC Cluj

Publicat

mert kahveci hk7rvlxgvbw unsplash scaled e1713252851877.jpg

Magda a fost într-un voluntariat cu AIESEC din august până în octombrie, în Izmir. Aici, ea a predat timp de 6 săptămâni copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani.

De ce a vrut să meargă într-o astfel de oportunitate? Pentru că acasă făcea parte dintr-o echipă de organizare a unor tabere pentru copii și voia să afle cum poate aduce mai mult impact și ce activități inovative poate aduce în interacțiunea cu copiii din aceste tabere.

magdamagda

Cum au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Georgiana Teodorescu (AUR): România a avut comisar european pentru Transporturi timp de 5 ani.Rezultatele? Zero pe toate liniile

Publicat

georgiana teodorescu 1.jpg

Georgiana Teodorescu, candidat AUR pentru Parlamentul European, o acuză pe Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, că nu a făcut aproape nimic în mandatul său de 5 ani la Bruxelles.

„Toți românii știu că suntem în urmă cu infrastructura. Zi de zi de ne confruntăm cu șantiere care ajung în scurt timp să aibă 34 de ani de la inaugurare.

Mortalitatea pe șoselele României este printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Acestea sunt doar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Publicat

stadio cluj arena u cluj.jpg

4,5 miloane de euro, fonduri nerambursabile, au fost alocați, marți, pentru 37 de asociații și structuri care activează în domeniul sportului în Cluj-Napoca.

Finanțările pentru sportul clujean au crescut de 7 ori din 2012 până acum, potrivit primarului Emil Boc.

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Suma din acest an, 21.875.000 lde ei, care reprezintă aproximativ 4,5…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe