Connect with us

EVENIMENT

Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitalele din Târgu Mureș și Cluj-Napoca

Publicat

ministerul sanatatii

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Reacția ministerului vine după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.

Ministerul Sănătăţii rămâne „pe deplin responsabil şi implicat” pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), se arată într-un comunicat, menţionându-se că a elaborat acte normative necesare, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice şi face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele, însă este nevoie de „o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.

Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitale. Situația de la Târgu Mureș

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că pacienţii care au decedat la Târgu Mureş aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în Secţia de terapie intensivă, fiind supuşi unor multiple manevre invazive, iar rezultatele probelor recoltate de la alţi pacienţii din secţie au fost negative.

Ministerul Sănătăţii a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16,00, despre existenţa unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie, precizează sursa citată.

„Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, precizează comunicatul.

Conform sursei citate, cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate şi a început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical.

Totodată, s-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor.

„Rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de terapie intensivă au fost negative”, mai menţionează comunicatul.

Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitale. Cluj-Napoca

În legătură cu situaţia de la Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

„La cererea Ministerului Sănătăţii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi lună (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.

Nu există niciun fel de informaţii referitoare la patru decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, au mai arătat reprezentanţii Ministerului, conform comunicatului.

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii ca până la finalul săptămânii viitoare să-i prezinte o situaţie privind infecţiile nosocomiale din spitale la nivel naţional, urmare şi a unor decese petrecute recent din această cauză în spitale din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale.

De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

Premierul i-a transmis reprezentantului Ministerului Sănătății în şedinţa de guvern ca în baza analizei solicitate să se procedeze în continuare la întocmirea unui „plan naţional de combatere a nosocomialelor”.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Publicat

cod galben scaled e1743750720348.jpeg

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

malai 1.jpg

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Publicat

cupa romaniei semifinale.jpg

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.

„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

politia 3 e1743789965483.jpg

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe