EVENIMENT
Mii de oameni sunt prezenţi la Serbările Naţionale de la Ţebea
Aproximativ 5.000 de oameni sunt prezenţi duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestarea fiind dedicată memoriei eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 147 de ani.
Între invitaţii care se află la Ţebea se numără premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Culturii, Daniel Breaz, vicepremierul Mihai Fifor, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, lideri ai partidelor politice, Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, candidaţi la alegerile prezidenţiale, parlamentari, primari şi prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene.
Manifestările au început în cursul dimineţii cu o slujbă de pomenire oficiată în biserica şi apoi în cimitirul din Ţebea, urmată de o evocare istorică.
„În această duminică de toamnă, la praznicul Maicii Domnului am săvârşit slujba de pomenire şi de aducere aminte a celor ce şi-au dat viaţa pentru neamul românesc şi pentru credinţa strămoşească. Se împlinesc 147 de ani de când a trecut la cele veşnice eroul naţional Avram Iancu, de când el a condus Ţara Moţilor şi armatele transilvănene pentru apărarea acestor locuri. (…) Cu toţii am fost la mormintele bunicilor şi părinţilor noştri, în faţa cărora ne-am recules şi ne-a rugat. Şi ce ne-au îndemnat ei? Să ne iubim familia, ţara, credinţa, să-i iubim pe români şi pe străini. Şi am venit acum în faţa mormântului lui Avram Iancu, să-l pomenim. Şi el ne învaţă aceleaşi lucruri: să ne iubim ţara, familia (…), să ne jertfim pe altarul ţării şi pe altarul credinţei strămoşeşti”, a spus, în cuvântul său, Emilian Crişanul, episcop vicar al Episcopiei Aradului.
La finalul slujbei religioase, condusă de episcopul Devei, Gurie, vor fi depuse coroane de flori din partea autorităţilor şi instituţiilor statului.
Serbările Naţionale de la Ţebea se vor încheia duminică după-amiază, cu un spectacol folcloric la care vor participa solişti de muzică populară cunoscuţi.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea. AGERPRES
EVENIMENT
Bani de la Guvern pentru primării. Împrumuturi pentru cheltuieli cu proiecte din fonduri europene și finanțare pentru digitalizare
Primăriile vor primi împrumuturi de la Guvern, pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu bani europeni. Anunțul a fost făcut joi, de premierul Marcel Ciolacu.
Bugetul în acest sens este de un miliard de lei.
„Continuăm să susţinem autorităţile locale prin împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele în derulare cu bani europeni. Avem un buget de un miliard de lei în acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALBA: Ședință a principalelor instituții implicate în pregătirea alegerilor prezidențiale de duminică
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții principalelor instituții implicate în alegerilor prezidențiale care au loc duminică.
A fost discutat stadiul pregătirilor în județ, inclusiv distribuirea materialelor electorale către secțiile de votar și asigurarea măsurilor de siguranță și ordine publică în ziua votului.
De asemenea, s-a mai discutat despre funcționarea corectă a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.
Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.
Ciucă și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2024: Prima secție de vot se deschide în Auckland, Noua Zeelandă. Lista secțiilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidențiale va fi dat în străinătate, prima secție de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.
Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile…
Citește mai mult pe Alba24.ro