Connect with us

EVENIMENT

Activitatea de transplant va fi reorganizată de Ministerul Sănătății cu bani de la UE

Publicat

minister

Ministerul Sănătăţii a informat că activitatea de transplant va fi reorganizată cu fonduri de la Uniunea Europeană, urmând să fie utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului naţional în domeniu, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Proiectul „Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, unul dintre cele şapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.

„În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătură cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

În cadrul proiectului, care va avea o durată de trei ani, va fi dezvoltat Registrul Naţional de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical a potenţialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate şi va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.

De asemenea, vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate – testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare – şi pentru fiecare tip de transplant – rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane.

Registrul Naţional de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toţi actorii implicaţi în această activitate şi va fi elaborat şi Codul transplantului, precizează Ministerul Sănătăţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Publicat

dr. andrei coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.

Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.

După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Publicat

monarh 3 e1751517273464.jpg

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.

În cadrul congresului a fost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Publicat

video: angajat al primăriei jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței. 

Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe trasee din Alba. Care vor fi noile prețuri la bilete și abonamente

Publicat

tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe

Transportul cu autobuzul va fi mai scump pe mai multe trasee din județul Alba. Sunt propuse noi prețuri la bilete și abonamente.

Este vorba despre trasee operate de firma Excelent Trans, în zonele Aiud, Ocna Mureș și Blaj.

Propunerea intră la aprobare în ședința Consiliului Județean Alba din 7 iulie.

Sunt vizate traseele:

  • cod 11: Aiud-Ponor-Geogel
  • cod 13: Aiud-Hopârta-Turdaș
  • cod 14: Aiud-Beța
  • cod 18: Aiud-Mirăslău-Lopadea Veche
  • cod 22: Ocna Mureș-Noșlac-Găbud
  • cod 23: Ocna…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe