Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Afacerilor Interne: MAI continuă să-şi doteze forţele cu noi capacităţi de răspuns în situaţii de urgenţă

Publicat

catalin predoiu sursa facebook
Arhivă foto

Ministerul de Interne își continuă eforturile de modernizare a forțelor sale, adăugând noi tehnologii și capacități pentru a răspunde situațiilor de urgență. Acestea devin tot mai complexe din cauze diverse, inclusiv schimbările climatice și caracterul tot mai sofisticat al instalațiilor utilizate în viața cotidiană, atât în domeniul social, cât și în cel economic.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că aceste provocări pot genera accidente, iar adaptarea continuă a resurselor și tehnologiilor este esențială.

El a participat, joi, la evenimentul prilejuit de intrarea în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a Centrului de comunicaţii şi a punctului de comandă mobil naţional şi a două centre de comunicaţii ale punctelor de comandă mobile de nivel mediu.

„Ministerul Afacerilor Interne continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, în alte cuvinte continuă să-şi întărească capacitatea de asistenţă a cetăţenilor şi a comunităţilor în situaţii de urgenţă.

Avem în faţă o tehnică produsă în România în colaborare cu firma Elbit din Israel, deci tehnologie israeliană şi românească produsă în România la standarde NATO.

Situaţiile de urgenţă, din păcate, reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată pentru forţele şi capacităţile Ministerului Afacerilor Interne din multiple cauze, de la schimbări climatice până la complexitatea unor instalaţii care se folosesc în viaţa de zi cu zi în activitatea socială şi economică, ce pot, uneori produce accidente, situaţii limită în care e nevoie să avem o capacitate de răspuns.

În astfel de situaţii este necesară planificarea şi comunicare, ori, aceste centre de comandă pe care le avem în faţă sunt elemente cheie, importante pentru o bună planificare a acţiunii în teren şi pentru o bună comunicare”, a declarat Cătălin Predoiu.

Dotările sunt finanţate din bani europeni

El a subliniat că şi aceste dotări sunt finanţate din bani europeni.

„Deci, iată, avem din nou aceleaşi ingrediente, aceleaşi elemente care, combinate prin acţiunea administrativă, respectiv fonduri europene, efort românesc, colaborare cu parteneri strategici, tehnologie, dedicaţie, viziune, produc un rezultat care, în final, e benefic, pentru cetăţeni şi pentru comunităţile noastre”, a declarat Predoiu.

În context, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că toate cadrele MAI sunt pregătite să asiste cetăţenii, inclusiv în această minivacanţă de 1 Decembrie.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că IGSU mai face un pas în dotare.

„În spatele nostru se află parte din conceptul de comandă şi control în situaţiile de urgenţă.

Comandă şi control integrate care pot să permită lucrul cu toate structurile şi permit să coordonăm o intervenţie într-un mod integrat la faţa locului sau în apropierea locului, unde este o problemă”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a precizat că cele două centre de comunicaţii ale punctelor de comandă mobile de nivel mediu fac parte dintr-un complet de astfel de 33 de centre care vor ajunge în judeţele care până acum nu au primit centre de comandă.

„Aceste centre vor ajuta pompierii la intervenţiile lor, vor ajuta pe cei care comandă şi coordonează intervenţia să facă acest lucru într-un mod corect, civilizat, cu toate comunicaţiile necesare, inclusiv cele satelitare, şi să comunice cu centrele de comandă ale ministerului la nivel central”, a afirmat Arafat.

„Centrul naţional de conducere şi comandă a intervenţiei, componentă mobilă, este un Centru unic la nivel european”

El a subliniat că Centrul naţional de conducere şi comandă a intervenţiei, componentă mobilă, este un Centru unic la nivel european.

„Acest Centru permite ca până la 30-35 de persoane să lucreze în interiorul său, cu cele mai moderne sisteme de comunicaţii şi de gestionare ale situaţiilor de urgenţă.

Este un Centru care deţine anumite elemente care sunt foarte complexe din punct de vedere al comunicaţiilor. Toate standardele care sunt implementate în acest Centru sunt la nivelul standardelor NATO.

Din nou, fondurile europene au fost folosite pentru dotarea IGSU şi a Sistemului naţional de urgenţă într-un mod eficient pentru a ajunge la un nivel înalt de performanţă în viitor „, a declarat Arafat.

La eveniment au mai fost prezenţi, între alţii, ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar şi reprezentantul Elbit System, Markus Holz. Agerpre

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Ce alcoolemie avea la etilotest

Publicat

un șofer din alba și a păstrat carnetul după ce a

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Este vorba despre un proces desfășurat recent la Judecătoria Blaj.

Cel care a deschis procesul este un șofer care a fost tras pe dreapta de poliție. O rezolvare în dosar a venit în data de 18 aprilie 2024.

Fapta pentru care s-a ajuns în instanță a avut loc un an mai devreme, în 3 mai 2023.

Ce s-a întâmplat

În timpul unui control de rutină șoferul în cauză a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

Publicat

paula paduroiu 1 e1714043681744.jpg

„Un învingător e un visător care nu a renunțat niciodată la visul lui”, spunea Nelson Mandela. Câți dintre noi am visat să ajungem departe și am rămas cu visul? Câți am învins, câți am reușit în viață? Nu e greu să visezi, greu este să-ți împlinești visul. Are Clujul oameni de succes, care și-au împlinit visul? 

Paula Păduroiu este unul dintre acești oameni. A început de jos și a ajuns acolo unde visul ei din copilărie nu îndrăznea să se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima conferință de tip Moot pentru liceenii din Transilvania, organizată de elevi din Cluj-Napoca

Publicat

moot.jpg

Trei eleve de clasa a XI-a de la un liceu din Cluj-Napoca au pus bazele Transylvania Moot, o conferință de dezbateri din domeniul Dreptului, având ambiția de a aduce o schimbare reală în lumea din jur, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.

Două dintre ele își doresc să își construiască o carieră în acest domeniu, iar viziunea lor a inspirat o echipă de tineri la fel de pasionați să se li alăture în acest demers. Prin implicarea lor și cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Contează locul în care ești bătut: Judecătorii din Blaj au considerat că un bărbat nu a fost umilit, după ce a fost bătut pe câmp

Publicat

contează locul în care ești bătut: judecătorii din blaj au

Pentru a primi daune morale, după ce ai fost bătut, contează locul în care s-a întâmplat fapta. Asta este concluzia judecătorilor din Blaj, într-un dosar de loviri sau alte violențe. 

Mai pe scurt, dacă victima a fost bătută pe câmp și nu a fost nimeni de față, nu a fost umilită. Drept urmare nu a primit daunele morale pe care le-a cerut. Așa au judecat magistrații cazul unui bărbat. O sentință a fost dată pe 18 aprilie 2024. 

Citiți mai jos cum au concluzionat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe