ACTUALITATE
MIGRAREA spre Oradea. De ce Oradea în loc de Cluj. Cea mai FRUMOASĂ destinaţie din Europa Art Nouveau e Oradea, NU Clujul

Un articol Cluj24 referitor la germenii unei tendinţe a clujenilor de a migra spre Oradea a stârnit discuţii aprinse între cititori. Era vorba de motive care ţin de calitatea vieţii. Revenim azi cu o comparaţie între cele două oraşe, dar din perspectiva frumuseţii clădirilor ei, mai precis al stilului Art Nouveau.
Vezi aici articolul disputat:
Marele PERICOL pentru Cluj: MIGRAREA spre Oradea. „Oraşul poate să decadă semnificativ”. Argumentele unui preşedinte mondial
Oradea, prima din Europa, Clujul nu e în top
În aceste zile, publicaţia European Best Destinations a nominalizat Oradea ca fiind cea mai frumoasă destinaţie Art Nouveau din Europa, într-un top de 10 oraşe. Din acest punct de vedere, Oradea întrece oraşe precum Viena, Barcelona sau Budapesta.
„Datorită schimburilor culturale şi comerciale din secolul al XIX-lea, oraşul Oradea, străbătut de o rută comercială care leagă Europa de Vest de Europa Centrala şi de Est, a devenit un oraş cosmopolit. Considerat adesea unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, Oradea este numita şi „La Petite Paris” pentru frumuseţea clădirilor sale şi pentru bunul gust al construcţiilor sale de o bogăţie artistică rară. Veţi ăasi stilul vienez Art Nouveau numit „Secession”, dar şi un art nouveau mai mult în curbe şi motive florale, un stil art nouveau maghiar. În Oradea veţi descoperi decoraţiuni şi fierărie incredibile şi o evolutţe de la stilul Art Nouveau la Art Deco, în special în Hôtel Parc”, scrie publicaţia European Best Destinations.
Din lista publicaţiei European Best Art Nouveau Destinations mai fac parte oraşele Budapesta…
ACTUALITATE
FOTO. Pacientă de 87 de ani, operată și salvată de medicii Spitalului Județean Cluj. ”Fiecare viață CONTEAZĂ”

”Fiecare viață contează”, este îndemnul care a însoțit echipa formată din medicii Dan Duma și Adrian Căpîlneanu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, atunci când au intervenit asupra unei paciente de 87 de ani, a cărei viață a fost pusă în pericol.
”Pacienta în stare critică a fost transferată de urgență în UPU de la o clinică privată, prezentând o hemoragie puternică necontrolată, cauzată de o formațiune tumorală la nivelul axilei drepte.
Cu ajutorul angiografului de înaltă performanță din dotarea departamentului de radiologie intervențională, cei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Circulație restricționată pentru autovehiculele de peste 7,5 tone, pe un drum din județul Alba, din cauza ninsorii și viscolului

Circulaţia autovehiculelor de peste 7,5 tone va fi restricţionată pe DN 75 Nucet – Arieşeni, în judeţul Alba și pe DN 1H Peştiş – Şinteu, în judeţul Bihor, din cauza ninsorii abundente, a viscolului şi a vizibilităţii reduse.
Decizia a fost luată de CNAIR şi Poliţia Rutieră, potrivit unui comunicat al instituției.
„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
Binance, cea mai mare platformă Web3 din lume, organizează primul EVENIMENT în Cluj-Napoca

Clujenii interesați de ecosistemul blockchain sunt așteptați în data de 7 februarie la Grand Hotel Napoca, începând cu ora 18:00, la primul meet-up organizat de către Binance, lider mondial în industria criptomonedelor. În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să afle în premieră informații despre Binance România și partenerii acesteia, să participe la concursuri cu premii și la diferite activități interactive și să stea de vorbă cu echipa Binance, despre industrie și nu numai.
Pentru pasionații de crypto, întâlnirea este o șansă de a afla mai multe informații despre Binance Romania și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
GALERIE FOTO. „Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani

Biserica din lemn care străjuiește satul Păniceni, de pe colina unde a fost ridicat în urmă cu 300 de ani, este una devărat monument religios. Prin detaliile de arhitectură și decor sculptat, prin operele lăsate în interior de doi dintre cei mai talentați pictori muraliști și iconari ai vremii, prin patrimoniul său, biserica de lemn din Păniceni se numără printre cele mai valoroase monumente religioase clujene de acest tip.
Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost construit în 1730, pe cheltuiala întregului sat, pentru a înlocui un edificiu mai vechi, care nu mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro