EDUCATIE
Ministerul Educației anunță modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024

Ministerul Educației a anunțat vineri că a expediat ordinul privind modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024 către Monitorul Oficial în vederea publicării.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, în perioada 3 – 18 mai au fost depuse și validate cererile de înscriere de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali.
Ministerul anunță că, pentru prima etapă de înscriere, în perioada 29 mai – 6 iunie 2023, vor avea loc:
-procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
-repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;
-afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere.
Ministerul Educației anunță modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024. Două etape
Pentru a doua etapă de înscriere, în perioada 6 – 12 iunie vor avea loc:
-depunerea, la unitatea de învățământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinși în etapa anterioară;
-validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
De asemenea, în perioada 13-19 iunie vor avea loc:
-procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;
-afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
În perioada 1 – 8 septembrie 2023, vor fi soluționate, de către inspectoratele școlare, cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.
(sursa: Mediafax)

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației, rata de promovare la sesiunea specială a examenului național de bacalaureat, destinată absolvenților de liceu participanți la loturile olimpice și la competiții sportive și artistice internaționale, precum și pentru absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii, a înregistrat un procent de 80,37%.
„Conform situaţiei centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, din totalul celor 163 de candidaţi care au susţinut sesiunea specială a examenului naţional de bacalaureat din acest an, 131 de elevi au promovat (rată de reuşită: 80,37%)”, afirmă sursa citată.
Pe tranşe de medii se înregistrează următoarea situaţie: 47 de medii (cele mai multe) între 9 şi 9.99, 35 de medii între 8 şi 8.99, 26 de medii între 7 şi 7.99, respectiv 22 între 6 şi 6.99.
Un singur candidat a promovat examenul cu media generală 10 şi nu s-au înregistrat eliminări din examen.
„Rezultatele au fost afişate astăzi, 26 mai, înainte de ora 12,00, în format letric la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (centrul de desfăşurare a sesiunii speciale) şi online, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova”, susţine aceeaşi sursă.
Rată de promovare de 80,37% în sesiunea specială a Bacalaureatului. Ce vor avea asupra lor la reevaluarea lucrărilor
Tot vineri, în intervalul orar 12,00 – 14,00, eventualele contestaţii la probele scrise se depun sau se transmit prin mijloace electronice la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
Candidaţii care doresc reevaluarea lucrărilor şi se prezintă fizic la centrul de examen, vor avea asupra lor cartea de identitate şi vor completa declaraţia-tip.
Candidaţii care vor transmite cererea online, vor completa declaraţia-tip, o vor scana şi o vor transmite, însoţită de copia scanată a cărţii de identitate, pe un cont de e-mail special creat de organizatori.
Probele sesiunii speciale din acest an s-au desfăşurat în perioada 11 – 25 mai 2023 la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (judeţul Prahova).
Această sesiune este destinată absolvenţilor de liceu participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu examenul naţional de bacalaureat 2023 (sesiunea iunie-iulie) şi/sau pentru absolvenţii de liceu care susţin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii. Agerpres

Guvernul a emis joi o invitație către reprezentanții sindicatelor din domeniul Educației pentru o nouă rundă de dialog. Întâlnirea este planificată să aibă loc la Palatul Victoria, la ora 16:00.
„Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog.
Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, transmite Executivul.
Greva din Educație a continuat joi.
Guvernul a oferit, în cadrul discuțiilor, de miercuri seara, sindicaliștilor din Educație, aflați în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranșe.
Guvernul convoacă sindicatele din Educație la o nouă rundă de dialog la Palatul Victoria. Ce susține secretarul general al Guvernului
„Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didictic.
Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru octombrie”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului.
Acesta a precizat că vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât și în octombrie, și personalului nedidactic.
„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…)
În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinație”, a mai spus secretarul general al Guvernului.
(sursa: Mediafax)

„Sindicaliştii din Educaţie resping oferta Guvernului privind încheierea grevei, anunță președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, în Piața Victoriei.”
„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte.
Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.
Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic.
Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată.
Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor. Agerpres
sursa foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

În Piața Victoriei, sindicaliștii din domeniul Educației au început să se adune, pregătindu-se pentru mitingul de joi în care urmează să fie anunțat răspunsul sindicatelor în legătură cu oferta Guvernului.
Aceştia au anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului, că greva va continua iar în cursul zilei de joi va veni şi răspunsul la oferta autorităţilor.
După întâlnirea de la sediul FSLI, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seara, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că mesajele din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a acestei oferte.
Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.
Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai. Agerpres