Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Finanţelor susţine construcţia unei autostrăzi între Timişoara şi Belgrad

Publicat

autostrada

Construcţia unei autostrăzi între Belgrad şi Timişoara este un deziderat major şi va creşte calitatea vieţii românilor şi sârbilor, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

În marja reuniunii anuale a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Sarajevo, Teodorovici a avut o întrevedere, miercuri, cu prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic.

Cei doi demnitari au avut o discuţie aplicată privind nevoia construcţiei autostrăzii Belgrad – Timişoara, un deziderat major pentru ambele ţări.

„Realizarea acestui obiectiv va fi un câştig pentru ambele naţiuni. Această arteră va creşte calitatea vieţii românilor şi a sârbilor. De asemenea, pe lângă beneficiile consistente pentru dezvoltarea economică a celor două ţări, această iniţiativă va reprezenta şi un pas important în procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană”, a precizat Teodorovici.

În perioada următoare, miniştrii Finanţelor şi Transporturilor din România şi Serbia se vor întâlni pentru a discuta detaliile construcţiei autostrăzii Belgrad – Timişoara.

Autorităţile din cele două ţări discută de mai mulţi ani posibilitatea implementării acestui proiect, care se află momentan în faza de selectare a unei firme pentru realizarea studiului de fezabilitate. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VINERI: La Alba Iulia începe un nou sezon de reconstituire istorică. Spectacol cu Garda Națională și personalitățile Unirii

Publicat

afis gn 1000x600.jpg

Vineri, 30 septembrie, începând cu ora 17:00, la Alba Iulia debutează un nou sezon de reconstituire istorică, de data aceasta având în prim plan Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii.

Astfel, până la 1 Decembrie, publicul se poate întâlni, în fiecare vineri de la ora 17:00, pe esplanada Sălii Unirii, cu reenactorii albaiulieni care dau viață atât Gărzii Naționale, cea care a asigurat securitatea Marii Adunări de la 1 Decembrie 1918, dar și cu personalități din istoria românilor, precum Regele Ferdinand, Regina Maria sau primul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Alba Iulia, condamnat la închisoare după ce a violat o minoră de 12 ani. Ce pedeapsă au decis magistrații

Publicat

tribunal justitie decizie instanta e1524644383259.jpg

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu executare, pentru viol, după ce a întreținut un act sexual cu o minoră de 12 ani. În data de 8 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă sentință, însă aceasta a fost atacată în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

În data de 28 septembrie 2022, dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței superioare, iar un prim termen de judecată va avea loc în data 29 noiembrie 2022.

Fapta pentru care bărbatul a fost judecat și condamnat:

”În data de 26.01.2021 inculpatul  a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CJ Cluj a votat asocierea cu Dejul pentru a putea realiza centura de ocolire. Anunțul lui Alin Tișe

Publicat

1664449564 varianta ocolire dej.jpg

Consilierii județeni clujeni au votat asocierea cu Dejul în vederea realizării unei centuri ocolitoare care va scoate traficul greu din municipiu. Președintele CJ Cluj a anunțat și un nou proiect. 

Forul județean vrea ca finanțarea centurii să fie făcută prin Programul Operațional Regional 2021-2027, cu fonduri europene nerambursabile.

CJ Cluj a aprobat asocierea cu municipiul Dej pentru realizarea centurii ocolitoare

Este vorba despre o variantă de legătură între străzile 1 Mai (DN1C) și strada Bistriței din municipiul Dej, care va fluidiza traficul.

Citește și: Consiliul Județean Cluj începe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România

Publicat

agresiune sexuala gara cluj.jpg

Șapte din zece liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România, iar 42% consideră acest subiect tabu și în familia din care provin, potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Fragile Story TIme – Despre Adolescență, alegeri informate și sănătate”.

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România și își doresc introducerea cursurilor de educație pentru sănătate sexuală în școli, conform studiului desfășurat de Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu asociația Fragile Society, în cadrul proiectului pilot „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”.

Liceenii au menționat că principalele motive pentru care își doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa școlară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaștere și autocunoaștere. Mai mult, aceștia sunt de părere că pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de suport, mai ales că își doresc să fie ascultați, înțeleși și încurajați să ia alegeri care îi definesc, în acord cu propriile nevoi.

Când vine vorba de familie, mai mult de 42% dintre liceeni au declarat că educația sexuală este un subiect tabu în familia din care provin. În ceea ce privește educarea pe teme de sănătate sexuală, 61% dintre liceeni sunt de părere că responsabilitatea revine părinților, în timp ce 17% o atribuie educatorilor specializați, iar 15% școlii. Pentru acești tineri, cele mai importante surse de informare sunt familia, mass-media și/sau internetul, urmate de social media. În cazul unei probleme din spectrul sănătății reproducerii, cei mai mulți dintre respondenți au spus că ar apela la părinți, apoi la medicul de familie sau la un specialist.

 

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România: peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România

 

Acest proiect, pe care organizatorii își doresc să îl extindă la nivel național, vine în contextul în care, în 2020, peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România – 731 de tinere, dintr-un total de 1.645 la nivel european, conform Eurostat. Deși aceste numere sunt în scădere, datele Institutul Național de Statistică arată că în 2021 au fost înregistrate în evidența medicilor de familie 631 de cazuri de sarcină la minore cu vârsta de până la 15 ani, dar și 7.800 de cazuri de sarcină la fete cu vârsta între 15 și 19 ani.

„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită și fiecare tânăr să îți atingă potențialul maxim, iar pentru asta e necesar ca adolescenții să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Programul care a ajuns la elevii din licee le-a oferit contextul de a se gândi la parcursul lor în viață și i-a ajutat să se cunoască și să înțeleagă mai bine mediul în care trăiesc. Împuternicirea adolescenților pentru a deveni educatori între egali este o formulă care se dovedește eficientă în programele de educație pentru sănătatea sexuală și creează poli de influență în grupurile de tineri pentru promovarea comportamentelor responsabile, în toate aspectele vieții”, a spus Alexandra Mihalache (Miroslav), coordonator activități Tineri pentru Tineri.

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România: Fragile Story Time

Studiul a fost implementat în cadrul proiectului „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”, desfășurat în perioada aprilie – iunie 2022 în 9 licee din București și județul Ilfov. Prin intermediul acestuia, 626 de liceeni au participat la ateliere de informare și educare privind sarcina și parentalitatea în adolescență. MEDIAFAX

Citește mai departe