Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la DNA în dosarul Romarm

Publicat

virgil popescu sursa fb

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, au precizat surse judiciare. În dosar sunt cercetați și Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Piţurcă, şi director general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu.

Potrivit aceloraşi surse, el a fost audiat în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Piţurcă, şi director general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, în legătură cu achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Romarm, prejudiciu de peste 8 milioane lei

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Măști neconforme, în perioada pandemiei

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„În schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze, direct şi fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Percheziții derulate de Poliția Alba în Argeș: doi tineri au oferit spre vânzare online, ilegal, materiale pentru Bacalaureat

Publicat

percheziții derulate de poliția alba în argeș: doi tineri au

Polițiștii din Alba au făcut percheziții în Pitești (Argeș), la domiciliile unor tineri care ar fi oferit spre vânzare online, ilegal, materiale pentru examenul de Bacalaureat. Cei doi sunt cercetați pentru distrbuire de mărfuri pirat.

Potrivit IPJ Alba, joi, 15 mai , polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Alba, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza municipiului Pitești,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scădere a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie. Alba, pe locul 2 în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute

Publicat

scădere a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie. alba, pe

Scădere a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie. Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă o reducere considerabilă a numărului de tranzacții imobiliare în luna aprilie 2025 comparativ cu luna anterioară. Incertitudinile economice și apropierea alegerilor prezidențiale se numără printre factori care au influențat această tendință negativă pe piața imobiliară din România.

Județul Alba se află pe locul al doilea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Spot-ul festivalului de film TIFF. Cum va arăta Clujul peste 25 de ani

Publicat

tiff spot e1747380563971.png

Într-un context în care ceea ce în secolul trecut părea de domeniul fantasticului este astăzi (din ce în ce mai aproape de) realitate, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 13 – 22 iunie la Cluj-Napoca, nu doar că propune o retrospectivă trasă la temă, ci îndrăznește și să imagineze un viitor dominat de tehnologie.

Progresele în materie și erupția Inteligenței Artificiale în absolut toate domeniile au, cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

23 mai: Târgul național al firmelor de exercițiu, la Colegiul Economic din Alba Iulia, cu peste 130 de participanți din țară

Publicat

23 mai: târgul național al firmelor de exercițiu, la colegiul

La Alba Iulia, în 23 mai, este organizat Târgul național al firmelor de exercițiu ”Carolina BizFest”. Sunt înscrise peste 130 de firme de exercițiu din toată țara. Evenimentul promovează inițiativa, creativitatea și spiritul antreprenorial al elevilor.

Târgul Național al Firmelor de Exercițiu „Carolina BizFest” este organizat de Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. Evenimentul se derulează în cadrul proiectului educațional național „Din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe