EVENIMENT
Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitalele din Târgu Mureș și Cluj-Napoca

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Reacția ministerului vine după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.
Ministerul Sănătăţii rămâne „pe deplin responsabil şi implicat” pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), se arată într-un comunicat, menţionându-se că a elaborat acte normative necesare, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice şi face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele, însă este nevoie de „o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.
Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitale. Situația de la Târgu Mureș
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că pacienţii care au decedat la Târgu Mureş aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în Secţia de terapie intensivă, fiind supuşi unor multiple manevre invazive, iar rezultatele probelor recoltate de la alţi pacienţii din secţie au fost negative.
Ministerul Sănătăţii a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16,00, despre existenţa unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie, precizează sursa citată.
„Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.
Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, precizează comunicatul.
Conform sursei citate, cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate şi a început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical.
Totodată, s-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor.
„Rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de terapie intensivă au fost negative”, mai menţionează comunicatul.
Ministerul Sănătății, precizări despre decesele provocate de infecțiile din spitale. Cluj-Napoca
În legătură cu situaţia de la Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
„La cererea Ministerului Sănătăţii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi lună (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.
Nu există niciun fel de informaţii referitoare la patru decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, au mai arătat reprezentanţii Ministerului, conform comunicatului.
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii ca până la finalul săptămânii viitoare să-i prezinte o situaţie privind infecţiile nosocomiale din spitale la nivel naţional, urmare şi a unor decese petrecute recent din această cauză în spitale din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.
„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale.
De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.
Premierul i-a transmis reprezentantului Ministerului Sănătății în şedinţa de guvern ca în baza analizei solicitate să se procedeze în continuare la întocmirea unui „plan naţional de combatere a nosocomialelor”.
Agerpres
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Lista secții de vot, acte necesare, program, cum se votează

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică, 18 mai, la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Votul în țară începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Programul de vot poate fi prelungit pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00. Prelungirea este până cel mai târziu ora 23:59. Aceeași opțiune este și pentru cei care se află la rând în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Coadă la expoziția Dali de la Cluj-Napoca, deschisă de Noaptea Muzeelor. Duminică e ultima zi când se mai poate vizita

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca, iar la expoziția ”Universul lui Salvador Dali” de la Casa Hintz biletul de intrare a fost redus 50%. Expoziția mai poate fi vizitată doar duminică.
”Un privilegiu să-ți calce pragul, la Cluj, peste 30.000 de oameni”, au spus organizatorii.
Expoziția a fost deschisă în 19 decembrie 2024 și reunește peste 170 de lucrări ale maestrului Dali, incluzând sculpturi, litografii, miniaturi din aur și diamante, precum și o…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, la Vatican, la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, 18 mai, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de clujeanul Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, transmite Vatican News.
Delegații din toată lumea
De asemenea, la acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro