ACTUALITATE
Ministrul german al Finanţelor promite reduceri de taxe începând din 2023
Noul guvern german de coaliţie va oferi persoanelor fizice şi companiilor reduceri de taxe în valoare de cel puţin 30 de miliarde de euro pe parcursul acestei perioade legislative, a declarat duminică ministrul Finanţelor, Christian Lindner, informează Reuters.
Social-democraţii, verzii şi liberalii germani au semnat la începutul lunii decembrie acordul de coaliţie guvernamentală. În acordul pe care l-au convenit, cele trei partide care vor forma noul guvern de coaliţie de la Berlin s-au angajat să consolideze uniunea economică şi monetară.
„Vom ajuta oamenii şi IMM-urile prin reduceri de taxe de peste 30 de miliarde de euro”, a spus Christian Lindner pentru publicaţia Bild am Sonntag.
Menţionând că bugetul pe 2022 a fost conceput de precedentul guvern condus de cancelarul Angela Merkel, noul ministru al Finanţelor a promis că proiectul său de buget pentru 2023 va include măsuri de sprijin precum contribuţiile la asigurările de pensii şi eliminarea suprataxelor la preţurile la electricitate.
În paralel, Christian Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat (FDP) şi adept al prudenţei fiscale, a cerut colegilor săi de cabinet să revizuiască proiectele de cheltuieli ale ministerelor pe care le conduc. „Trebuie să revenim la finanţe publice sănătoase. Avem o responsabilitate faţă de tânără generaţie”, a spus Christian Lindner. Potrivit acestuia, un exemplu al modului în care ar putea fi realizate economii ar fi abandonarea construcţiei unui nou terminal de protocol la aeroportul BER din Berlin, un proiect ale cărui costuri sunt estimate la 50 de milioane de euro.
De asemenea, ministrul german al Finanţelor vizează o lege fiscală care să ajute companiile să facă faţă pandemiei de coronavirus, inclusiv să le permită să transfere pierderile din 2022 şi 203 pe seama profiturilor din anii anteriori.
Din cauza pandemiei, noua coaliţie guvernamentală condusă de cancelarul Olaf Scholz a căzut de acord să suspende, pentru al treilea an la rând, o prevedere constituţională care limitează acumularea de datorii şi să încheie noi împrumuturi în valoare de 100 de miliarde de euro. Înepând din 2023 însă, coaliţia guvernamentală intenţionează să reintroducă aşa-numita „frână a datoriilor” prevăzută în Constituţie, care limitează noile împrumuturi la o mică parte din Produsul Intern Brut. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News