Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Culturii, despre reforma Copyright pe internet: Va fi în favoarea autorilor, care vor fi remuneraţi corect

Publicat

internet

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a declarat marţi seara că reforma europeană a drepturilor de autor pe internet va fi în favoarea autorilor, care vor fi remuneraţi corect şi că acuzaţiile aduse acestei directive sunt nefondate.

„Au apărut în presă foarte multe articole, acuze, dar sunt nefondate, pentru că nici măcar cei care au acuzat nu au văzut această directivă, nu au văzut forma finală. Sunt chestiuni de manipulare şi doar presupuneri. Este o directivă asupra căreia se lucrează de trei ani de zile. Austria a încercat să finalizeze această directivă în luna decembrie. Au mai avut câteva articole pe care nu au reuşit să le negocieze. Am terminat noi negocierile, iar în final 23 de state europene au susţinut şi susţin această directivă. S-a votat ieri în Parlamentul European. Mai durează din punct de vedere tehnic vreo două luni de zile, iar pe urmă fiecare stat european are o perioadă de doi ani în care poate să transpună directiva conform legislaţiei fiecărei ţări europene. Această directivă nu face altceva decât să clarifice anumite lucruri, să fie în favoarea tuturor celor care produc muzică, filme, teatru, alte chestiuni ce se găsesc pe internet, astfel încât aceştia să fie remuneraţi corect în funcţie de munca pe care au depus-o”, a precizat Breaz, pentru TVR 1.

Ministrul a menţionat că, în momentul în care cineva foloseşte un anumit material, va trebui să îl contacteze pe autor, în vederea încheierii unui contract.

„În momentul în care cineva foloseşte un anumit articol, trebuie şi este obligat de această directivă să contacteze autorul materialului respectiv – material spunând generic – şi să discute, să încheie un contract prin care persoana respectivă să fie remunerată corect şi în funcţie de profitul pe care îl generează, practic, pentru anumite companii materialul ce aparţine unui anumit autor. E greşit să se spună că blochează, că vor dispărea anumite site-uri. (…) Nu va avea absolut nimeni de suferit. Nici cititorii, dimpotrivă. Vor avea de câştigat, vor avea ştiri de calitate, vor avea informaţii, filme, muzică de foarte bună calitate. Vom avea un echilibru. Iar autorii vor fi remuneraţi corect”, a adăugat el.

Breaz a explicat că acest lucru ar urma să fie valabil şi în cazul distribuirii pe pagina de facebook a unei piese muzicale.

„Da, poate fi share-uită piesa respectivă pe pagina dumneavoastră, dar la un moment dat veţi fi contactat de cineva, pentru că în momentul în care aţi share-uit piesa respectivă, se consideră că (…) s-ar putea să câştigaţi ceva în urma difuzării. Dar nu se pune problema aşa. Dar cei care vor avea exclusivitate asupra drepturilor de autor pentru o anumită piesă cu siguranţă vă vor sesiza la un moment dat”, a mai precizat ministrul.

Parlamentul European a adoptat marţi cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte aşteptat de media şi lumea culturală, dar contestat de platformele americane şi susţinătorii libertăţii internetului.

AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Cum atrag imobiliarii din Cluj clienții cu prețuri FALSE. Pun lei în loc de euro

Publicat

apart e1660797592642.jpg

O clujeancă a sesizat ce anunțuri fac imobiliarii din Cluj-Napoca pentru a atrage clienții aflați în căutarea unor apartamente, dar, mai, ales tupeul unora.

”Ce concluzie tragi când te uiți pe anunțuri care includ prețuri și au secțiune specială unde trebuie să fie trecut, el – prețul, și acolo unde scrie „lei”, vezi o sumă? Deduci că cel care a scris-o știe să citească și te aștepți să fie reală, nu?
Suni, discuți de anunț și vânzătorul spune: „Aaaaa, păi ăla e prețul în euro.”

Tu continui pe logică:
„Dar acolo scrie lei.”
Vânzătorului nu îi pasă de argumentul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Caz șocant în Noua Zeelandă. O familie a câștigat la o licitație două valize în care se aflau cadavrele a doi copii

Publicat

Auckland sursa pixabay
fotografie cu caracter ilustrativ

Cadavrele a doi copii mici au fost găsite în valize câștigate de o familie din Noua Zeelandă la o licitație într-un depozit, notează itv.com.

Poliția spune că rămășițele descoperite în valize într-un depozit din Noua Zeelandă aparțineau la doi copii și fuseseră ascunse timp de mai mulți ani.

Copiii, care aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani, erau morți de mai mulți ani, iar valizele se aflau în depozit de cel puțin trei sau patru ani, a declarat detectiv Tofilau Faamanuia Vaaelua.

„Din examinarea postmortem se pare că erau de vârsta școlii primare. Trupurile lor au fost ascunse în două valize de dimensiuni similare”, a spus detectivul.

El a declarat că ancheta se află în faza incipientă, dar va fi riguroasă. „Aceasta include să răsoundem unde, când și cum s-a întâmplat”, a declarat detectivul poliției neozeelandeze pentru jurnaliștii din Auckland.

Caz șocant în Noua Zeelandă: De unde a cumpărat familia obiectele personale și de uz caznic

Familia cumpărase obiectele personale și de uz casnic la o licitație online și le-a transportat acasă săptămâna trecută.

Vaaelua a subliniat că nu au avut nimic de-a face cu decesele și că au fost, în mod normal, îndurerați de descoperirea lor.

Săptămâna trecută, poliția a stabilit pentru prima dată locul crimei la locuința din Auckland și a deschis o anchetă pentru omor, dar a refuzat să intre în detalii până.

Caz șocant în Noua Zeelandă: Ce a mai declarat detectivul Vaaelua 

Vaaelua a declarat că procedurile de identificare a copiilor sunt în curs de desfășurare, dar că aceștia au rude care locuiesc în Noua Zeelandă.

El a mai spus că poliția a contactat Interpolul și agențiile de poliție din străinătate. Un posibil indiciu este că poliția ar putea crede că suspectul sau suspecții locuiesc acum în străinătate.

„Echipa de investigație lucrează din greu pentru a trage la răspundere persoana sau persoanele responsabile de moartea acestor copii”, a declarat Vaaelua.

El a spus că a fost un caz dificil pentru echipa de investigație.

„Indiferent de câți ani servești și investighezi cazuri oribile ca acesta, nu este niciodată o sarcină ușoară”, a spus el. „Eu însumi sunt un părinte de copii mici. Dar avem o treabă de făcut”, a mai spus el.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Artista Oana Bozga-Pintea, interpretare de excepție în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Filmarea a devenit virală

Publicat

oana bozga.jpg

Artista Oana Bozga-Pintea a postat pe pagina ei de Facebook o interpretare de excepție a unui imn bisericesc, iar filmarea a adunat în doar câteva zile peste un milion de vizualizări și mii de comentarii.

”În această seară, după Slujba Prohodului Preasfintei Fecioare Maria, am înălțat din Catedrala Reîntregirii Neamului imnul Adormirii Maicii Domnului, o priceasnă profundă, o rugăciune sfântă…

Sărbătoare binecuvântată vă doresc, cu inimile lipite de Cer! Măicuța Sfântă să ne ocrotească pe toți!” a scris artista pe contul ei oficial de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Clujul VERDE. Investiție de peste 2,4 MILIOANE de euro pentru Parcul Ștefan cel Mare. Ce cuprinde PROIECTUL

Publicat

299679346 612038896959464 2249554260669380524 n e1660838112882.jpg

Primarul municipiului Cluj-Napoca a fost în vizită de lucru la parcul din Piața Ștefan cel Mare, cunoscut în trecut ca „Mica promenadă”. Proiectul de revitalizare cuprinde o suprafață de peste 1,2 hectare, anume esplanada și spațiile verzi adiacente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca.

„Aici se realizează un spațiu public calitativ și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional.

Proiectul include plantarea a 64 arbori pe lângă cei existenți,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe