Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Culturii a declarat că preţul sculpturii lui Brâncuși, ”Cuminţenia Pământului”, este mult mai mare de 11 milioane de euro

Publicat

cumintenia pamantului

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a afirmat joi că preţul ”Cuminţeniei Pământului” ar fi mult mai mare decât 11 milioane de euro, cât a fost vehiculat până în prezent, precizând că îi aşteaptă pe cei care deţin în momentul de faţă această operă de artă să facă o ofertă scrisă ministerului.

„Pot să vă asigur că nu este 11 milioane de euro preţul real. Este mult mai mare, dar a fost doar o exprimare verbală a proprietarilor. Aştept oferta scrisă. Şi atunci pot să prezint: ăsta este preţul, ce decidem”, a declarat Breaz într-o conferinţă de presă la Guvern.

Ministrul Culturii a subliniat că nu doreşte să „meargă pe presupuneri”, aşa cum a făcut-o fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

„Încă îi aşteptăm la Ministerul Culturii să vină clar cu o ofertă scrisă, să ne spună care este preţul, dacă se doreşte vânzarea acestei opere de artă şi de-acolo-ncolo vom lua o decizie şi vom discuta. Dar pot să îl anunţ şi să îl asigur pe domnul Vlad Alexandrescu (…) că preţul nu este de 11 milioane, atât cât a crezut dânsul la perioada respectivă. Nu ştiu de unde a vehiculat această sumă. Dar eu aştept, nu merg pe presupuneri să vehiculez cifre în spaţiul public, decât în momentul în care voi avea la minister o ofertă scrisă din partea celor care deţin în momentul de faţă această operă de artă”, a spus ministrul.

El i-a asigurat pe toţi cei care au donat bani pentru cumpărarea ”Cuminţeniei Pământului” că le vor fi restituite sumele.

„Suntem într-o procedură continuă de rambursare a banilor care au fost strânşi şi o operaţiune declanşată în momentul respectiv, văd, de un critic constant al meu, fostul ministru Vlad Alexandrescu, fără a se gândi dacă într-adevăr opera respectivă este de vânzare, dacă într-adevăr preţul vehiculat la perioada respectivă, un preţ de circa 11 milioane de euro, este preţul real al ‘Cuminţeniei Pământului’, dar să facem o chestiune populistă: ‘haideţi să vedem câţi sunt cei care doresc să doneze bani pentru a putea cumpăra această operă de artă’. Vreau să-i asigur pe toţi cei care au donat bani şi cei care poate nu ştiu că această procedură funcţionează de peste un an de zile şi este prelungită până la 31 decembrie 2019 de returnare a banilor să depună cereri la Ministerul Culturii, dacă n-au depus până acum, iar cei care au depus banii prin diverse bănci îi vor primi înapoi în cel mai scurt timp”, a precizat Breaz.

Ministrul Culturii a menţionat că operaţiunea de returnare a acestor sume este una „extrem de amplă şi complexă, pentru că sunt tabele şi liste cu mii de persoane care trebuie toate verificate din punct de vedere legal, astfel încât returnarea banilor să fie făcută tocmai persoanelor care au plătit banii respectivi”.

„Colaborăm bine şi foarte bine cu băncile şi eu sper într-o perioadă extrem de scurtă să putem să anunţăm iarăşi sumele care au fost returnate. Dar acest lucru se întâmplă zilnic, sume mici, bineînţeles, că nu au fost donaţii extrem de mari, dar atunci când vom avea şi vom centraliza sumele respective, vom putea să anunţăm sumele globale care au fost returnate”, a mai spus Valer-Daniel Breaz. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe