Connect with us

EDUCATIE

Ministerul Cercetării a lansat programul de burse şi premii „Henri Coandă” pentru elevi şi studenţi

Publicat

laptop calculator.jpeg
fotografie cu caracter ilustrativ

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat luni programul de burse și premii „Henri Coandă” pentru elevi și studenți.

Bursele „Henri Coandă” se adresează elevilor şi studenţilor din România care participă la competiţii internaţionale care presupun realizarea unei soluţii tehnice.

Aceştia vor putea fi sprijiniţi prin intermediul unei burse de cercetare, în valoare maximă de 100.000 de lei, fiind posibilă acordarea unui număr maxim de 20 burse de cercetare pentru 20 echipe de elevi şi studenţi, în limita maximă a bugetului alocat.

Bursele de cercetare se acordă competiţional, pe baza unui proiect de cercetare-dezvoltare sau inovare, la solicitarea unui grup format dintr-un mentor şi minimum doi membri ai echipei de proiect care au calitatea de elevi ai învăţământului secundar şi/sau ai învăţământului terţiar non-universitar sau studenţi din instituţiile de învăţământ superior acreditate în România, care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare sau inovare pentru participarea la competiţii tehnico-ştiinţifice internaţionale.

Activitatea de cercetare se desfăşoară cu sprijinul unei organizaţii-gazdă care poate fi o unitate/instituţie de învăţământ şi/sau organizaţie de cercetare publică sau privată din România.

Mentorii au calitatea de coordonator ştiinţific al proiectului de cercetare-dezvoltare sau inovare şi sunt responsabili, în raport cu organizaţia-gazdă, de implementarea proiectului şi de atingerea rezultatelor propuse.

Aplicaţiile se depun exclusiv în format electronic, până pe 17 aprilie 2023.

Durata unei burse de cercetare acordate prin program este de maximum 12 luni.

Ministerul Cercetării a lansat programul de burse şi premii „Henri Coandă” pentru elevi şi studenţi. Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare

Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate.

Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanţării. La sfârşitul contractului se depune un raport final de evaluare.

Bursa de cercetare se acordă pentru susţinerea activităţii de cercetare şi realizare a proiectului în vederea participării la competiţia tehnico-ştiinţifică internaţională.

Cheltuielile de personal, inclusiv pentru elevii şi studenţii parte din echipă, nu pot depăşi 50% din valoarea bursei.

Totodată, pentru prima oară în ţara noastră, în anul 2023, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării premiază rezultatele deosebite ale elevilor şi studenţilor români, obţinute la concursuri internaţionale, care au presupus realizarea unui bun, serviciu sau a unei aplicaţii specifice cercetării aplicative şi inovării.

Ministerul Cercetării a lansat programul de burse şi premii „Henri Coandă” pentru elevi şi studenţi. Premiile „Henri Coandă” se acordă individual

Elevii şi studenţii care au participat la o astfel de competiţie, individual sau în echipă, şi au obţinut premiul I, II sau III, în 2022 sau 2023 sunt încurajaţi să aplice la Premiile Henri Coandă.

Premiile Henri Coandă se acordă individual, pentru fiecare membru al echipei, astfel: 15.000 lei pentru locul I, 9.000 lei pentru locul II, 6.000 lei pentru locul III.

Aplicaţiile se depun exclusiv în format electronic, până pe 17 aprilie 2023.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EDUCATIE

Ministerul Educației propune echivalarea probelor de evaluare a competențelor pentru Bacalaureat

Publicat

examen bacalaureat.jpg
Arhivă foto

Ministerul Educației lansează în consultare publică un proiect privind echivalarea probelor de evaluare a competențelor pentru bacalaureat.

„La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022-2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul. AICI: Modele de subiecte și bareme la Evaluare Națională 2023

Potrivit proiectului, nu se mai organizează evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a.

„Prin derogare de la prevederile art. 74 alin.(4) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în anul şcolar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, se mai arată în proiect.

De asemenea, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă în sesiunea 2023 constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Premierul Nicolae Ciucă convocă o nouă rundă de negocieri cu sindicatele din Educație în timpul grevei

Publicat

premierul ciucă
Arhivă foto

Vineri după-amiază, premierul Nicolae Ciucă va găzdui o nouă sesiune de negocieri la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor din domeniul Educației, care se află într-o grevă începând din 22 mai.

Vineri, sindicatele din Educaţie organizează la Bucureşti un nou miting de protest.

Executivul a adoptat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.

Ministrul Educaţiei a precizat, joi, la Palatul Victoria că asumarea făcută de Guvern prin memorandum include două măsuri principale.

„Odată, garantarea principiului pe care se va baza nouă grilă pentru învăţământ din Legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilită la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.

De asemenea, memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţită cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor, indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii. Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din parte federaţiilor sindicale.

Am răspuns astăzi, încă o dată, acestor revendicări „, a declarat Ligia Deca.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Proteste organizate la Bucureşti de sindicatele din Educație: Sunt așteptate 20.000 de persoane

Publicat

protest sindicate educatie greva

Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate vineri la Bucureşti, în intervalul orar 11:00 – 16:00.

Sindicaliştii se întâlnesc în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu.

Guvernul a aprobat joi o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.

În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic.

El a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Agerpres

sursa foto: Facebook/ Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Citește mai departe

EDUCATIE

Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a

Publicat

guvernul romaniei captura video ligia deca fb
sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a vor fi prelungite până pe data de 13 iunie. De asemenea, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada 14-23 iunie.

„Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice.

De asemenea, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. AICI: Modele de subiecte și bareme la Evaluare Națională 2023

Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională.

Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie.

În ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar.

În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie.

În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie’, a declarat Ligia Deca, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Ministrul a făcut o serie de precizări cu privire la încheierea situaţiei şcolare

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte probele scrise pentru ambele examene naţionale, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului.

„Şi ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru ca toţi elevii, toţi absolvenţii, să poată să îşi urmeze parcursul educaţional care li se potriveşte acolo unde doresc ei să meargă mai departe.

Evident, şi noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens”, a completat Deca.

Ministrul a făcut o serie de precizări cu privire la încheierea situaţiei şcolare.

„Ştim cu toţii că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor şi, în acest sens, avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce.

În primul rând, încheierea situaţiei şcolare în cazuri excepţionale, cum este cel de faţă, cu minimum două note sau calificative, de către profesorii care predau acele discipline, nu vorbim despre încheierea situaţiei şcolare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective.

Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Ce susține Deca

Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru”, a explicat Deca.

De asemenea, ea a menţionat şi prevederea privind eliminarea obligativităţii validării situaţiei şcolare în ansamblu, la nivel de şcoală, de către consiliul profesoral.

„De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp şi importanţa ca toţi elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, am simţit nevoia să simplificăm procedurile fireşti, normale, prin care acest lucru se întâmplă.

Din nou, asta nu înseamnă că situaţia şcolară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligaţie”, a mai afirmat Deca. Agerpres

sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Citește mai departe