Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Energiei: România are înmagazinate 2,878 miliarde metri cubi de gaze naturale

Publicat

burduja sursa burduja.ro

România are înmagazinate 2,878 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%, ceea ce înseamnă că şi-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen, a anunţat, joi, Ministerul Energiei.

Potrivit legislaţiei europene şi angajamentelor asumate la nivel de ţară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024 – 2025, are termen limită data de 1 noiembrie 2024.

”Dacă va fi o iarnă grea, există şi posibilitatea de a importa gaze naturale sau GNL”

„Ne menţinem angajamentul din iarna trecută şi pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. România este, ca de fiecare dată, un partener solid pentru Uniunea Europeană.

Prin respectarea acestor ţinte asumate, ţara noastră va juca în continuare rolul de pilon de stabilitate pentru întreg sectorul regional. Suntem pregătiţi de iarnă în ceea ce priveşte gazele naturale: putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze şi scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze în fiecare zi.

Datorită investiţiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există şi posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizat că de la 1 octombrie va începe activitatea şi la terminalul GNL de la Alexandroupolis, prin care se vor putea livra gaze din afara Federaţiei Ruse pentru restul Europei.

”Dacă va fi nevoie, o să-i ajutăm şi pe fraţii noştri de peste Prut”

„O altă veste bună este şi că, de la 1 octombrie, va începe activitatea şi la terminalul GNL de la Alexandroupolis. Această unitate plutitoare de stocare şi regazificare este esenţială pentru Coridorului Vertical – o iniţiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federaţiei Ruse pentru restul Europei.

Astfel, reuşim să ne asigurăm securitatea energetică – cel puţin în ceea ce priveşte gazele naturale – prin diversificarea atât a surselor, cât şi a rutelor de aprovizionare cu gaze din import, la nevoie. Şi, la fel de important: sunt gata, dacă va fi nevoie, să-i ajutăm şi pe fraţii noştri de peste Prut.

Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la atingerea obiectivelor noastre, de la producătorii de gaz românesc la Romgaz şi Engie, care asigură capacitatea de înmagazinare de gaze a României, la utilizatorii de capacitate,” a adăugat Burduja.

Depogaz, companie deţinută 100% de către Romgaz, operează 5 depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2,87 miliarde mc/ciclu.

Potrivit sursei citate, situaţia actuală a capacităţilor operate de Depogaz se prezintă astfel: Bilciureşti – capacitate activă: 1,310 miliarde mc/ciclu; Urziceni – capacitate activă: 360 milioane mc/ciclu; Bălăceanca – capacitate activă: 50 milioane mc/ciclu; Sărmăşel – capacitate activă: 900 milioane mc/ciclu; Gherceşti – capacitate activă: 250 milioane mc/ciclu.

De asemenea, Depomureş, controlat de Engie, deţine un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane mc/ciclu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri că Uniunea Europeană are depozitele de gaze pline în proporţie de 90%, atingând acest nivel cu două luni înainte de data stabilită, ceea ce garantează alimentarea cu energie a blocului comunitar şi stabilitatea pieţelor energetice.

Depozitele de gaze ale UE sunt acum pline în proporţie de 90%

„Depozitele de gaze ale UE sunt acum pline în proporţie de 90%, atingând obiectivul nostru înainte de data limită, de 1 noiembrie”, a anunţat Von der Leyen, pe contul oficial de X.

Aceasta a subliniat că „impulsionând energiile regenerabile, economisind energia şi găsind noi furnizori, putem să înmagazinăm gaze pentru iarnă. Asta garantează alimentarea noastră cu energie şi menţine stabile pieţele energetice”.

De la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, Europa a încercat să se rupă de dependenţa de gazul rusesc şi s-a angajat ferm în aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, mai scrie EFE.

De atunci, piaţa a fost foarte sensibilă la fluctuaţiile bruşte în ceea ce priveşte oferta privind această sursă de energie.

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alegeri SUA 2024: Oprah Winfrey o susține pe Kamala Harris la Casa Albă. ”Să alegem adevărul. Să alegem onoarea şi să alegem bucuria!”

Publicat

oprah winfrey sursa facebook
sursa foto: Facebook

Celebra prezentatoare de televiziune Oprah Winfrey, una din cele mai importante figuri ale culturii populare din Statele Unite, i-a îndemnat miercuri pe americani să aleagă „bucuria” şi să o propulseze la Casa Albă pe vicepreşedinta Kamala Harris, transmite joi EFE.

Într-un discurs însufleţit la Convenţia Naţională Democrată din Chicago, Oprah Winfrey a îndemnat un public entuziast: „Să alegem adevărul. Să alegem onoarea şi să alegem bucuria!”

Winfrey a subliniat originile lui Harris, menţionând că, în curând, americanii îşi vor învăţa copiii despre cum fiica a doi imigranţi, o indiană şi un jamaican, „a crescut pentru a deveni al 47-lea preşedinte al SUA”.

„Acesta este cel mai bun lucru despre SUA”, a susţinut Oprah Winfrey în timp ce publicul aplauda şi scanda „SUA, SUA!”

Menţionând că este înregistrată ca independentă, dar că l-a susţinut de ani de zile pe fostul preşedinte democrat Barack Obama, vedeta a îndemnat acest grup de alegători să o susţină pe Kamala Harris.

„Facem apel la toţi independenţii şi la toţi cei indecişi”, a spus ea. „Ei ştiu că acest lucru este adevărat. Ei ştiu că le spun adevărul: valorile şi caracterul sunt cel mai important lucru, atât când vine vorba de leadership, cât şi în viaţă”, a afirmat Oprah Winfrey. În acest context, ea le-a cerut alegătorilor să aleagă „bunul simţ în locul prostiilor”.

Susţinerea sa faţă de fostul preşedinte Barack Obama la alegerile din 2008 a avut un impact uriaş în alegerile primare din cadrul Partidului Democrat împotriva lui Hillary Clinton. În 2016, după ce Barack Obama a părăsit preşedinţia, Winfrey a susţinut-o pe fostul secretar de stat, dar nu s-a implicat în campanie.

La alegerile din 2020, Oprah Winfrey a susţinut tandemul Joe Biden – Kamala Harris, sărbătorind faptul că Harris ar putea deveni prima femeie care să ocupe funcţia de vicepreşedinte al SUA.

Sprijinul său pentru Kamala Harris şi, în special, participarea sa la evenimente de campanie ar putea fi cheia pentru mobilizarea electoratului la alegerile din noiembrie, în care candidata democrată se va confrunta cu fostul preşedinte republican Donald Trump.

Înainte de Winfrey, Amanda Gorman, o poetă afro-americană care a recitat unul din poemele sale la ceremonia de învestire a preşedintelui Joe Biden în 2020, a urcat pe scenă la Chicago pentru a citi o poezie despre ce înseamnă America şi valorile care îi unesc pe cetăţeni ca naţiune.

Vorbind despre ideea visului american, Gorman a evocat titlul autobiografiei lui Barack Obama, ‘The Audacity of Hope’ (‘Îndrăzneala de a spera’). „Ziua de mâine nu este scrisă de probabilităţile provocărilor noastre, ci de îndrăzneala speranţei noastre, de vitalitatea votului nostru”, a recitat poeta americană.

„Abia acum, apropiindu-ne de acest aer rarefiat, ne dăm seama că poate visul american nu este deloc un vis, ci o provocare de a visa împreună, ca un milion de rădăcini, legate, ramificate în sus, cu umilinţă, formând un singur copac”, a spus Amanda Gorman, desemnată în 2017 drept cea mai bună tânără poetă din SUA.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani anunță că a început controalele de monitorizare pentru CAMPANIA 2024

Publicat

agricultura.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani a anunțat astăzi că a început controlul prin monitorizare (“checks by monitoring ”) pentru  Campania 2024.

Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole are ca scop verificarea condițiilor de eligibilitate, în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA, pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus, a transmis APIA Botoșani.

“Acțiunea va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 1,9 milioane de copii care merg la grădiniță sau școală vor primi fructe, legume, produse lactate şi de panificaţie

Publicat

elevi liceu sala clasa

Aproximativ 1,9 milioane de copii care merg la grădiniţă sau la şcoală vor primi în anul şcolar 2024 – 2025 fructe, legume, produse lactate şi de panificaţie proaspete,  a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Guvernul a luat astăzi mai multe decizii luate care pregătesc viitorul an şcolar. Aproape 1,9 milioane de copii care merg la grădiniţă sau la şcoală vor primi în continuare fructe, legume, produse lactate şi de panificaţie proaspete.

Continuă astfel programul pentru şcoli al României de care au beneficiat aproximativ 1,8 milioane de copii în cursul anului precedent, iar acest program continuă şi se extinde. Bugetul total al programului depăşeşte 760 de milioane de lei din care peste 86 de milioane reprezintă ajutorul financiar alocat de către Uniunea Europeană”, a spus Mihai Constantin într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că, săptămânal, copiii din grădiniţe şi şcoli până în clasa a opta inclusiv vor primi câte două porţii de fructe şi legume, trei porţii de lapte sau lactate, două porţii de produse lactate şi cinci produse de panificaţie.

„În plus, ei vor fi şi învăţaţi de ce este important să mâncăm sănătos prin acţiuni educative despre nutriţie incluse în acest program. Programul este finanţat de către Ministerul Agriculturii, dar derularea sa efectivă cade în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi în responsabilitatea directorilor grădiniţelor şi şcolilor care răspund de buna desfăşurare a acestui program”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

susa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD, chemat la Botoșani pentru un bărbat de 49 de ani care a făcut infarct

Publicat

elicopter.jpg

Publicitate

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani în aceasă după amiază pentru a prelua un bărbat de 49 de ani, aflat în stare gravă.

Bărbatul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin, respectiv la spitalul de specialitate din Iași.

Aeronava SMURD va ateriza pe heliportul din municipiul Botoșani, iar măsurile de siguranță sunt asigurate de G.I. BOTOȘANI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe