Connect with us

EVENIMENT

Mii de persoane la Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare, principalul eveniment al anului. Vezi programul

Publicat

Câteva mii de persoane au participat, vineri, la deschiderea Sărbătorii Castanelor, considerat principalul eveniment socio-cultural al anului în municipiul Baia Mare.

Parada sărbătorii a traversat centrul nou al urbei pentru a se opri în Piaţa Millenium, centru vechi al oraşului, aproape de locul în care se mai păstrează un fragment din zidul oraşului, vechi de câteva sute de ani.

Evenimentul, organizat de primăria municipiului Baia Mare, beneficiază de un buget în valoare de 3 milioane lei şi cuprinde o serie de evenimente culturale, economice, sociale, muzicale, sportive, divertisment, dar şi târguri economice, unele dintre acestea fiind deschise publicului din anul 1993.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a declarat, pentru AGERPRES, că sărbătoarea demonstrează localnicilor schimbarea în bine produsă în ultimii ani, iar invitaţilor şi turiştilor oraşul li se descoperă ca unul plin de viaţă.

„Sărbătoarea Castanelor a crescut în amploare începând cu anul 2011, iar odată cu sărbătoarea puteam spune că oraşul s-a civilizat, dar în general faţa oraşului s-a schimbat radical. Această sărbătoare este despre comunitatea noastră, este imaginea cea mai bună a oraşului nostru. Pe de altă parte, suntem într-o competiţie destul de intensă şi complicată pentru a deveni capitală a tineretului european în anul 2022, şi avem nevoie de un astfel de eveniment la acest nivel pentru a demonstra că avem capacitatea să gestionăm un număr mare de oameni, de evenimente, spectatori, şi tot cea ce înseamnă infrastructură necesară unor astfel de evenimente de mare anvergură. Din acest motiv, pentru cei tineri din comunitatea noastră, dar şi pentru alte categorii, intenţia noastră reuşită a fost de -a atrage şi alţi români, aici, în Baia Mare cu ocazia acestei sărbători(…) Anul acesta am adus inclusiv artişti străini de prestigiu şi pe gustul celor tineri DJ-ei internaţionali renumiţi şi apreciaţi, dar şi spuma artiştilor din România. De la artişti de muzică veche cunoscuţi de bunicii şi părinţii noştri până la cântăreţi consacraţi astăzi. Avem concerte de muzică clasică, anula artelor iar emblema oraşului nostru rămâne Şcoala de Pictură de la Baia Mare-Colonia Pictorilor, urmând o serie de evenimente culturale dedicate artiştilor plastici pentru artiştii municipiului Baia Mare, avem spectacolul de muzică populară susţinut de Ansamblul Naţional Transilvania şi invitaţii acestuia, diverse manifestări sportive, dar avem evenimente pe gustul şi dorinţa localnicilor, a invitaţilor dar şi a turiştilor prezenţi”, a spus Cherecheş.

PROGRAM:  Cine va concerta în cele trei zile de sărbătoare

𝗩𝗜𝗡𝗘𝗥𝗜 – 𝟮𝟳 𝗦𝗘𝗣𝗧𝗘𝗠𝗕𝗥𝗜𝗘 – 𝗕𝗨𝗟𝗘𝗩𝗔𝗥𝗗𝗨𝗟 𝗨𝗡𝗜𝗥𝗜𝗜
•MARK STAM
•FELI
•HOLOGRAF
•SMILEY
•ATB

𝗦𝗔𝗠𝗕𝗔𝗧𝗔- 𝟮𝟴 𝗦𝗘𝗣𝗧𝗘𝗠𝗕𝗥𝗜𝗘 – 𝗕𝗨𝗟𝗘𝗩𝗔𝗥𝗗𝗨𝗟 𝗨𝗡𝗜𝗥𝗜𝗜
•IOANA IGNAT
•IRINA RIMES
•INNA
•UB40
•B.U.G MAFIA

𝗗𝗨𝗠𝗜𝗡𝗜𝗖𝗔 – 𝟮𝟵 𝗦𝗘𝗣𝗧𝗘𝗠𝗕𝗥𝗜𝗘 – 𝗕𝗨𝗟𝗘𝗩𝗔𝗥𝗗𝗨𝗟 𝗨𝗡𝗜𝗥𝗜𝗜
•MIRA & BAND
•ANTONIA
•CARLA’S DREAMS
•DELIA
•BURAK YETER

𝗩𝗜𝗡𝗘𝗥𝗜 – 𝟮𝟳 𝗦𝗘𝗣𝗧𝗘𝗠𝗕𝗥𝗜𝗘 – 𝗣𝗜𝗔𝗧𝗔 𝗟𝗜𝗕𝗘𝗥𝗧𝗔𝗧𝗜𝗜
•GAȘCA ZURLI
•MIRABELA DAUER
•CĂTĂLIN CRIȘAN
•FLORIN CHILIAN
•MIRCEA BANICIU

Primarul municipiului Baia Mare a mai precizat că începând cu anul 2020, evenimentul va aloca o secţiune specială promovării gastronomie locale, şi îndeosebi a preparatelor care folosesc fructul castanului.

„Aici, în privinţa preparatelor gastronomice, în promovarea bucătăriei tradiţionale încă mai trebuie să lucrăm. Cred că de anul viitor, în cadrul sărbătorii o să nişăm puţin partea culinară, şi să nu fie doar castane prăjite, să fie şi alte tipuri de produse. Sărbătoarea nu trebuie să fie doar numai despre carne, grătare sau alte produse de acest tip, trebuie să fie vorba şi despre castane şi diverse bunătăţi care au la bază castanele. Dar, suprinzător e că şi aici începem să avem o problemă că ne-au invadat castanele din Grecia, Italia sau alte părţi. Noi o să rămânem consecvenţi şi primăria are un program ecologic de împădurire cu castan a dealurilor din vecinătatea oraşului, încât produsul nostru tradiţional să nu rămână doar un simbol în minte, ci un simbol culinar”, a spus Cătălin Cherecheş.

Pe dealurile din vecinătatea municipiului Baia Mare există aproape 10.000 hectare de castan comestibil, afectat serios în ultimii ani de boala numită cancerul scoarţei care afectează lent castanul de la tulpină spre coroană provocând uscarea copacului şi implicat reducând fructul castanului atăt de apreciat. Până în anul 1997, o fabrică de conserve locală producea piure de castane, produs foarte solicitat în ţară de firmele specializate în patiserie, însă închiderea fabricii a dus la dispariţia piureului de castane.

Sărbătoarea Castanelor are loc în perioada 27- 29 septembrie, în municipiul Baia Mare, iar organizatorii aşteaptă pe durata celor celor trei zile să fie prezenţi la evenimente peste 300.000 de persoane. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România, în primele opt luni ale anului

Publicat

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România cu 2,7%, în primele opt luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2020, datorită majorării înregistrate la clădirile noi, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).

Creştere la clădirile rezidenţiale

De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută

În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.

Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.

Lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%

În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%

Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).

Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la etajul IV al unui bloc din Târgoviște. 15 locatari au fost evacuați

Publicat

arhiva foto

Un incendiu a izbucnit, duminică seară, la etajul IV al unui bloc din Târgoviște. 15 locatari au fost evacuați. Incendiul a fost stins rapid de către pompieri.

Potrivit ISU Tâegoviște, pompierii au intervenit în Târgoviște, pe Calea București, la etajul IV al loblui O1B, pentru stingerea unui incendiu.

Incendiul se manifesta în baia apartamentului.

La locul evenimentului pompierii au lichidat rapid incendiul și au acționat și pentru ventilarea scării de bloc, pentru evacuarea fumului.

Pentru siguranța lor au fost evacuați 15 locatari. Dintre aceștia, o persoană a suferit un atac de panica. I-au fost acordate îngrijiri medicale de către echipajul SAJ.

Au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru lucru la înălțime, iar SAJ Dâmbovița cu un echipaj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în Bistrița: Un microbuz și două autoturisme s-au ciocnit

Publicat

Un accident rutier cu trei persoane implicate s-a produs, duminică seară, în municipiul Bistrița. Un microbuz și două autoturisme au intrat în coliziune.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, accidentul s-a produs în municipiul Bistrița, în zona podului Jelnei.

În coliziune au fost implicate un microbuz și două autoturisme.

Din primele informații, în accident au fost implicate trei persoane.

La sosirea echipajelor de salvare, cele trei persoane erau iesite din autovehicule. Acestea au refuzat transportul la spital.

Au intervenit la fața locului un echipaj de pompieri și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Coliziune între o motocicletă și un autoturism, pe un drum județean din Neamț. Motociclistul, în stare gravă

Publicat

arhiva foto

Un grav accident rutier s-a produs, duminică seară, pe un drum județean din Neamț, după coliziunea dintre un autoturism și o motocicletă.

Potrivit ISU Neamț, accidentul s-a produs pe DJ 208G, în localitatea Tupilați, după o coliziune dintre un autoturism și o motocicletă.

UPDATE: Precizările IPJ Neamț:

La data de 17 octombrie, în jurul orei 19.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul județean 208G, în afara localității Tupilați.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Piatra Neamț, ce conducea o motocicletă a intrat în coliziune cu un autoturism ce circula din sens opus, condus de un bărbat în vârstă de 36 de ani, cetățean ucrainian.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea tânărului de 21 de ani.

Conducătorii auto a fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.

În urma impactului, motociclistul a fost rănit. Echipajele de salvare încearca stabilizarea motociclistului la fașa locului.

Traficul este blocat total în zona producerii accidentului

Citește mai departe