Connect with us

ACTUALITATE

Majorări salariale pentru alte profesii ar putea avea loc la rectificarea bugetară

Publicat

ministrul finante adrian caciu

Majorări salariale pentru alte profesii ar putea avea loc la rectificarea bugetară, în acest moment primind bani doar profesorii şi angajaţii din sistemul sanitar, a anunţat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Pandemia este în plină desfăşurare. Aţi văzut efortul depus de personalul sanitar, iar în zona aceea chiar, din punctul meu de vedere, exista o chestiune care nu mai era suportabilă. Brancardierii, infirmierele, personalul care se ocupă până la urmă de bolnavul care ajunge la uşa spitalului, până când e consultat de medic, cred că trebuia oarecum adus într-o zonă cât de cât de recuperare. (…) Deci, o spun de la început. Nu putem în acest moment mai mult, fiind şi procedura de deficit excesiv declanşată, dar şi faptul că încă România nu dovedeşte că poate să-şi crească colectarea pe veniturile fiscale. E foarte important de menţionat. Nu pe veniturile totale, ci pe veniturile fiscale. Eu zic că începem să recuperăm (…) Nu numai despre salarii este vorba în ţara aceasta. E vorba de bani de dezvoltare, e vorba de ajuta comunităţile locale. Statul ar trebui să iasă din acel, v-am mai spus, permanent ‘n-am’. Ar trebui să găsească resurse. Asta a fost echilibrarea pe educaţie şi pe sănătate la acest moment. Ştiu că sunt şi alte categorii socio-profesionale care aşteaptă şi un am rămas angajaţi să găsim o soluţie în zona rectificării şi, dacă suntem parteneri în primul rând cu mediul economic şi facem ceea ce ne-am propus în program, sunt sigur că vom găsi soluţii”, a explicat Câciu.

Întrebat dacă o majorare de salarii pentru poliţişti ar fi posibilă în vara anului viitor, ministrul a răspuns: „cel mai devreme va fi la rectificare şi probabil nu vor fi doar dânşii, există de recuperat chiar şi în sănătate şi în educaţie”.

„Dar haideţi să ajungem în etapa în care avem, ca să spun aşa, banii necesari. Pentru că nu uitaţi că suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică şi trebuie să ne menţinem la un nivel în care să nu ajungem în acea prevedere a Legii responsabilităţii fiscal – bugetare care nu ne-ar mai permite nici măcar un leu să dăm la salarii”, a adăugat şeful de la Finanţe.

De asemenea, el a fost întrebat cu cât vor creşte salariile în educaţie şi sănătate şi care este impactul bugetar.

„Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanţelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane de lei pe educaţie şi 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun, că e o creştere medie de 7%. Undeva cam în zona aceasta. Dar este recuperarea din diferenţă”, a spus acesta, precizând că este „ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022”.

Ministrul Finanţelor a susţinut că se va veni cu un calendar de modernizare a Legii 153 şi de etapizare a restanţelor în 120 de zile.

„Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru stabilitatea economică şi financiară a României. Efectul principal este pe dobânzi şi pe cursul valutar. Le facem pe rând. În 10 zile am reuşit să stabilizăm acest lucru şi eu cred că nu o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depăşire de prag psihologic, cel puţin în primul semestru trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident în timpul acesta am reuşit să punem un pic, un pic, cât am putut în câteva zile. Eu vă spun că aceasta este lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetăţean şi economie. Asta vrem să facem şi nu e vorba de ministrul Finanţelor, întreg Guvernul este preocupat pe de o parte să ducă investiţiile, o să vă anunţăm investiţiile care sunt de 7% din PIB, o să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature, dar să ducă investiţii, să ducă dezvoltare în economie, dar să ducă şi puţină recuperare către oameni, pentru că eu vă spun un lucru: aţi auzit de capcana portugheză? Întreb presa şi întreb pe toată această ţară. O ţară care e dezvoltată fără popor care poate să utilizeze acea infrastructură înseamnă un stat eşuat”, a afirmat oficialul MF.

De asemenea, Câciu a promis că se va face tot posibilul ca la rectificarea bugetară să se vină cu alte majorări pentru categoriile de bugetari care nu au primit nimic în acest moment. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

În gardă, cavaleri! Festivalul Medieval din Cetatea Oradea a fost bogat în demonstraţii spectaculoase încă din prima seară (FOTO)

Publicat

festival medieval 02072022 48.jpg

Sute de persoane au intrat, vineri seară, în atmosfera specifică Evului Mediu, în Cetatea orădeană, unde au fost aşteptaţi de sute de luptători, menestreli, scutieri, domni şi domniţe de la curţile regeşti. Cele mai atractive momente ale primei seri de Festival medieval a fost campionatul european de full contact (turnirul) şi un spectacol cu foc susţinut de tinerii de la Ordinul Solomonarilor.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MANELE estivale aproape de Cluj. ONE Festival se ține la Cămărașu în 1 și 2 iulie. Jandarmii vor fi la DATORIE

Publicat

festival.jpg

În zilele de 1 și 2 iulie, Clujul își diversifică paleta muzicală. După Electric Castle, Untold și Jazz in the Park, a apărut și One Festival, dedicat manelelor. Acesta se va desfășura la Cămărașu și-i va avea printre invitați pe Jador, Nicolae Guță, Aza și celebrul Rabă, gazda festivalului.

Biletul de intrare pentru două zile costă 315 lei.

Cu această ocazie, Jandarmeria Cluj a remis un comunicat:

„Pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj – Napoca vor fi la datorie în acest sfârșit de săptămână și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biblioteca Județeană Alba organizează o nouă întâlnire a Clubulului ”SF, Fantasy și Horror”. Când va avea loc

Publicat

afis 3.20 sf fantasy horror club alba 6 iulie 2022 scaled e1656677091254 1000x600.jpg

Miercuri, 6 iulie 2022, de la ora 17.00, are loc întâlnirea lunară a clubului „SF, Fantasy & Horror Club Alba”. Clubul se adresează tuturor celor interesați de acest gen literar, indiferent de vârstă sau ocupație, și se va desfășura printr-o întâlnire online coordonată de scriitorul albaiulian Lucian Dragoș Bogdan și de bibliotecara Luiza Pop.

Link-ul de conectare către membrii clubului, pe platforma ZOOM, va fi transmis între 16:30 și 16:40, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Intrarea pe platforma ZOOM și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, se află într-o vizită privată în Bihor. Află de ce!

Publicat

2022 07 01 caciu cu laza.jpg

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, se află într-o vizită privată în Bihor. În trecere prin Sânmartin, vineri, Câciu s-a întreținut la o cafea cu primarul Cristian Laza, dar fără să treacă și pe la sediul partidului frământat de lupte politice interne.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe