EVENIMENT
Ministerul Mediului lansează un nou apel de proiecte pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va lansa al doilea apel de proiecte pentru a construi insule ecologice digitalizate, prin PNRR. În prima rundă a apelului, peste 167 de solicitanți au cerut peste 8.300 de astfel de insule, evaluate la peste 140 de milioane de euro.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează a doua rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 – 2026.
Apelul de finanţare este deschis în perioada 20 aprilie 2023 – 20 iunie 2023.
„În cadrul primei runde, lansate în toamna anului trecut, au fost selectaţi 167 de beneficiari care au solicitat finanţarea a 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140.104.000 euro.
Alocarea financiară aferentă celei de-a doua runde este repartizată astfel: pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi: 77.979.971,54 euro; pentru insule supraterane cu containere individuale: 31.662.349,22 euro; pentru insule subterane cu containere individuale: 10.383.679,24 euro”, transmite Ministerul mediului într-un comunicat.
Această subinvestiţie sprijină activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”.
Ministerul Mediului lansează un nou apel de proiecte pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR. Până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate
„Apelul lansat în toamna anului trecut a demonstrat interesul crescut pentru finanţarea acestor insule ecologice digitalizate. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în zonele urbane, unde nu pot fi amplasate celelalte tipuri de containere.
Aceste insule vor fi extrem de utile în managementul deşeurilor din România, având capacităţi pentru cele 5 fracţii: pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos.
Beneficiari eligibili sunt unităţile administrativ–teritoriale, Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI – uri), alte asocieri de UAT-uri. Valorile eligibile corespund unor costuri unitare.
Astfel, pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi preţul este 14.000 euro/insulă, fără TVA; pentru insule supraterane cu containere individuale – 19.000 euro insulă, fără TVA; iar pentru insule subterane cu containere individuale – 50.000 euro/insulă, fără TVA.
Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 13.752 de insule ecologice digitalizate.
Sursa: MediaFax

Un concurs de dresaj canin și o expoziție de câini – Napoca Dog Show – va avea loc în perioada 24-25 mai la Jucu Arena din comuna clujeană Jucu de Sus.
Astfel, pe parcursul ambelor zile, in intervalul 12.30-13.30 la ringul central, vizitatorii pot urmări un program deosebit de dresaj canin oferit de catre Scoala de dresaj Dog Master
Atat sambata cat si duminica de la ora 16.00 se va desfasura programul de Best in Show (cel mai frumos exemplar al expozitiei).
Potrivit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Teologia post-decembristă: carte lansată de George Remete, la Facultatea de Teologie din Alba Iulia

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va fi gazda unui nou eveniment cultural deosebit: lansarea cărții cu titlul „Teologia post-decembristă”, scrisă de către părintele profesor George Remete, membru corespondent al Academiei Române.
În seara zilei de marți, 20 mai 2025, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc lansarea cărții cu titlul „Teologia post-decembristă”, semnată de părintele academician George Remete.
Evenimentul se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră la Muzeul de Istorie din Alba Iulia: Un vestigiu arheologic surprinzător din vechiul Apulum va fi expus publicului

O piesă unică din Dacia Romană va fi expusă în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Exponatul va putea fi văzut pentru prima dată de sâmbătă 17 mai, de la ora 19.00.
Piesa a fost descoperită de arheologul Radu Ota, în luna mai a anului 2023, cu ocazia lucrărilor mobilitate urbană din cartierul Partoș, în locul unde se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis. Este vorba despre Priapus, un zeu al virilității și fertilității…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Expoziție de fotografii din India și carte despre arta picturii corporale cu Henna, de Zilele Clujului

Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul UBB propune, ca parte a Zilelor Clujului, între 21 și 31 mai 2025, două evenimente deosebite, co-organizate cu sprijinul Ministerului Culturii din India și al Ambasadei Indiei în România, la Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj.
Primul este expoziția Samsara, a fotografului Horia-Mihai Gligor, deschisă între 21-31 mai. Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10-20.
Expoziția „Samsara”…
Citește mai mult pe Cluj24.ro