EVENIMENT
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Cu toții trăiesc adevărate drame
În România aproape un număr de 74.000 de copii au părinți plecați în străinătate, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea, care precizează că a înființat un departament special care se va ocupa de problemele acestora: „Cu toții trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forțate să se maturizeze înainte de vreme”.
„Vești foarte bune pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate! Sunt aproape 74.000 de copii cu părinți plecați peste hotare. Aproape un sfert au rămas complet în grija rudelor.
Cu toții trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forțate să se maturizeze înainte de vreme.
Prioritatea noastră este ca acești copii să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranță, chiar dacă părinții, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi.
În afară de tragedia sufletească prin care copiii erau nevoiți să treacă, mulți au fost privați de drepturile lor în privința unei educații corecte, accesului la servicii de sănătate și îngrijire corespunzătoare fiecărei vârste, din cauză că părinții plecați nu îi declarau ca fiind lăsați în grija rudelor”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Campanie de informare
El arată că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este partenerul Organizației Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii.
„Prin această campanie dorim să facem cunoscute modificările legislative care înlesnesc realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești.
În sfârșit, aceste modificări legislative vitale pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, intră în vigoare în urma insistențelor noastre, după ce au fost amânate cel puțin doi ani.
Aproape 21.500 de copii au ambii părinți peste hotare, plecați pentru a căuta un trai mai bun. Am lansat această campanie de informare împreună cu Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România, Elena Tudor, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Doina Pârcălabu, secretarul general al ANPDCA Cristina Cuculas și specialiștii Salvați Copiii.
Le mulțumesc pentru participarea la eveniment și pentru implicarea în această problemă importantă consilierului prezidențial Sandra Pralong, secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru, consilierului ministrului Educației Octavia Borș, reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, DGASPC-urilor, autorităților locale și tuturor reprezentanților instituțiilor prezente”, adaugă Firea.
Ministrul Familiei: Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Ce este Observatorul Național al Copilului
Totodată, Gabriela Firea menționează că în acest an a reușit cu ajutorul colegilor parlamentari să modificeîn mod esențial legislația.
„Practic, noile prevederi îi obligă pe cei care-și asumă creșterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au: acces la educație, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste.
De asemenea, pentru acest obiectiv, pe care îl consider extrem de important, am înființat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinți plecați la muncă în afara țării.
Lucrăm în continuare la Observatorul Național al Copilului, o bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii din România și în special pe cei aflați în situații dificile.
În paralel, așteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea rețelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, încheie Firea.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți
O fetiță de 13 ani a dispărut de acasă duminică, 17 noiembrie.
Copila este căutată de familie, iar cei care au văzut-o sunt rugați să sune de urgență la poliție.
Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată duminică despre faptul că DARIA-ALEXANDRA COCOI, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar din Cluj-Napoca, în jurul orei 16.30, iar până în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Astăzi, 18 noiembrie 2024, doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a efectuat o vizită oficială în județul Cluj, unde a avut întâlniri cu instituțiile din subordinea Ministerului pe care în conduce, inclusiv cu reprezentanți ai Casei Județene de Pensii.
În cadrul vizitei, ministrul a mulțumit în mod special echipelor implicate pentru eforturile lor continue depuse în cadrul procesului de recalculare a pensiilor: „Datorită…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.
FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit
La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro