Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”

Publicat

tanczos barna scaled e1648652735340.jpg
Arhivă foto

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi într-o conferință de presă că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, prin Memorandum, scenariul „România neutră 2050” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform memorandumului, România și-a asumat obiectivul de decuplare a dezvoltării economice de creșterea emisiilor, iar această variantă a fost aleasă ca bornă.

„Este un moment important pentru Ministerul Mediului, pentru că ieri (miercuri – n. r.), în şedinţa de Guvern, s-a luat o decizie de principiu prin parcurgerea şi aprobarea prin memorandum a variantei scenariului, dintre cele trei propuse de firma de consultanţă. Este un moment important pentru că toate ministerele de resort şi Guvernul au fost de acord cu propunerea Ministerului Mediului în ceea ce priveşte alegerea scenariului „România neutră 2050”.

Este o provocare pentru România, este o provocare pentru Europa, este o provocare pentru întreaga planetă această trecere la o dezvoltare economică care are în vedere cel mai important element: reducerea emisiilor de carbon, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi trecerea la o dezvoltare sustenabilă şi atingere a acestei neutralităţi până în 2050″, a spus ministrul Mediului.

El a precizat că a fost o consultare intensă, „scurtă, dar extrem de productivă” cu ministerele de resort, consultările fiind conduse de secretarii de stat Sorin Banciu şi Robert-Eugen Szep.

„Este o echipă de profesionişti.

Dincolo de faptul că ocupă funcţii politice, cei doi secretari de stat din Ministerul Mediului chiar se pricep în acest domeniu.

Le mulţumesc celor din echipa de consultanţă, pentru că scenariile, modelarea în sine au fost o provocare frumoasă pentru dânşii şi pentru noi.

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”. Scenariile au fost realizate cu sprijinul PriceWaterhouse Coopers şi cu specialişti din Macedonia

Construirea scenariilor, modelarea investiţiilor şi necesarul de investiţii pentru a atinge această neutralitate, implementarea scenariului cel mai ambiţios reprezintă o provocare frumoasă pentru România”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a subliniat că România stă bine la acest capitol, „din păcate, mai ales datorită faptului că industria a făcut un regres semnificativ”, dar există această posibilitate de a asuma scenariul cel mai ambiţios, cu condiţia realizării unor investiţii semnificative în toate domeniile.

„În domeniul transporturilor, pentru mobilitate cu emisii scăzute în domeniul locativ, cu o filosofie nouă pentru construcţiile noi şi investiţii semnificative, chiar uriaşe, pentru reducerea risipei energetice în domeniul locativ, pentru creşterea capacităţii noastre de a folosi mai puţină energie pentru acea suprafaţă locativă, în domeniul autorităţilor locale, în domeniul sanitar, de exemplu, unde iarăşi eficienţa energetică este foarte importantă, în domeniul industrial şi am lăsat la urmă domeniul energetic, unde investiţiile sunt uriaşe şi avem la dispoziţie programe europene, avem PNRR-ul şi fondurile structurale, avem RepowerEU.

Toate vor contribui la realizarea acestor ţinte şi implementarea acestui scenariu ‘România neutră 2050′”, a explicat ministrul Mediului.

El a adăugat că scenariile au fost realizate cu sprijinul PriceWaterhouse Coopers şi cu specialişti din Macedonia şi că versiunea adoptată de Guvern „este o bornă despre care se va vorbi mult în următoarele următoarele decenii”.

„E o bornă în care România şi-a asumat că dezvoltarea economică va fi practic decuplată de creşterea emisiilor şi vom asigura o creştere economică care nu va pune o presiune şi mai mare asupra naturii şi, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, vom arăta calea pentru întregul Glob, întregul mapamond, calea dezvoltării economice care nu generează emisii şi mai multe şi nu contribuie şi mai mult la creşterea temperaturii medii şi contribuim astfel şi noi la atingerea ţintei de 1,5 grade C creştere medie care să nu pună în pericol habitatele, natura şi echilibrul ecologic”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”. Ce susține Alina Jalea

La rândul său, Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului, coordonator al Comitetului interministerial pe schimbări climatice, a subliniat că această variantă de strategie este un succes, „cel puţin de etapă”, al Guvernului, o viziune care a reuşit să treacă şi să parcurgă drumul instituţional de avize într-un timp record.

„Este pentru prima dată când ministerele se aşază la aceeaşi masă şi discută pe o perioadă mai îndelungată şi într-un mod foarte susţinut, intens, pentru a ajunge la o viziune la nivel de ţară şi pe care dorim să o discutăm astăzi cu dumneavoastră pentru că noi nu putem să dăm viaţa acestui document dacă nu ni-l asumăm toţi actorii relevanţi, interesaţi, afectaţi, dacă nu ne asumăm aceste ţinte”, a afirmat Alina Jalea.

Potrivit MMAP, proiectul Strategiei pe termen lung (2050) a României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, obiectiv: „România Neutră în 2050”, prezintă viziunea strategică naţională privind contribuţia României la atingerea obiectivului de neutralitate climatică al Uniunii Europene. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Se schimbă vremea: meteorologii anunță furtuni și vijelii. Cod Galben în cinci județe din țară

Publicat

se schimbă vremea: meteorologii anunță furtuni și vijelii. cod galben

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat, sâmbătă, că urmează o perioadă cu furtuni și vijelii. De sâmbătă după-amiaza, este Cod Galben în cinci județe, iar duminică atenționările se extind în jumătatea de vest a țării.

Potrivit prognozei meteo, și în Alba vor fi furtuni, duminică.

Cod Galben: 23 septembrie, ora 18.00 – 24 septembrie, ora 3.00: intensificări ale vântului, vijelii, instabilitate atmosferică

În Crișana, Banat și Maramureș, vor fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment. Schimbările climatice „ne omoară”; ONU trage un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă

Publicat

giorgio parravicini 12ihvefracq unsplash.jpg

Criza climatică devine din ce în ce mai mult o criză de sănătate publică, au avertizat săptămâna aceasta oficialii prezenţi la New York, făcând apel la îmbunătăţirea pregătirii, a cercetării şi a rezilienţei pentru abordarea celor două priorităţi aflate în centrul atenţiei la Adunarea Generală a ONU, relatează miercuri Fundaţia Thomson Reuters, conform Agerpres.
Combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea sănătăţii publice reprezintă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două curse suplimentare cu autobuzul la Alba Iulia, dinspre Bărăbanț și Micești. De ce se modifică programul de transport public

Publicat

două curse suplimentare cu autobuzul la alba iulia, dinspre bărăbanț

Programul de transport public local la Alba Iulia se modifică prin introducerea a două noi curse cu autobuzul, dinspre Micești și Bărăbanț.

Proiectul ce va fi prezentat Consiliului Local în ședința din 27 septembrie, pentru aprobare, aduce în atenție faptul că nu există o linie de transport directă pentru elevii Liceului Teoretic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia.

”Pentru a ajunge la școală, aceștia sunt condiționați fie de schimbarea mijlocului de transport, fie de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei persoane, intoxicate cu insecticid în Cluj-Napoca. Au fost transportate la spital

Publicat

1695448317 smurd 1 e1645038611537.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit sâmbătă dimineață pentru a acorda primul ajutor calificat pentru trei persoane care au anunțat că s-au intoxicat cu insecticid.
Apelul de urgență a venit pe numărul unic pentru urgențe 112 în jurul orei 7.00 și a solicitat intervenția la un apartament situat într-un bloc de locuințe pe strada Liviu Rebreanu din municipiul Cluj-Napoca.
”La fața locului s-au deplasat două autospeciale, un echipaj SMURD și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe