Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Dezvoltării: România se află între primele 10 ţări DIN LUME în ceea ce priveşte expunerea la risc seismic

Publicat

ministrul cseke attila ministrul dezolvarii sursa foto facebook cseke attila
sursa foto: Facebook/ Cseke Attila

România se află printre primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte expunerea la risc seismic ca suprafaţă, a declarat, joi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Potrivit ministrului, noul program naţional de reducere a acestuia aprobat de Guvern este „extrem de important”, beneficiind de o finanţare nerambursabilă din bugetul de stat şi de un mecanism mult simplificat.

Potrivit acestuia, proiectul va ajunge cel mai probabil săptămâna viitoare în Parlament şi a fost susţinut de toate partidele din coaliţia de guvernare.

„Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic, care instituie un program complet nou, cu o filozofie total diferită faţă de cea actuală. Un program naţional de consolidare de risc seismic. Personal, îl consider cel mai important program de investiţii lansat şi cel mai important proiect de act normativ pe care l-am promovat cu privire la un program de investiţii din mandatul meu de ministru al Dezvoltării, pentru că el vine să abordeze problematica riscului seismic. România este, din păcate, între primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte expunerea la risc seismic ca suprafaţă. Două treimi din suprafaţa României sunt expuse la risc seismic de gradul I şi gradul II”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că programul naţional de reducere a riscului seismic include nu doar clădirile de locuinţe, ci şi pe cele publice, precum şi clădirile potenţial producătoare de pagube.

„Foarte important, ceea ce este o schimbare radicală de abordare a statului român este o finanţare nerambursabilă din bugetul de stat, faţă de prevederile actualei reglementări care evident sunt perimate. În ultimii 7 ani nu s-au alocat fonduri semnificative pentru că nu s-au putut aloca pe procedurile birocratice şi depăşite din programul actual”, a completat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că se va institui prin intermediul Cărţii funciare o interdicţie de vânzare de 25 de ani, cu diferenţa că prin noul program sumele pentru consolidare investite de stat nu trebuie restituite. În cazul în care cineva doreşte să vândă imobilul va trebui să restituie întreaga sumă care îi revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat.

„Ceea ce ştim astăzi este că, din informaţiile pe care le avem, unul dintre neajunsurile funcţionării de până acum este şi faptul că nu avem o bază de date cu privire la câte imobile şi ce categorii de imobile avem în risc seismic. Din datele pe care noi le avem, dar acestea în mod cert nu concordă în mod exact cu realitatea, în Bucureşti sunt cel puţin 2.216 clădiri în risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor categorii de riscuri seismice. (…) În ţară – 471 de clădiri. În mod evident, sunt mult mai multe clădiri”, a arătat ministrul. Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România. Proiect ambițios de 130 de milioane de euro

Publicat

utcn hub hidrogen1.jpg

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).

Acest proiect ambițios, anunțat de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, joi, 21 noiembrie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aiudeanul Andrei Rațiu, dorit de cele mai mari echipe din Europa. Un club italian vrea să îl transfere și este gata de negocieri

Publicat

aiudeanul andrei rațiu, dorit de cele mai mari echipe din

Andrei Rațiu, fotbalistul Naționalei născut la Aiud, este în acest moment jucătorul român cel mai curtat de marile echipe din Europa. După ce Barcelona, Atletico Madrid, Bayer Leverkusen și Tottenham și-au arătat interesul pentru el, o altă echipă mare este dispusă să discute despre clauza de 25 de milioane de euro pe care o are acesta în contractul cu Rayo Vallecano. 

Este vorba despre Napoli, club care este gata să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident rutier grav pe DN 7 la Vințu de Jos. Două persoane rănite. Impact între un camion și o autoplatformă. Trafic blocat

Publicat

accident rutier grav pe dn 7 la vințu de jos.

Accident rutier grav pe DN 7 la Vințu de Jos, vineri seara. La fața locului intervin pompierii din Sebeș.

Au fost implicate un camion și o autoplatformă.

Din primele date, două persoane ar fi rămas prinse în caroseria autovehiculelor, iar una ar fi în stare de inconștiență.

Potrivit ISU Alba, se acționează pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare.

Au fost mobilizate echipaje cu autospeciale de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

Publicat

louis munteanu e1732275450198.jpg

Cumpărat de CFR Cluj de la Fiorentina în vara acestui an cu 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu, în vârstă de 22 de ani, a ajuns să fie „curtat” de trei echipe, conform patronului Nelu Varga.

Spania, Italia și Germania ar fi țările de proveniență a acestor oferte.

Varga se declară mulțumit de jocul lui Munteanu și, în ciuda interesului pentru atacant, nu vrea să-l vândă până la vară.

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe