EVENIMENT
Ministerul Sănătăţii suspendă, pentru şase luni, distribuţia în afara ţării a unor medicamente citostatice şi imunosupresoare

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.
„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. „Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a adăugat Pintea.
Ea a spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”.
„Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat reprezentantul MS.
Sorina Pintea a menţionat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români.
„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri. Dar în paralel lucrăm la măsuri pe care va trebui să le luăm în viitorul apropiat astfel încât să nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.
Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.
„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii. AGERPRES
EVENIMENT
Dosar cu amenințări în stil mafiot și profanare de morminte: Trei bărbați din Alba, trimiși în judecată pentru multiple fapte

Trei bărbați din Alba au fost trimiși în judecată, într-un dosar de amenințare, șantaj și profanare de morminte. Mai exact aceștia au amenințat o femeie, dar au și santajat-o pentru a obține mai multe sume de bani de la ea. Banii ar fi fost un împrumut pe care unul dintre cei trei l-ar fi acordat surorii femeii.
Pentru a fi mai credibili în amenințări unul dintre ei chiar a distrus piatra de mormânt a tatălului persoanei vătămate.
Deși faptele s-au petrecut în cursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia: Există o aplicație care îți spune timpul de așteptare la podul Giurgiu – Ruse

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială.
Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.
Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.
Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda: Zootehnia este industria grea a agriculturii europene

Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, consideră că zootehnia este industria grea a agriculturii europene.
Într-o intervenție în PE, Buda a spus că vem nevoie de finanțare reală, adaptată riscurilor și muncii din acest sector.
”Câți dintre noi ne-am trimite copiii să muncească într-o fermă de animale? Fără sprijin concret, nu vom mai avea în Uniunea Europeană un efectiv de animale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cazare ieftină în căminele UBB Cluj pentru candidații la admitere, inclusiv pentru părinții lor. Care este tariful

Candidații care dau admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea beneficia de cazare în căminele universității pe durata sesiunilor de admitere.
UBB Cluj pune la dispoziție 420 de locuri de cazare în Campusul Studențesc Hașdeu.
Cazare ieftină la UBB. Candidații tebuie să fie de la distanță mai mare de 20 de kilometri
Cazarea candidaților se va face în camere cu 5 paturi, exclusiv pentru cei care locuiesc la o distanță mai mare de 20 de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro