Connect with us

ACTUALITATE

Ministerul Economiei propune eliminarea administrării speciale a companiilor. PROIECT, în dezbatere publică

Publicat


Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care elimină procedura administrării speciale a companiilor, la sugestia autorităților europene, care consideră că măsura încalcă regulile competiției, informează ziarul Alba24.ro

Proiectul de lege privește modificarea Legii nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

„Administrarea specială este o măsură instituită pentru societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, fiind introdusă în scopul creşterii atractivităţii societăţii în vederea privatizării și a păstrării patrimoniului în special cel care concură la obiectul principal de activitate în sectoare de interes strategic sau public.

(…)

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a Memorandumului menţionat anterior, în anul 2015, a rezultat că prevederile referitoare la regimul administrării speciale pot constitui, în anumite condiţii, măsuri de natură a favoriza întreprinderile aflate în procedura administrării speciale în detrimentul competitorilor acestora.

Una dintre propunerile de acţiuni aprobate prin acest memorandum este ca autorităţile române să revizuiască legislaţia privatizării în vederea eliminării administrării speciale. În aceste condiţii, este necesară abrogarea prevederilor referitoare la administrarea specială, cu condiţia menţinerii acesteia pe o perioadă de maxim 1 an la societăţile la care aceasta a fost instituită, având în vedere că unele măsuri instituite în perioada de administrare specială nu au fost finalizate”, se explică în expunerea de motive.

Potrivit documentului, în urma discuțiilor avute în luna aprilie 2019 cu comisarul european cu atribuții în monitorizarea ajutoarelor de stat și a concurenței a rezultat că mentinerea acestor măsuri pot să declanșeze o investigație în vederea stabilirii unui posibil ajutor de stat acordat operatorilor econmici ce se află în această procedură de administrare specială și supraveghere financiară.

De asemenea, în document se precizează că neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la întârzieri sau la nerespectarea angajamentelor statului român asumate faţă de instituţiile financiare europene referitoare la administrarea specială aplicată unor operatori economici și care, în repetate rânduri, au solicitat încetarea aplicării acestor prevederi legale justificând că aceasta poate conduce la afectarea interesului celorlalți participanți la piața comună conferind avantaje unor operatori economici în detrimentul altora, precum şi la întârzieri care conduc la nerespectarea angajamentelor statului român asumate față de Comisia Europeană.

Prezentul proiect de lege pune în aplicare angajamente luate de statul român față de DG Comp a Uniunii Europene care monitorizează aplicarea regulilor de ajutor de stat și asigurarea unei concurențe loiale între operatorii economici care acționează pe aceeași piață în cadrul pieței globale a Uniunii Europene.

Act normativ nu transpune legislaţie comunitară şi nu creează cadrul pentru aplicarea directă a acesteia.

Administrarea specială este o măsură instituită pentru societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, fiind introdusă în scopul creşterii atractivităţii societăţii în vederea privatizării și a păstrării patrimoniului în special cel care concură la obiectul principal de activitate în sectoare de interes strategic sau public. Instituţia administrării speciale este reglementată în prezent prin Legea nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare in aplicarea caruia a fost emisa H.G. nr. 577/2002 privind aprobarea Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

Proiectul are în vedere abrogarea dispoziţiilor privind administrarea specială, astfel încât nu se va putea institui pentru viitor această procedură.

Proiectul de lege prevede ca dispoziție tranzitorie, la operatorii economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet integral sau majoritar de acţiuni şi la filialele acestora şi la care este în prezent instituită procedura de administrare specială, deoarece se urmăreşte finalizarea măsurilor de natură administrativă şi financiară propuse în cadrul acestei proceduri, pentru creşterea atractivităţii şi eficientizării activităţii acestor societăţi, prin menţinerea administrării speciale și supravegherii financiare pentru o perioadă de maxim 1 an de la data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege.

sursa: hotnews.ro, economie.gov.ro, Alba24.ro

ACTUALITATE

FOTO: Femeie rănită într-un accident în care au fost implicate două mașini, în Sibiu

Publicat

O femeie a fost rănită, luni după-amiaza, într-un accident rutier în care au fost implicate două mașini, pe Șoseaua Siniului din Orașul Mediaș.

Potrivit IPJ Sibiu, un șofer în varstă de 26 de ani, nu a păstrat distanța de siguranță în mers și a intrat în coliziune cu din fața sa.
În urma impactului, o pasageră în vârstă de 52 de ani din mașina lovită a fost rănită, fiind transportată la spital, conștientă.

ISU Sibiu a intervenit la accident cu un echipaj de pompieri și un echipaj SMURD care i-a acordat îngrijiri medicale femeii și apoi a transportat-o la CPU Mediaș pentru investigații suplimentare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat intoxicat cu fum după ce i-a luat foc garsoniera, în Ialomița. 10 persoane evacuate din bloc

Publicat

pompieri

Un bărbat de 60 de ani s-a intoxicat cu fum după un incendiu izbucnit, luni, într-o garsonieră situată la etajul 3 al unui bloc orașul Slobozia, județul Ialomița, 10 persoane din imobil fiind evacuate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Ialomiţa, slt Ani Cercel, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere, o autospecială cu modul de descarcerare, o autoscară şi o ambulanţă SAJ venită în sprijin.

“Forţele şi mijloacele de intervenţie au acţionat operativ pentru stingerea focului, care se manifesta la furtunul de alimentare al unei butelii de aragaz. Cel mai probabil, proprietarul, în vârstă de aproximativ 60 ani, a schimbat butelia de la aragaz şi a verificat etanşietatea acesteia cu o brichetă. Intervenţia rapidă a pompierilor a condus la înlăturarea oricărui pericol înainte ca flăcările să ajungă la butelie”, a mai declarat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că “suspect de intoxicaţie cu fum, proprietarul garsonierei a fost monitorizat de echipajul SAJ şi transportat la spital”.

Preventiv, toate persoanele de pe etaj s-au autoevacuat. Complementar, au fost evacuate de către forţele de intervenţie alte persoane, pentru luarea tuturor măsurilor de protecţie a populaţiei. În total, un număr de 10 persoane au părăsit clădirea pentru evitarea unei posibile intoxicaţii cu monoxid de carbon. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Leul câştigă teren în raport cu euro, dar se depreciază în faţa dolarului american

Publicat

bani

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, luni, un curs de 4,7777 lei, mai mic cu 0,08 bani (-0,02%) faţă de cotaţia de 4,7785 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa anterioară.

Potrivit sursei citate, leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, cursul anunţat fiind de 4,3149 lei, în creştere cu 0,80 bani (+0,19%), comparativ cu valoarea de vineri, respectiv 4,3069 lei pentru moneda americană.

Totodată, leul s-a depreciat şi în faţa francului elveţian, la o cotaţie de 4,3590 lei, cu 0,08 bani (0,02%) peste cuantumul din şedinţa anterioară, de 4,3582 lei pentru un franc.

Gramul de aur s-a ieftinit, luni, cu 1,26 de lei (-0,62%), până la 203,0272 lei, de la 204,2895 lei, cât se anunţase în şedinţa precedentă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bărbat căzut într-o râpă și rănit la cap, într-o pădure din Hunedoara, salvat de pompieri, salvamontiști și voluntari

Publicat

Pompierii din Hunedoara au fost chemați, luni, să intervină pentru salavarea unui bărbat căzut într-o râpă și rănit la cap, în pădurea localităţii Orăştioara de Sus.

Din cauza terenului greu accesibil, accesul până în apropierea victimei s-a făcut cu ajutorul unui voluntar dotat cu un auto 4×4 al Asociaţiei TRAVEL 4X4 Orăştie.

Victima, un bărbat în vârstă de 33 de ani, ce efectua activităţi de exploatare forestieră, a fost găsit inconştient.

”Bărbatul a fost îngrijit medical, stabilizat şi transportat cu targa, aproximativ 500 de metri, până la autoturismul de teren cu ajutorul căruia rănitul a fost dus la ambulanta SMURD B2 aflata la o distanță de aproximativ 3 km.

La operaţiune a participat şi un echipaj al Salvamont Hunedoara.

Citește mai departe