EVENIMENT
Ministerul Sănătăţii suspendă, pentru şase luni, distribuţia în afara ţării a unor medicamente citostatice şi imunosupresoare

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.
„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. „Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a adăugat Pintea.
Ea a spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”.
„Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat reprezentantul MS.
Sorina Pintea a menţionat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români.
„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri. Dar în paralel lucrăm la măsuri pe care va trebui să le luăm în viitorul apropiat astfel încât să nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.
Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.
„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii. AGERPRES
EVENIMENT
FOTO: La 68 de ani, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, aleargă la concursuri de orientare. „Sportul înseamnă sănătate”

La 68 de ani, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, aleargă la concursuri de orientare. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a participat weekendul trecut la concursul de orientare Cupa Busola de Aur, ediția 57, desfășurat în comuna Săvădisla din județul Cluj.
Ion Dumitrel (68 de ani) a concurat la categoria de vârstă – Masculin 65, demonstrând încă o dată că sportul și mișcarea reprezintă o parte importantă a stilului său de viață.
„Sportul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. La 17 ani, pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică cu un Aston Martin

Clujeanul Luca Savu, multiplu campion naṭional atât la karting, cât şi la automobilism va concura în Supercars Iberian Championship și Campionatul Portughez de Viteză, cu un Aston Martin Vantage AMR GT4.
Luca Savu va concura alături de Henrique Ventura Oliveia în divizia GT4 Pro pentru RACAR Motorsport – AMR Partner Team.
Pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică
Echipa din Odivelas, Lisabona, a prezentat deja…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Opt echipe de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică

Participare numeroasă a elevilor de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică.
Olimpiada Națională de Statistică are loc pentru prima dată în anul școlar 2024/2025, fiind organizată de Institutul Național de Statistică și de Ministerul Educației, în cadrul Competiției Europene de Statistică.
Această competiție are două categorii, Junior (pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a) și Senior (pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă.
Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.
Acest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.
Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut…
Citește mai mult pe Alba24.ro