Connect with us

EVENIMENT

Ministerul Sănătăţii suspendă, pentru şase luni, distribuţia în afara ţării a unor medicamente citostatice şi imunosupresoare

Publicat

pintea

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. „Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a adăugat Pintea.

Ea a spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”.

„Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat reprezentantul MS.

Sorina Pintea a menţionat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români.

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri. Dar în paralel lucrăm la măsuri pe care va trebui să le luăm în viitorul apropiat astfel încât să nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.

Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.

„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„U” Cluj iese la „VÂNĂTOARE”. Pe cine a pus ochii Sabău

Publicat

u cluj fcsb.jpg

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a început de pe acum să se gândească la perioada de mercato din vară, pentru a întări lotul echipei pe care o conduce, după un sezon solid, în care a fost obținută în premieră calificarea în play-off-ul Superligii.

Conform GSP, patru fotbaliști din Superliga se află pe lista extinsă a clujenilor pentru următorul sezon competițional. Cel puțin trei jucători vor pleca de la echipă în vară.

„U” Cluj iese…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu șomeri primesc sprijin financiar. Condiții în cadrul unui proiect ANOFM

Publicat

angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu șomeri primesc sprijin

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu șomeri primesc sprijin financiar. Printr-un proiect derulat în țară de ANOFM, se urmărește creșterea oportunităților de încadrare a 5.546 de șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, anunță AJOFM Alba.

Bugetul total al proiectului este de 313.440.922 lei, majoritatea sumei fiind din fonduri nerambursabile (Fondul Social European).

Prin acest proiect se urmărește stimularea ocupării șomerilor înregistrați la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Leul a scăzut din nou față de euro. La 1000 de euro plătim în plus 100 de lei. Cine este afectat

Publicat

carduri educaționale 2025: aproape 84.000 de persoane au primit bani

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei. Este în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei.

Cursul a fluctuat semnificativ în zilele după primul tur al alegerilor. În 9 mai, euro a scăzut ușor, la 5,1165 lei, după trei zile de cotații record. Luni ajunsese la 5,0995 lei. În 14 mai, a crescut și a depășit 5,1 lei pentru un euro. Practic, la 1000 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Program special la Evidența Persoanelor Cluj, în perioada alegerilor pentru Președintele României

Publicat

cartolina program djep iunie 2024 e1717414223832.jpg

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj își modifică programul de lucru în weekendul alegerilor. Astfel, în zilele de 17 și 18 mai 2025, clujenii care nu dețin un act de identitate valabil pot solicita sau ridica documentele necesare pentru a vota.

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în scopul asigurării condiţiilor necesare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe