EDUCATIE
Ministrul Educației a semnat ordinul: Vacanţa de primăvară va include Paştele ortodox

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat vineri, 10 martie 2023, ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. Ordinul prevede că vacanţa de primăvară va include Paştele ortodox.
„Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului școlar 2023-2024.
A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanța de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, se arată pe pagina Facebook a Ministerului Educației.
Ordinul prevede:
– durata cursurilor: 36 de săptămâni
– data începerii cursurilor: 11 septembrie 2023
– data încheierii cursurilor: 21 iunie 2024
– săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
– desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Programele se vor desfășura în intervale de cursuri diferite.
Vacanța de primăvară era prevăzută inițial pentru 13-21 aprilie şi a fost mutată în intervalul 27 aprilie – 7 mai 2024.
Ordinul va fi disponibil, în formă integrală, pe site-ul Ministerului Educației, după publicarea în Monitorul Oficial.
(sursa: Mediafax)
EDUCATIE
Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a vor fi prelungite până pe data de 13 iunie. De asemenea, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada 14-23 iunie.
„Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice.
De asemenea, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a.
Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională.
Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie.
În ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar.
În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie.
În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie’, a declarat Ligia Deca, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Ministrul a făcut o serie de precizări cu privire la încheierea situaţiei şcolare
Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte probele scrise pentru ambele examene naţionale, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului.
„Şi ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru ca toţi elevii, toţi absolvenţii, să poată să îşi urmeze parcursul educaţional care li se potriveşte acolo unde doresc ei să meargă mai departe.
Evident, şi noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens”, a completat Deca.
Ministrul a făcut o serie de precizări cu privire la încheierea situaţiei şcolare.
„Ştim cu toţii că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor şi, în acest sens, avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce.
În primul rând, încheierea situaţiei şcolare în cazuri excepţionale, cum este cel de faţă, cu minimum două note sau calificative, de către profesorii care predau acele discipline, nu vorbim despre încheierea situaţiei şcolare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective.
Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Ce susține Deca
Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru”, a explicat Deca.
De asemenea, ea a menţionat şi prevederea privind eliminarea obligativităţii validării situaţiei şcolare în ansamblu, la nivel de şcoală, de către consiliul profesoral.
„De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp şi importanţa ca toţi elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, am simţit nevoia să simplificăm procedurile fireşti, normale, prin care acest lucru se întâmplă.
Din nou, asta nu înseamnă că situaţia şcolară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligaţie”, a mai afirmat Deca. Agerpres
sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat joi, 8 iunie, că regulamentul de organizare a fost modificat, astfel încât să se faciliteze încheierea situației școlare cu un număr mai mic de note.
„Am simplificat procesul de încheiere a situațiilor școlare prin modificarea regulamentului intern și al funcționării în sistemul de învățământ. Astfel, cadrele didactice pot finaliza situațiile școlare cu mai puține note.
Deci, nu ne bazăm pe numărul de note care ar fi fost necesar într-un an fără întreruperi, ci încercăm să facilităm încheierea situațiilor școlare în beneficiul elevilor”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.
EDUCATIE
Probele de testare a competenţelor de la Bacalauareat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că în situația în care greva din sistemul de învățământ va persista, probele de evaluare a competențelor de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele obținute în clasă la acele materii.
„Eu cred că nu vom fi în această situaţie.
Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probleme de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele de pe parcursul… la materiile corespunzătoare.
Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care ei trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual. Însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi sunt funcţionale.
Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a spus Deca la Europa FM.
Probele de testare a competenţelor de la Bacalauareat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă. Ce susține ministrul Educației
Ea a mai afirmat că aceasta este una dintre măsurile care ar putea fi luate în calcul de Ministerul Educaţiei.
„Dacă vom fi în această situaţie, avem la îndemână măsuri care să nu pună şi mai multă presiune pe elevi.
Cred că este important ca finalul examenului de Bacalaureat să le permită absolvenţilor de liceu să se înscrie la facultăţile pe care şi le doresc”, a explicat ministrul.
Ligia Deca a spus că cei care se află în situaţie de corigenţă la materiile la care s-ar putea echivala notele ar putea primi o notă în plus.
„Cei care se află în situaţie de corigenţă pot avea o notă în plus.
Pentru ei se permite acordarea unei note în plus faţă de minimum, în aşa fel încât să poată ei avea şansa să remedieze această situaţie”, a declarat Deca. Agerpres
EDUCATIE
Ligia Deca: Peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei privind majorările salariale

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă că peste 15.000 de persoane din domeniul educației, inclusiv 10.000 de cadre didactice, au renunțat la grevă după adoptarea ordonanței care prevede majorări salariale.
Potrivit ministrului, la nivel naţional în peste 1.000 de unităţi de învăţământ nicio persoană nu face grevă.
„Ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României şi ca urmare a ordonanţei de urgenţă 53 date la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învăţământ, putem anunţa că în acest moment de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice.
În acest moment avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă. (…)
Numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170 între 31 mai şi 6 iunie”, a spus Deca.
Deca a spus că vor fi reluate miercuri negocierile cu federaţiile sindicale.
„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern şi sperăm ca prin discuţiile pe care le vom relua în contextul negocierii Contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţie vom relua aceste negocieri cu federaţiile sindicale mâine şi în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua – mă refer aici la negocierile pe Legea salarizării – vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor”, a arătat demnitarul.
Ligia Deca: Peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei privind majorările salariale. „ Încet, încet cadrele didactice revin în clase”
Ministrul a afirmat că sunt judeţe precum Prahova, unde participarea la grevă este de 25%, dar şi judeţe precum Hunedoara în care participarea este mai mare mare de 80%.
„În ceea ce priveşte procentul de personal aflat în grevă la nivelul judeţelor, o să dau doar ilustrativ exemple, avem judeţe care au 25% participare din total personal la grevă, mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara unde este undeva la 80%.
Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent.
Este clar că încet, încet cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare în aşa fel încât până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce priveşte salariul pe luna mai”, a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.
Ligia Deca: Peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei privind majorările salariale. „Pe 31 mai 64% dintre cadrele didactice participau la grevă”
Potrivit acesteia, persoanele care vor să renunţe la grevă trebuie să depună o cerere scrisă.
„Pentru a renunţa la grevă cei care doresc acest lucru trebuie să depună o cerere scrisă astăzi, fiind prima zi lucrătoare aceste cereri se depun în cursuri zilei de astăzi.
Centralizarea de dimineaţă de până în ora 10.00 spunea că avem un procent total de personal participant la grevă de 52,8 – 52,9%.
Procent cadre didactice din aceştia participante la grevă 59,4 – 59,5%”, a arătat Ligia Deca.
Ea a susţinut că pe 31 mai 64% dintre cadrele didactice participau la grevă. Agerpres