EVENIMENT
Ministrul Energiei a anunțat până când se pot depune proiectele pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la data de 16 august iar valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită este de 50 milioane euro pe întreprindere, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Investim în energie curată! 149 de milioane de euro prin PNRR pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro!
Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii”, a scris marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a anunțat până când se pot depune proiectele pentru producția de hidrogen din surse regenerabile: Cine sunt solicitanții eligibili
Solicitanţii eligibili sunt: producători de gaz natural, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare de energie electrică, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare/consumatoare de hidrogen, unităţi administrativ-teritoriale, institute naţionale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.
Comisia Europeană a aprobat, luni, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă („MRR”) pentru a sprijini producţia de hidrogen din surse regenerabile, informează un comunicat de presă.
„Această schemă în valoare de 149 de milioane euro permite României să îşi consolideze capacităţile de producţie de hidrogen din surse regenerabile, limitând în acelaşi timp posibile denaturări ale concurenţei.
Ministrul Energiei a anunțat până când se pot depune proiectele pentru producția de hidrogen din surse regenerabile: La ce va contribui măsura adoptată
Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen şi a ambiţiilor Pactului verde european.
Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi, în conformitate cu planul REPowerEU”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Schema notificată de România, care se va desfăşura până la 31 decembrie 2023, va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.
Schema va sprijini construcţia de noi instalaţii pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacităţi de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză care să producă cel puţin 10.000 de tone de hidrogen pe an. Agerpres
EVENIMENT
Accident rutier pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Trafic blocat după ce un camion a derapat

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Traficul rutier este blocat în zonă, a anunțat IPJ Alba.
Din primele date, un autocamion ar fi derapat. Nu sunt persoane rănite.
Revenim cu amănunte.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Puncte de aprovizionare cu apă menajeră, amenajate de Primăria Dej. Alimentarea cu apă, oprită timp de trei zile

Primăria Dej ia măsuri pentru a reduce impactul sistării alimentării cu apă în oraș, programată în intervalul 21-23 mai. 40 de rezervoare cu apă menajeră vor fi amplasate în cartiere și instituții publice.
În contextul lucrărilor anunțate de Compania de Apă Someș, care vor duce la întreruperea alimentării cu apă potabilă în municipiul Dej între 21 și 23 mai, autoritățile locale au demarat un plan de intervenție pentru a asigura accesul populației la apă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Cetățeni din Sri Lanka, angajați în Alba, au fost instruiți de Poliția Rutieră privind legislația circulației

Cetățeni din Sri Lanka, angajați în Alba, au fost instruiți de Poliția Rutieră privind legislația circulației. Activitatea s-a derulat luni, în contextul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.
Polițiști ai Serviciului Rutier Alba, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Alba, au organizat o activitate de prelucrare a legislației rutiere, cu străinii aflați pe raza județului.
La această activitate au participat cetățeni din Sri Lanka,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Furnizarea apei potabile, întreruptă în mai multe localități din Alba, după o avarie la rețea

Furnizarea apei potabile a fost întreruptă luni, în jurul amiezii, în localitățile Galați, Feneș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Văleni și Meteș, în urma producerii unei avarii la rețeaua de alimentare în satul Galați.
Potrivit operatorului Apa CTTA, echipa de intervenție este prezentă la fața locului și depune toate eforturile pentru remedierea defecțiunii în cel mai scurt timp posibil.
La reluarea furnizării apei potabile, este posibil să apară depășiri ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro