Connect with us

EDUCATIE

Ministrul Educației anunță modificări la organizarea concursului pentru funcţiile de directori de şcoli

PublicatMinisterul Educaţiei va propune, luni, Comitetului pentru Dialog Social demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie şi nu începând din 27 iulie, cum prevede metodologia aflată în dezbatere publică, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Am discutat şi despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori la nivel naţional. Această metodologie, la nivel de proiect, se află în dezbatere începând cu data de 4 iunie, dezbatere publică ce urmează a se încheia luni, 14 iunie. (…) Am primit mai multe propuneri, am încercat să identificăm numitorul comun al acestor propuneri, din partea colegilor din nord-vest, reprezentanţilor primarilor, sindicatelor şi, punând în balanţă argumentele pro şi contra, plusurile şi minusurile, luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni, începând cu ora 9,00, la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci organizată imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”, a afirmat, la Iaşi, Cîmpeanu.

Numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022

„Iniţierea concursului ar putea să fie făcută în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie. Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, în luna decembrie am putea avea numirile făcute cu începere din semestrul al II-lea, adică cu data de 10 ianuarie. Acesta este un avantaj de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu directori numiţi după criterii de competenţă, care să privilegieze exclusiv competenţa”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, au fost argumente în favoarea organizării concursului începând cu 27 iulie, dar Ministerul Educaţiei este deschis şi „are disponibilitate de adaptare”.

„Au existat o serie de argumente pentru organizarea concursului cât mai grabnic, începând cu 27 iulie. Printre avantaje: am fi putut ca, atunci când am avea nevoie să numim interimarii în luna august, să putem să ne orientăm doar către aceia care au promovat examenul scris cu notă peste 7 şi mai sunt şi alte argumente care au susţinut această propunere. Dar, Ministerul Educaţiei este deschis la argumente atunci când argumentele vin convergent din mai multe părţi, are disponibilitate de adaptare şi aceasta este propunerea pe care luni o vom face noi, Ministerului Educaţiei, Comitetului pentru Dialog Social”, a indicat Sorin Cîmpeanu.

Propunere: 50% nota la examenul scris și 50% interviul

Ministrul Educaţiei a adăugat că se ia în considerare ca ponderea la probele de examen să se schimbe astfel încât să conteze în nota finală – 50% examenul scris şi 50% interviul.

„O a doua problemă pusă în discuţie a fost aceea a ponderii între examenul scris şi proba de interviu. În proiectul de metodologie, avem o pondere de 40% examen scris, 60% probă de interviu pentru constituirea notei finale. Luăm în considerare şi vom discuta în Ministrul Educaţiei şi varianta în care ponderile vor fi 50% examen scris, 50% proba de interviu”, a spus Cîmpeanu.

El a menţionat că a agreat şi propunerea de a exista posibilitatea de a se putea contesta şi proba de interviu, nu numai proba scrisă, precizând că se va analiza şi concluziile vor fi făcute publice. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Definitivat 2021: 72,9% dintre participanți au promovat examenul național

Publicat

examen

Reprezentanții Ministerului Educației. au anunțat că 72,9% dintre participanți au promovat examenul național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2021. Rezultatul ar putea fi modificat după contestații.

Potrivit Ministerului Educației, procentul de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 72,90%, în creștere cu peste 3,5%, comparativ cu anul trecut (69,17%). Rezultatele obținute de candidați au fost publicate miercuri, de către Ministerul Educației, pe site și în centrele de examen.

Peste 5.700 de candidați au promovat cu medii între 8 și 10

Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 5.782 de candidați cu medii între 8 și 10.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 8.300 de candidați. Dintre aceștia, 366 de candidați s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Lucrările a doi candidați au fost anulate în centrele de evaluare.

„Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 187 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 701 candidați au primit note între 9,50 și 9.99. De asemenea, 3.232 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidați”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen miercuri și joi. Rezultatele finale vor fi publicate pe 28 iulie.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Titularizare 2021: ASTĂZI, proba scrisă. Reguli și detalii despre examen

Publicat

sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay

Proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor/ catedrelor didactice vacante/ rezervate din învăţământul preuniversitar (titularizare) va avea loc miercuri, în Capitală fiind disponibile 658 posturi didactice/ catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, informează Inspectoratul Şcolar.

Proba va începe la ora 9,00, în 6 centre de concurs şi 4 unităţi arondate centrelor, respectându-se toate măsurile igienico-sanitare, valabile în cazul examenelor naţionale, privind normele de acces în spaţiile de examen, în vederea protejării candidaţilor şi a personalului implicat, în contextul situaţiei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19, precizează sursa citată.

Pentru susţinerea acestei probe, în Bucureşti s-au înscris 3.250 de candidaţi.

Candidaţii trebuie să fie prezenţi în sală cel mai târziu la ora 8,15. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, cu posibilitatea prelungirii cu una – două ore în situaţiile speciale (candidaţi nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficienţe de vedere).

În aceste cazuri, comisiile judeţene de organizare şi desfăşurare a concursului asigură condiţii de egalizare a şanselor pentru candidaţii cu deficienţe, prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice deficienţei respective.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 122 de discipline de concurs sunt asigurate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi vor fi publicate după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16,00).

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul http://titularizare.edu.ro.

Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau se transmit prin mijloace electronice în zilele de 27 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21,00, respectiv 28 iulie, până la ora 12,00. Contestaţiile pot fi transmise şi prin email, după afişarea rezultatelor, până în data de 28 iulie, ora 12,00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site în data de 3 august.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică şi inspecţia la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă, se realizează în şedinţe publice sau online, organizate de către inspectoratele şcolare în intervalul 4 – 5 august. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Aur la Robotică pentru România la Campionatul de la Chicago. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani când nu câștigă o echipă din SUA

Publicat

sursa foto: Facebook

Performanță extraordinară pentru echipa României de Robotică, care a câștigat locul întâi la Campionatul Internațional de la Chicago. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când finala nu a fost câștigată de o echipă din Statele Unite ale Americii.

Echipa de Robotică a României AutoVortex a obţinut Locul I la Campionatul Internaţional de Robotică desfăşurat în SUA, la Chicago, în perioada 16 şi 17 iulie.

Echipa României a învins în finală alianța formată din cele mai bune echipe americane și a reușit să stabilească un nou record mondial la puncte.

Prima dată în ultimii 30 de ani când Finala Mondială nu este câștigată de o echipă din SUA

Reușita este cu atât mai mare cu cât este prima dată când o echipă din afara SUA a reușit să câștige locul 1.
Echipa de Robotică a României este coordonată de asist. univ. dr. Panea Ionuț Valentin din cadrul Departamentului de Finanţe al Academiei de Studii Economice din București și mentorată de către studentul emerit Ion Rareș Ștefan.
Elevii participanți au mai fost următorii: Cudrici Dimitrie Sebastian – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Cezar Andrei Dunuță – Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, Brînzan Victor – Școala Britanică din București, Radu Andrei Laurențiu – Colegiul Național „Vladimir Streinu” din Găești, Grec Carina Gabriela – Colegiul Național „Școala Centrală” din București, Amariei Claudia Catrinel – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, Vasile Theodor Adrian – Colegiul Național „Mihai Neculce” din București, Iacob Ana Maria – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Caraenache Ștefan – Colegiul Național „Matei Basarab” din București, Ungureanu Radu – Colegiul Tehnic „Petru Maior” din București, Milea Răzvan Iacob – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, Ungureanu Victor Bogdan – Liceul Cronos din București, Rusu Luca – Școala Americană din Voluntari, Vișoiu Mihnea – Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Melnic Mihai – Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Iași.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 9.000 de candidați participă miercuri la proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ

Publicat

sursa foto: Facebook / Ministerul Educației - România

Aproape 9000 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe, miercuri, începând cu ora 9,00, la proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, sesiunea 2021, care se va desfăşura la 98 de discipline în 42 de centre de examen, informează Ministerul Educaţiei. Aici: Rezultate Definitivat 2021

Potrivit unui comunicat al instituţiei, au fost admişi la proba scrisă cei 8.839 de candidaţi (dintr-un total de 9.370 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar) care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obţinute la inspecţia la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).

Vor fi respectate măsurile specifice în vigoare

Candidaţii vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7, 30 şi, cel mai târziu, la ora 8, 00, în baza unui document de identitate valabil.

Vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naţionale, referitoare la normele de prevenire şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precizează sursa citată.

Durata de redactare a lucrărilor este de patru ore de la primirea subiectelor, timp ce poate fi depăşit numai în cazul candidaţilor cu cerinţe speciale cărora, ca urmare a solicitării şi pentru asigurarea egalităţii de şanse, li s-a aprobat acest lucru.

Disciplinele cu cel mai mare număr de candidați înscriși

La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română (3.006), învăţământ primar în limba română (1378), educaţie fizică şi sport (977), psihopedagogie specială (423), limba şi literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346), se mai arată în comunicat.

Elaborarea subiectelor, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale la solicitarea candidaţilor, elaborarea baremelor de evaluare şi afişarea acestora, după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, sunt asigurate de Centrul National de Politici şi Evaluare în Educaţie. După finalizarea probei scrise, subiectele şi baremele de evaluare se vor afişa şi la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 21 iulie, în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro, adaugă sursa menţionată.

Contestațiile se depun la centrele de examen în zilele de 21 și 22 iulie

Contestaţiile se depun la centrele de examen în zilele de 21 şi 22 iulie. Rezultatele finale se afişează pe 28 iulie la centrele de examen şi pe site-ul menţionat.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puţin 8.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Odată obţinută definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, arată Ministerul Educaţiei.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate