Connect with us

ACTUALITATE

MIERCURI: Vernisajul expoziției „Motive ornamentale brâncovenești”, la Museikon Alba Iulia

Publicat

afis

La Museikon din Alba Iulia va avea loc miercuri, 31 octombrie, vernisajul expoziției „Motive ornamentale brâncovenești”. În cadrul acesteia vor fi expuse ornamentele documentelor de cancelarie: litere inițiale realizate meșteșugit, blazoane, miniaturi cu motive florale sau zoomorfe, pictate cu măiestrie pe sticlă în maniera icoanelor de către artista clujană Teodora Roșca sau transpuse pe hârtie manuală sau canvas.

Asociația culturală Dar Development a propus printr-o expoziție itinerantă realizată în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, reevaluarea tezaurului de ornamente din scrierile din cancelaria brâncovenească aducându-lr în fața publicului în variate forme actuale, imaginate de organizatorii expoziției.

Implicată începând cu anul 2014 în promovarea moștenirii culturale a Epocii Brâncovenești, Asociația și-a propus ca împlinirea a 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tronul Valahiei să fie marcată printr-un demers creativ care să aducă în primplan simboluri ale sensibilității estetice și religiozității transpuse în miniaturi și ornamente de către slujbașii cancelariei domnești.

În cadrul expoziției veți regăsi ornamentele documentelor de cancelarie: litere inițiale realizate meșteșugit, blazoane, miniaturi cu motive florale sau zoomorfe, pictate cu măiestrie pe sticlă în maniera icoanelor de către artista clujană Teodora Roșca sau transpuse pe hârtie manuală sau canvas.

Partenerii asociației în cadrul proiectului sunt: Arhivele Naționale ale României, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească Târgoviște”, Museikon- Muzeul Icoanei și Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia la care se adaugă Muzeul Județean Aurel Sacerdoțeanu Vâlcea.

Înaintea de a sosi în Alba Iulia, expoziția a fost prezentată la Târgoviște și Râmnicul Vâlcea în palatele brâncovenești de la Mogoșoaia și Potlogi și în capital regatului Inorogului, a eruditului Cantemir la Iași, pentru a realiza un parcurs brâncovenesc.

Expoziția este adusă în capitala Unirii, într-un loc plin de spiritualitate, la Museikon unde va fi prezentată de curatorul ei, Alexandra Brutaru, președinta Asociației Dar Development și de autoarea celor mai spectaculoase lucrări, Teodora Roșca.

Vernisajul expoziției „Motive ornamentale brâncovenești” va avea loc la Museikon str. Unirii, nr. 3, Alba Iulia, miercuri, 31 octombrie la ora 17:00.

Expoziția va putea fi vizitată până în 8 noiembrie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe