ACTUALITATE
Mii de oameni au protestat în Germania împotriva restricţiilor. Violenţe la Munchen

La Munchen – capitala landului federal Bavaria şi al treilea oraş ca mărime din Germania, după Berlin şi Hamburg -, unde 5.000 de manifestanţi au protestat miercuri seara împotriva restricţiilor legate de pandemia de coronavirus, s-au înregistrat acte individuale de violenţă împotriva poliţiei şi a presei, relatează dpa.
Poliţiştii au folosit spray-uri iritante şi bastoane împotriva demonstranţilor agresivi.
S-au consemnat 14 contravenţii, inclusiv atacarea forţelor de ordine şi portul de însemne ale unor organizaţii interzise ca neconstituţionale. Poliţia a efectuat 11 arestări, dar nu a dat detalii despre agenţii atacaţi.
O demonstraţie autorizată împotriva restricţiilor fusese anulată anterior, dar grupuri de oameni au răspuns apelurilor online pentru „plimbări” spontane prin Munchen. Până la urmă, acestea s-au transformat într-un protest de stradă şi manifestanţii s-au îndreptat spre centrul oraşului, unde a intervenit poliţia.
Protestatarii au ignorat iniţial solicitările poliţiei de a se împrăştia, dar marşul neautorizat s-a terminat în cele din urmă în jurul orei 21:30. În centru au rămas însă câteva grupuri, au afirmat poliţiştii.
O manifestaţie separată la care au participat circa 160 de persoane care se opuneau demonstraţiei autorizate iniţial s-a desfăşurat fără incidente. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News

Potrivit anunțului făcut vineri de către BBC, cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision, care s-a desfășurat recent în Liverpool, a atras atenția a 162 de milioane de telespectatori. De asemenea, BBC a evidențiat creșterea audienței evenimentului pe rețelele sociale, conform transmisiei AFP.
Regatul Unit a găzduit ediţia din acest an a Eurovision în locul Ucrainei, ţară câştigătoare în urmă cu un an, care însă nu a putut organiza competiţia din cauza războiului cu Rusia.
Concursul „nu a fost niciodată atât de popular”, susţine într-un comunicat Noel Curran, directorul European Broadcasting Union (EBU), care reuneşte instituţiile media care difuzează evenimentul.
Audienţa transmisă de organizatori cuprinde telespectatorii din 38 de ţări, unde concursul a fost transmis.
În Regatul Unit, 9,9 milioane de persoane au urmărit finala, ce a avut loc la 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, reprezentând o cotă de audienţă de 63%.
Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori. În Suedia, 2,3 milioane de oameni au urmărit finala
În Suedia, ţara concurentei câştigătoare, Loreen (cu piesa „Tattoo”), 2,3 milioane de oameni au urmărit finala, reprezentând o cotă de audienţă de 82,3%.
În mod tradiţional, concursul Eurovision este foarte popular în ţările nordice, menţionează AFP.
Competiţia a fost foarte urmărită şi pe internet, cu 7,6 milioane de spectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi respectiv 11 mai.
Eurovisionul a fost urmărit şi pe TikTok de 4,8 milioane de persoane, iar clipurile video cu haştagul #Eurovision au adunat nu mai puţin de 4,8 miliarde de vizionări în perioada 30 aprilie – 15 mai, conform AFP.
În premieră la ediţia din acest an, persoanele care nu locuiesc în una dintre cele 37 de ţări participante au putut vota pentru concurentul preferat. Astfel au fost înregistrate voturi provenite din peste 100 de ţări neparticipante la concurs, printre care SUA, Canada, Kosovo, Luxemburg sau Noua Zeelandă.Agerpres

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru Capitală, vineri se așteaptă condiții meteorologice instabile în București, cu ploi și vânt.
Astfel, până vineri la ora 23.00, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60 km/h.
Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade.
(sursa: Mediafax)