EVENIMENT
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Cu toții trăiesc adevărate drame

În România aproape un număr de 74.000 de copii au părinți plecați în străinătate, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea, care precizează că a înființat un departament special care se va ocupa de problemele acestora: „Cu toții trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forțate să se maturizeze înainte de vreme”.
„Vești foarte bune pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate! Sunt aproape 74.000 de copii cu părinți plecați peste hotare. Aproape un sfert au rămas complet în grija rudelor.
Cu toții trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forțate să se maturizeze înainte de vreme.
Prioritatea noastră este ca acești copii să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranță, chiar dacă părinții, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi.
În afară de tragedia sufletească prin care copiii erau nevoiți să treacă, mulți au fost privați de drepturile lor în privința unei educații corecte, accesului la servicii de sănătate și îngrijire corespunzătoare fiecărei vârste, din cauză că părinții plecați nu îi declarau ca fiind lăsați în grija rudelor”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Campanie de informare
El arată că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este partenerul Organizației Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii.
„Prin această campanie dorim să facem cunoscute modificările legislative care înlesnesc realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești.
În sfârșit, aceste modificări legislative vitale pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, intră în vigoare în urma insistențelor noastre, după ce au fost amânate cel puțin doi ani.
Aproape 21.500 de copii au ambii părinți peste hotare, plecați pentru a căuta un trai mai bun. Am lansat această campanie de informare împreună cu Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România, Elena Tudor, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Doina Pârcălabu, secretarul general al ANPDCA Cristina Cuculas și specialiștii Salvați Copiii.
Le mulțumesc pentru participarea la eveniment și pentru implicarea în această problemă importantă consilierului prezidențial Sandra Pralong, secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru, consilierului ministrului Educației Octavia Borș, reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, DGASPC-urilor, autorităților locale și tuturor reprezentanților instituțiilor prezente”, adaugă Firea.
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Ce este Observatorul Național al Copilului
Totodată, Gabriela Firea menționează că în acest an a reușit cu ajutorul colegilor parlamentari să modificeîn mod esențial legislația.
„Practic, noile prevederi îi obligă pe cei care-și asumă creșterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au: acces la educație, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste.
De asemenea, pentru acest obiectiv, pe care îl consider extrem de important, am înființat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinți plecați la muncă în afara țării.
Lucrăm în continuare la Observatorul Național al Copilului, o bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii din România și în special pe cei aflați în situații dificile.
În paralel, așteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea rețelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, încheie Firea.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Premieră în sistemul de sănătate: Se vor introduce criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță că cel mai probabil în august vor fi introduse criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale, o premieră în sistemul sanitar românesc.
Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu de reforme care vizează stimularea performanței în sănătate, scrie Mediafax.
Alături de această noutate, vor fi regândiți și indicatorii de performanță pentru managerii unităților sanitare. Scopul este îmbunătățirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Preotul DJ mixează la Cluj: Îmi pun sufletul pe scenă ca preot. Transmit mesaje creștine, despre pace, natură, toleranță

DJ Padre Guilherme, preot catolic din Portugalia, va urca, joi seara, pe scena din Piața Cipariu din Cluj-Napoca unde va mixa cu ocazia Zilei Tinerilor Catolici.
”Trebuie să îmi pun sufletul pe scenă ca preot și asta fac, mixez această credință, dar nu aduc numai mesaje creștine, ci, de asemenea, mesaje importante în această lume în care trăim, cum ar fi respectul pentru natură, pentru culturi, toleranța, pacea care este o valoare de care trebuie să avem grijă cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alexandra Pop, student militar din Alba Iulia la Academia Navală, se află în marș de instrucție pe nava școală ”Bricul Mircea”

Alexandra Pop, o tânără din Alba Iulia, student la Academia Militară Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, specializarea Navigație, Hidrografie și Echipamente Navale, se află în aceste zile pe vestita navă de instrucție, bricul ”Mircea”.
Alexandra este absolventă a Colegiului Național Miilitar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, promoția 2023. Aceasta vrea să ajungă ofițer-inginer al armatei române.
În aceste momente, tânăra se află plecată în marșul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Mai mulți elevi au ieșit în stradă, în Piața Cetății din Alba Iulia. Protest față de intenția Guvernului de a tăia bursele

Consiliul Județean al Elevilor Alba a organizat joi, 3 iulie, un protest în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul a început la ora 19:00 și a avut scopul de a atrage atenția asupra situației elevilor din întreaga țară, care protestează încă de săptămâna trecută.
„Reducerea burselor este o acțiune care vizează direct elevii de pretutindeni, astfel vrem să facem tot posibilul ca vocea elevilor să fie ascultată, nu doar auzită”, transmit reprezentanții Consiliului…
Citește mai mult pe Alba24.ro