Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”

Publicat

tanczos barna scaled e1648652735340.jpg
Arhivă foto

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi într-o conferință de presă că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, prin Memorandum, scenariul „România neutră 2050” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform memorandumului, România și-a asumat obiectivul de decuplare a dezvoltării economice de creșterea emisiilor, iar această variantă a fost aleasă ca bornă.

„Este un moment important pentru Ministerul Mediului, pentru că ieri (miercuri – n. r.), în şedinţa de Guvern, s-a luat o decizie de principiu prin parcurgerea şi aprobarea prin memorandum a variantei scenariului, dintre cele trei propuse de firma de consultanţă. Este un moment important pentru că toate ministerele de resort şi Guvernul au fost de acord cu propunerea Ministerului Mediului în ceea ce priveşte alegerea scenariului „România neutră 2050”.

Este o provocare pentru România, este o provocare pentru Europa, este o provocare pentru întreaga planetă această trecere la o dezvoltare economică care are în vedere cel mai important element: reducerea emisiilor de carbon, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi trecerea la o dezvoltare sustenabilă şi atingere a acestei neutralităţi până în 2050″, a spus ministrul Mediului.

El a precizat că a fost o consultare intensă, „scurtă, dar extrem de productivă” cu ministerele de resort, consultările fiind conduse de secretarii de stat Sorin Banciu şi Robert-Eugen Szep.

„Este o echipă de profesionişti.

Dincolo de faptul că ocupă funcţii politice, cei doi secretari de stat din Ministerul Mediului chiar se pricep în acest domeniu.

Le mulţumesc celor din echipa de consultanţă, pentru că scenariile, modelarea în sine au fost o provocare frumoasă pentru dânşii şi pentru noi.

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”. Scenariile au fost realizate cu sprijinul PriceWaterhouse Coopers şi cu specialişti din Macedonia

Construirea scenariilor, modelarea investiţiilor şi necesarul de investiţii pentru a atinge această neutralitate, implementarea scenariului cel mai ambiţios reprezintă o provocare frumoasă pentru România”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a subliniat că România stă bine la acest capitol, „din păcate, mai ales datorită faptului că industria a făcut un regres semnificativ”, dar există această posibilitate de a asuma scenariul cel mai ambiţios, cu condiţia realizării unor investiţii semnificative în toate domeniile.

„În domeniul transporturilor, pentru mobilitate cu emisii scăzute în domeniul locativ, cu o filosofie nouă pentru construcţiile noi şi investiţii semnificative, chiar uriaşe, pentru reducerea risipei energetice în domeniul locativ, pentru creşterea capacităţii noastre de a folosi mai puţină energie pentru acea suprafaţă locativă, în domeniul autorităţilor locale, în domeniul sanitar, de exemplu, unde iarăşi eficienţa energetică este foarte importantă, în domeniul industrial şi am lăsat la urmă domeniul energetic, unde investiţiile sunt uriaşe şi avem la dispoziţie programe europene, avem PNRR-ul şi fondurile structurale, avem RepowerEU.

Toate vor contribui la realizarea acestor ţinte şi implementarea acestui scenariu ‘România neutră 2050′”, a explicat ministrul Mediului.

El a adăugat că scenariile au fost realizate cu sprijinul PriceWaterhouse Coopers şi cu specialişti din Macedonia şi că versiunea adoptată de Guvern „este o bornă despre care se va vorbi mult în următoarele următoarele decenii”.

„E o bornă în care România şi-a asumat că dezvoltarea economică va fi practic decuplată de creşterea emisiilor şi vom asigura o creştere economică care nu va pune o presiune şi mai mare asupra naturii şi, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, vom arăta calea pentru întregul Glob, întregul mapamond, calea dezvoltării economice care nu generează emisii şi mai multe şi nu contribuie şi mai mult la creşterea temperaturii medii şi contribuim astfel şi noi la atingerea ţintei de 1,5 grade C creştere medie care să nu pună în pericol habitatele, natura şi echilibrul ecologic”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului: Guvernul a luat o decizie de principiu pentru aprobarea variantei de scenariu „România neutră 2050”. Ce susține Alina Jalea

La rândul său, Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului, coordonator al Comitetului interministerial pe schimbări climatice, a subliniat că această variantă de strategie este un succes, „cel puţin de etapă”, al Guvernului, o viziune care a reuşit să treacă şi să parcurgă drumul instituţional de avize într-un timp record.

„Este pentru prima dată când ministerele se aşază la aceeaşi masă şi discută pe o perioadă mai îndelungată şi într-un mod foarte susţinut, intens, pentru a ajunge la o viziune la nivel de ţară şi pe care dorim să o discutăm astăzi cu dumneavoastră pentru că noi nu putem să dăm viaţa acestui document dacă nu ni-l asumăm toţi actorii relevanţi, interesaţi, afectaţi, dacă nu ne asumăm aceste ţinte”, a afirmat Alina Jalea.

Potrivit MMAP, proiectul Strategiei pe termen lung (2050) a României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, obiectiv: „România Neutră în 2050”, prezintă viziunea strategică naţională privind contribuţia României la atingerea obiectivului de neutralitate climatică al Uniunii Europene. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

S-a lansat G4Food, o platformă dezvoltată de G4Media. Informații despre alimente bio, mâncare sănătoasă, diete și tehnologii noi

Publicat

s a lansat g4food, o platformă dezvoltată de g4media. informații despre

G4Food, o nouă platformă dezvoltată de G4Media, a fost lansată marți, în cadrul unui eveniment despre provocările de azi ale principalilor jucători din industria alimentară.

La 6 ani de la lansarea G4Media, jurnaliștii publicației lansează al treilea produs, G4Food, după ce acum trei ani am lansat Economedia.

G4Food.ro este o publicație care se adresează oamenilor preocupați de tot ceea ce consumă zilnic – pentru a duce o viață sănătoasă, productivă și împlinită -,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Primul spectacol al Ansamblului Folcloric „Valea Târnavelor”, alcătuit din copii din Blaj, Valea Lungă și Micăsasa

Publicat

foto video: primul spectacol al ansamblului folcloric „valea târnavelor”, alcătuit din

Copiii din cadrul Ansamblului Folcloric „Valea Târnavelor” au susținut primul lor spectacol sâmbătă, 23 martie, în cadrul evenimentului “Sărbătoarea Mierii” de la Blaj. 

Ansamblul Folcloric „Valea Târnavelor” s-a înființat în urmă cu trei luni, la Blaj.

Acesta are în componență copii din municipiu dar și din comunele Valea Lungă (județul Alba) și Micăsasa (județul Sibiu).

Sâmbătă, pe 23 martie, cu mari emoții și multă bucurie, copiii au debutat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

praf saharian unsplash.jpg

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC și-a nuanțat declarația: Furajele care dau culoare nu sunt toxice

Publicat

alba – neagra cu puii galbeni. Șeful anpc și a nuanțat

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC s-a răzgândit: Furajele care dau culoare nu sunt toxice. Cu doar câteva ore înainte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertizase că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe