Connect with us

ACTUALITATE

Majorări salariale pentru alte profesii ar putea avea loc la rectificarea bugetară

Publicat

ministrul finante adrian caciu

Majorări salariale pentru alte profesii ar putea avea loc la rectificarea bugetară, în acest moment primind bani doar profesorii şi angajaţii din sistemul sanitar, a anunţat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Pandemia este în plină desfăşurare. Aţi văzut efortul depus de personalul sanitar, iar în zona aceea chiar, din punctul meu de vedere, exista o chestiune care nu mai era suportabilă. Brancardierii, infirmierele, personalul care se ocupă până la urmă de bolnavul care ajunge la uşa spitalului, până când e consultat de medic, cred că trebuia oarecum adus într-o zonă cât de cât de recuperare. (…) Deci, o spun de la început. Nu putem în acest moment mai mult, fiind şi procedura de deficit excesiv declanşată, dar şi faptul că încă România nu dovedeşte că poate să-şi crească colectarea pe veniturile fiscale. E foarte important de menţionat. Nu pe veniturile totale, ci pe veniturile fiscale. Eu zic că începem să recuperăm (…) Nu numai despre salarii este vorba în ţara aceasta. E vorba de bani de dezvoltare, e vorba de ajuta comunităţile locale. Statul ar trebui să iasă din acel, v-am mai spus, permanent ‘n-am’. Ar trebui să găsească resurse. Asta a fost echilibrarea pe educaţie şi pe sănătate la acest moment. Ştiu că sunt şi alte categorii socio-profesionale care aşteaptă şi un am rămas angajaţi să găsim o soluţie în zona rectificării şi, dacă suntem parteneri în primul rând cu mediul economic şi facem ceea ce ne-am propus în program, sunt sigur că vom găsi soluţii”, a explicat Câciu.

Întrebat dacă o majorare de salarii pentru poliţişti ar fi posibilă în vara anului viitor, ministrul a răspuns: „cel mai devreme va fi la rectificare şi probabil nu vor fi doar dânşii, există de recuperat chiar şi în sănătate şi în educaţie”.

„Dar haideţi să ajungem în etapa în care avem, ca să spun aşa, banii necesari. Pentru că nu uitaţi că suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică şi trebuie să ne menţinem la un nivel în care să nu ajungem în acea prevedere a Legii responsabilităţii fiscal – bugetare care nu ne-ar mai permite nici măcar un leu să dăm la salarii”, a adăugat şeful de la Finanţe.

De asemenea, el a fost întrebat cu cât vor creşte salariile în educaţie şi sănătate şi care este impactul bugetar.

„Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanţelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane de lei pe educaţie şi 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun, că e o creştere medie de 7%. Undeva cam în zona aceasta. Dar este recuperarea din diferenţă”, a spus acesta, precizând că este „ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022”.

Ministrul Finanţelor a susţinut că se va veni cu un calendar de modernizare a Legii 153 şi de etapizare a restanţelor în 120 de zile.

„Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru stabilitatea economică şi financiară a României. Efectul principal este pe dobânzi şi pe cursul valutar. Le facem pe rând. În 10 zile am reuşit să stabilizăm acest lucru şi eu cred că nu o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depăşire de prag psihologic, cel puţin în primul semestru trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident în timpul acesta am reuşit să punem un pic, un pic, cât am putut în câteva zile. Eu vă spun că aceasta este lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetăţean şi economie. Asta vrem să facem şi nu e vorba de ministrul Finanţelor, întreg Guvernul este preocupat pe de o parte să ducă investiţiile, o să vă anunţăm investiţiile care sunt de 7% din PIB, o să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature, dar să ducă investiţii, să ducă dezvoltare în economie, dar să ducă şi puţină recuperare către oameni, pentru că eu vă spun un lucru: aţi auzit de capcana portugheză? Întreb presa şi întreb pe toată această ţară. O ţară care e dezvoltată fără popor care poate să utilizeze acea infrastructură înseamnă un stat eşuat”, a afirmat oficialul MF.

De asemenea, Câciu a promis că se va face tot posibilul ca la rectificarea bugetară să se vină cu alte majorări pentru categoriile de bugetari care nu au primit nimic în acest moment. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe