EVENIMENT
Ministerul Sănătății, precizări despre vaccinarea persoanelor care care se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant

Ministerul Sănătății a făcut vineri precizări în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid a persoanelor care se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant.
Potrivit unui comunicat al MS, pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a se întrerupe tratamentul anticoagulant.
De asemenea, MS anunță că pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare, iar în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant
„Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant. Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant”, a transmis Ministerul Sănătății.
Totodată, pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.
„Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri). Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”, au mai transmis reprezentanții ministerului.
Aceștia precizează că informațiile au fost validate de prof. univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
FOTO: Lecție de spirit civic la Căpud, Teiuș. Elevi și învățătoare din localitate au adunat deșeuri și au amenajat spații verzi

Lecție de spirit civic la Căpud, Teiuș. Elevi și învățătoare din localitate au adunat deșeuri și au amenajat spații verzi, în cadrul programului ”Săptămâna verde”. Aceștia au dovedit astfel preocuparea pentru un mediu curat și sigur, transmite Primăria Teiuș.
”Școala teiușeană dă un semnal puternic, în cadrul Săptămânii verzi, dorinței de a avea un mediu curat și sigur. Copiii școlii din Capud, învățătoarele lor, în parteneriat cu Primăria Teiuș și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce sumă poți lua, în funcție de suprafață. Trebuie să ai minim 1.000 de mp

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii: Este vorba despre un ajutor de minimis prin care fermierii pot primi până la 1.500 euro pe 1.000 de metri pătrați, în limita a 50.000 euro pe 3 ani, între 2025–2027. Sumele care se pot lua țin de suprafața cultivată, dar, atenție, este nevoie ca un procent din teren să fie cultivat cu tomate. Găsiți detalii mai jos.
Guvernul României a aprobat, prin Hotararea nr. 325/2025, o nouă schema de ajutor de minimis pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
START înscrieri pentru finanțări nerambursabile pe proiecte culturale, sociale și sport din bugetul municipiului Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a anunţat deschiderea perioadei de înscriere pentru acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte culturale, sociale și sportive, în anul fiscal 2025.
Asociațiile culturale pot depune, de astăzi, cerereri de finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Bugetul pentru această sesiune pentru proiecte din domeniul cultural este de 17.000.000 lei, iar pentru proiectele sociale este de 900.000 lei….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Olimpiada de Limba Germană 2025, etapa națională la Alba Iulia: elevii susțin proba scrisă, apoi vor pregăti piese de teatru

Olimpiada de Limba Germană Modernă 2025, etapa națională la Alba Iulia. Marți, 8 aprilie 2025, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, participanții calificați la această etapă susțin proba scrisă.
Apoi urmează proba de proiect, realizată în echipe, care constă în elaborarea și punerea în scenă a unei piese de teatru, pe baza unor cărți primite de la Goethe-Institut, transmite IȘJ Alba. Proba de proiect durează patru zile. Aceasta se va finaliza cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro